
Groep CU-leden is vertrouwen kwijt in coalitiepartner VVD om asiel
DEN HAAG (ANP) - Een aantal leden van de ChristenUnie wil dat de partij op het congres eind november desnoods het vertrouwen opzegt in coalitiepartner VVD. De leden komen met een motie waarin gesproken wordt van een "vertrouwensbreuk", omdat de VVD de asieldeal lijkt op te blazen, zegt initiatiefnemer Ben Bloem, ChristenUnie-fractievoorzitter in Apeldoorn. "De ChristenUnie heeft haar meloenen in deze deal al moeten slikken", aldus Bloem. "En de VVD lijkt dat de weigeren."
Maandag was de deadline om moties in te dienen voor het congres, dat op 26 november wordt gehouden. Bloem en andere leden die het initiatief steunen, hadden nog goede hoop dat er afgelopen weekeinde sprake zou zijn van een doorbraak. Maar die bleef uit. De VVD verzet zich tegen de deal. Dinsdag zal partijleider en premier Mark Rutte de fractie bijpraten over de instroom. Daarmee hoopt de partijtop de Tweede Kamerfractie te kunnen overtuigen. VVD'er Eric van der Burg is als staatssecretaris van Asiel verantwoordelijk voor de deal. Dat de VVD de hakken in het zand zet, maakt dus ook dat er een kabinetscrisis dreigt.
Dat de leden van de ChristenUnie de druk opvoeren op de Tweede Kamerfractie om niet te buigen voor de liberalen, voert de spanning in de coalitie verder op. Maar "een kabinetscrisis is niet een doel op zich", aldus Bloem. "Ook ik zit niet op nieuwe verkiezingen te wachten." Eerder nam hij al het initiatief voor een extra partijcongres over het onderwerp. "De ChristenUnie heeft ook heel veel moeite met onderdelen uit deze deal." Hij begrijpt dat hetzelfde geldt voor de VVD. "Maar afspraak is afspraak." Hij vindt ook dat CDA en D66 "angstvallig stil" zijn.
Overstag
Bloem hoopt erop dat hij zijn motie straks kan intrekken, omdat de VVD alsnog overstag gaat. Maar de lokale politicus ziet dat een aantal VVD-leden ook al een motie tegen de asielwet heeft klaarliggen. De liberale partij houdt een week voor de ChristenUnie, op 19 november, een congres. "Wat zij kunnen, kunnen wij ook", zegt Bloem grappend. De ChristenUnie is dan de kleinste regeringspartner, "dat maakt ons niet een minder volwaardig deel van de coalitie".
Na een eerdere motie tegen het stikstofbeleid, zou een uitspraak tegen de asielwet een gevoelige tik op de vingers van de VVD-top zijn.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil niet het reces onderbreken voor een debat over de situatie in Gaza. GroenLinks-PvdA en D66 willen dat het kabinet zich hard maakt voor onder meer sancties tegen Israël. Hierover had wat die partijen betreft een debat moeten komen, maar daar is geen meerderheid voor.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA en D66 willen dat de Tweede Kamer terugkomt van zomerreces voor een debat over de oorlog in Gaza. De Kamerleden Kati Piri (GL-PvdA) en Jan Paternotte (D66) laten dat op X weten. Directe aanleiding is de noodkreet van meer dan honderd hulporganisaties over de humanitaire situatie in de Palestijnse kuststrook.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Met de inperking van de onafhankelijkheid van twee belangrijke Oekraïense anticorruptiediensten, raakt toetreding van het land tot de Europese Unie verder uit zicht. Daarvoor waarschuwt demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) in een bericht op X.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Voormalig SP-Kamerlid Paul Ulenbelt is op 21 juli overleden. Dat meldt de partij op haar website. Ulenbelt zat van november 2006 tot maart 2017 in de Tweede Kamer, waar hij het woord voerde over voor de SP belangrijke onderwerpen als de rechten van werknemers, arbeidsomstandigheden en pensioenen. Hij is 73 jaar geworden.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De provincies hebben demissionair minister Mona Keijzer van Asiel en Migratie opgeroepen om de spreidingswet uit te voeren, in plaats van te vragen om noodopvanglocaties. Acht provincies kregen deze week het verzoek om met spoed elk 325 extra plekken in de noodopvang te realiseren. Als reactie stuurden de commissarissen van de Koning een gezamenlijke brief aan Keijzer.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) kiest voor de bekritiseerde kabelroute langs Schiermonnikoog. Er moeten zware kabels door de Waddenzee komen om windenergie van de Noordzee aan land te brengen. Dit is volgens de klimaat- en energieminister de 'snelste en meest betrouwbare route', schrijft ze in een Kamerbrief.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FVD) Ralf Dekker nam in maart deel aan een videoconferentie met Russische politici, waarachter een campagne van het Kremlin schuilging om de NAVO te ondermijnen. Dat schrijft NRC.
1 week geleden