Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Grote farmaceut is steeds meer financiële instelling geworden'

'Grote farmaceut is steeds meer financiële instelling geworden'

AMSTERDAM (ANP) - 's Werelds grootste farmaceutische bedrijven hebben zich sinds de millenniumwisseling steeds meer omgevormd tot investeringsmaatschappijen. Dit heeft als gevolg dat overnames en beloningen voor aandeelhouders ten koste gaan van de ontwikkeling en productie van nieuwe geneesmiddelen. Dat stelt de Nederlandse onderzoeksorganisatie SOMO na bestudering van de jaarrekeningen van de grootste 27 farmaconcerns ter wereld.

De "financialisering" van farmareuzen, zoals SOMO de verschuiving noemt, zou onder andere blijken uit de flink toegenomen kasreserves van de concerns. Waar de onderzochte bedrijven in 2000 nog 83 miljard dollar aan financiële reserves hadden, was dit in 2018 circa 219 miljard dollar. Tegelijkertijd staken de bedrijven zich dieper in de schulden. Ging het aan het begin van deze eeuw nog nog om 20 procent van de omzet, achttien jaar later stond het totaal aan geleend geld gelijk aan 72 procent van de omzet.

Dat extra kapitaal vloeide volgens SOMO slechts in beperkte mate naar onderzoek, ontwikkeling en productie van nieuwe geneesmiddelen. Zo daalden verhoudingsgewijs investeringen in kapitaalgoederen, zoals productielocaties en apparatuur. Veel vaker werd het beschikbare geld gebruikt voor het opkopen van andere bedrijven, met als doel hun patenten in de wacht te slepen. Door vooral winst te willen maken met het uitventen van die eigendomsrechten, gedragen farmareuzen zich volgens SOMO steeds meer als rentenier dan ontwikkelaar van medicijnen.

Zwakheden

Ook het bedrag dat naar aandeelhouders gaat, is explosief gestegen. In de onderzochte periode verviervoudigde het bedrag dat farmareuzen per jaar aan dividend en de inkoop van aandelen besteedden tot 146 miljard dollar in 2018. Deze beloningen bedroegen kort na de millenniumwisseling 88 procent van alle onderzoeks- en ontwikkelingskosten. In 2018 was die verhouding 123 procent.

Volgens SOMO, dat vaker kritisch rapporteert over de farmaceutische industrie, legt de huidige coronacrisis de zwakheden van de sector bloot. Doordat verhoudingsgewijs weinig werd geïnvesteerd in medicijnen, is de wereld nu minder goed voorbereid op de pandemie. Bovendien is de schuldenberg een financieel risico nu de crisis het minder gemakkelijk maakt goedkoop geld te lenen.

Meer uit Financieel

Britten onderzoeken omkoping rond Microsoft-datacenter Nederland

LONDEN (ANP) - De Britse autoriteiten zijn een onderzoek gestart naar mogelijke omkoping rond de bouw van een datacenter in Nederland voor technologiegigant Microsoft. De overheidsinstantie voor ernstige fraude, het Serious Fraud Office (SFO), heeft vijf panden doorzocht en drie arrestaties verricht.

49 minuten geleden
Belgische vakbonden schorten spoorstakingen op

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische spoorvakbonden schorten hun stakingsplannen op en gaan onderhandelen met de federale overheid. Sinds begin dit jaar legden ze 23 keer het werk neer uit protest tegen onder meer de pensioenplannen van de regering-De Wever. Die acties zorgden ook voor overlast voor Nederlandse reizigers, bijvoorbeeld doordat tussen Nederland en België minder internationale treinen reden.

58 minuten geleden
Airbus houdt vast aan prognoses, impact handelsstrijd onduidelijk

PARIJS (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Airbus houdt voorlopig vast aan zijn prognoses voor het hele jaar, ondanks onzekerheid over Amerikaanse importheffingen die wereldwijd toeleveringsketens verstoren. Dat betekent dat de Europese vliegtuigbouwer nog steeds verwacht ongeveer 820 toestellen af te leveren, tegen 766 in heel vorig jaar.

2 uur geleden
Cyberdienst waarschuwt voor kwetsbaarheid in bedrijfssoftware SAP

DEN HAAG (ANP) - Het Digital Trust Center (DTC) waarschuwt voor een kwetsbaarheid in bedrijfssoftware van SAP. Het Duitse bedrijf meldde eind vorige week al dat deze kwetsbaarheid actief werd misbruikt. Nu blijkt dat aanvallers dit zwakke punt ook gebruiken om later opnieuw toegang tot systemen te krijgen.

2 uur geleden
Aandeelhouders Unilever uiten onvrede over beloningen aan de top

LONDEN (ANP) - Aandeelhouders van Unilever hebben hun onvrede geuit over het beloningsbeleid bij de verkoper van merken als Axe, Dove en Knorr. Een aanzienlijke minderheid van bijna 28 procent stemde tegen het rapport over de beloningen voor bestuurders vorig jaar. Het ging om een adviserende stem op de aandeelhoudersvergadering in Londen, wat betekent dat Unilever niet verplicht is de beloningen aan te passen.

2 uur geleden
Beleggers positief over kwartaalcijfers Air France-KLM

AMSTERDAM (ANP) - Air France-KLM hoorde woensdag bij de grotere winnaars op de beurs in Amsterdam. Beleggers reageerden na een wisselend koersverloop in de ochtend uiteindelijk positief op de resultaten van de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie. Er waren veel bedrijfscijfers te verwerken. Ook konden de financiële markten reageren op nieuwe economische gegevens uit zowel de eurozone als de Verenigde Staten.

3 uur geleden
Verkoop warmtepompen flink gegroeid, merkt branche

NAARDEN (ANP) - De verkoop van warmtepompen is flink gegroeid vergeleken met een jaar geleden. Volgens de Vereniging Warmtepompen kregen in het eerste kwartaal ongeveer 60 procent meer woningen een warmtepomp. Toch is de branche slechts gematigd optimistisch.

3 uur geleden