
Grote afvaardiging kabinet naar slavernijherdenkingen
DEN HAAG (ANP) - Ministers en staatssecretarissen willen zaterdag een signaal afgeven door aanwezig te zijn bij veertien slavernijherdenkingen in Nederland, de Caraïbische eilanden en Suriname: het kabinet neemt dit verleden zeer serieus. Zo geven zij meer gewicht aan de excuses die koning Willem-Alexander volgens ingewijden zal uitspreken voor dit verleden bij een herdenking in Amsterdam, in het bijzijn van premier Mark Rutte.
Ongeveer de helft van het kabinet laat zich zaterdag zien bij een slavernijherdenking. De meeste andere bewindslieden gaven vrijdag al acte de présence bij een plechtigheid.
Precies 150 jaar geleden kwam een einde aan de slavernij onder Nederlands bewind. Daarom zijn in Nederland en daarbuiten bijzondere vieringen van Keti Koti, wat 'ketenen verbroken' betekent in de Surinaamse taal Sranantongo. Dit is tevens het begin van de herdenkingsperiode in teken van het slavernijverleden.
De gemeentes Middelburg en Vlissingen en de provincie Zeeland zullen elk excuses aanbieden voor hun rol in deze geschiedenis. Vicepremier Carola Schouten zal bij de herdenking in Middelburg zijn.
Ministers Rob Jetten (Klimaat en Energie) en Conny Helder (Langdurige Zorg) wonen een bijeenkomst bij in het stadhuis van Den Bosch. Deze eerste herdenking van het slavernijverleden van de gemeente wordt ingevuld met muziek, toespraken en een plengoffer. Dat laatste behelst een ritueel waarbij met een vloeistof wordt gegoten ter nagedachtenis aan een overledene, god of geest. Bij de viering van Keti Koti in Haarlem zal minister Kajsa Ollongren (Defensie) een toespraak geven. Ministers en staatssecretarissen leggen in Nederland ook bezoeken af in Almere, Harderwijk, Leiden en Den Haag.
Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties) bezoekt herdenkingen op Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba en is daarvoor van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat op pad. Op de andere eilanden in het Caribisch deel van het Koninkrijk zijn eveneens bewindslieden aanwezig. Vicepremier Wopke Hoekstra is bij een herdenking in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiële redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.
14 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Nederland is tevreden met de afspraak die de Amerikaanse president Donald Trump en NAVO-baas Mark Rutte hebben gemaakt om op kosten van Europese lidstaten van het bondgenootschap extra Amerikaanse wapens naar Oekraïne te sturen. "Ik ben erg blij dat Europa en de VS op dit punt op een lijn zitten", zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) voor het begin van de vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken.
15 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) ziet dat er in Gaza nog onvoldoende gebeurt om de humanitaire situatie te verbeteren, maar "ik wil wel dat het gaat werken". Israël moet zich volgens hem houden aan de afspraken die met de EU zijn gemaakt. Het belangrijkste wat Veldkamp dinsdag wil bereiken op de vergadering met de EU-ministers van Buitenlandse Zaken is dat de lijst met maatregelen niet van tafel gaat, zei hij voor het begin van de vergadering.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Raad van State streeft ernaar om uiterlijk begin september het advies over het strafbaar stellen van illegaliteit klaar te hebben. Dat bevestigt de belangrijkste overheidsadviseur na berichtgeving door de Volkskrant. De verwachting is dat het advies klaar is voordat de Eerste Kamer op 8 september weer aan het werk gaat.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat gewoon door met het plan om het eigen risico te halveren, zoals de ingekrompen coalitie destijds met de PVV had afgesproken. Volgens demissionair en partijloos premier Dick Schoof zijn de financiële aspecten hiervan onderdeel van het nieuwe zorgakkoord dat begin juli werd gesloten met veel zorgpartijen. Schoof zei dat vrijdag tijdens zijn persconferentie na de laatste ministerraad voor de zomer na aantijgingen van oud-zorgminister en vicepremier Fleur Agema (PVV) op X.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat in hoger beroep tegen de gerechtelijke uitspraak die de natuurvergunning van Schiphol vernietigde. Dat schrijft staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur) in een Kamerbrief. De staatssecretaris moet opnieuw de vergunningaanvraag beoordelen, ook nu een hoger beroep is ingesteld.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het volgende kabinet moet het begrotingssaldo richting 2030 structureel met 7 miljard euro verbeteren, door te bezuinigen of belastingen te verhogen. Dat adviseert de Studiegroep Begrotingsruimte (SBR), een groep topambtenaren die in de aanloop naar Tweede Kamerverkiezingen in kaart brengt hoeveel bestedingsruimte de nieuw te vormen regering heeft.
4 dagen geleden