
Grote BBB-fractie in Overijssel raakt twee Statenleden kwijt
ZWOLLE (ANP) - Twee leden van Provinciale Staten in Overijssel hebben zich afgescheiden van de BBB. Het gaat om Adam Bakker en Jos Rosendaal, die in een verklaring melden "na zorgvuldige afweging" te hebben besloten zich af te splitsen van de BBB-fractie. Die bestaat nu nog uit vijftien leden.
De BBB boekte begin vorig jaar bij de Provinciale Statenverkiezingen een enorme overwinning in Overijssel. De partij veroverde 17 van de 47 zetels. De BBB vormde na de verkiezingen een coalitie met VVD, GroenLinks, PvdA en SGP. Die vijf partijen hadden gezamenlijk dertig zetels, maar raken er nu dus twee kwijt. Desondanks behoudt de Overijsselse coalitie een (ruime) meerderheid in de Staten.
Bakker en Rosendaal, die vorig jaar op de kieslijst van de BBB op respectievelijk plek 13 en 11 stonden, zeggen als onafhankelijke Statenleden door te gaan. "Wij hebben dit gedaan om beter te kunnen voldoen aan de behoeften en wensen van onze achterban."
Onduidelijke reden
De Statenleden schrijven in hun verklaring "zeer veel waarde" te hechten aan "de kernwaarden van de BBB". Waarom ze dan toch uit de fractie stappen, laten ze in het midden. "Wij bedanken de BBB Overijssel-fractie voor de samenwerking en de kansen die we hebben gekregen."
BBB-fractievoorzitter Carla Evers zag het vertrek van Bakker en Rosendaal naar eigen zeggen niet aankomen. Ze werd vrijdag ingelicht door de twee Statenleden. "Als fractie vinden we het jammer en verdrietig", aldus Evers, die geen signalen heeft dat meer leden van haar partij de fractie willen verlaten.
Volgens Evers speelt mee dat de BBB als coalitiepartij soms ook afspraken moet uitvoeren die in het verleden zijn gemaakt, al voordat de BBB in de Staten kwam. Dat kan leiden tot onvrede. "In een grote fractie kan je nooit iedereen tevreden houden. En voor veel mensen in onze fractie is politiek helemaal nieuw. Het is in ieder geval mooi dat Adam en Jos aangeven nog steeds dezelfde doelen en idealen te hebben, en het BBB-gedachtegoed als leidraad te
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
23 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - VVD en CDA willen een boycot van producten uit illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze willen dat demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) hiervoor steun gaat zoeken in de Europese Unie. De bewindsman ontraadde donderdag de motie, maar een meerderheid in de Kamer stemde er toch mee in.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC wil "zwart op wit" van justitie- en asielminister David van Weel dat de strenge asielwetgeving er niet voor zorgt dat het strafbaar wordt om humanitaire hulp te bieden aan mensen die illegaal in Nederland zijn. Komt die garantie er niet, dan kan NSC niet met het wetsvoorstel instemmen, zegt fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven.
1 dag geleden