'Groene stroom' volgens overzicht vaker écht groen
UTRECHT (ANP) - Energieleveranciers bieden steeds meer producten voor 'groene stroom' aan waarbij de elektriciteit ook daadwerkelijk duurzaam in Nederland is opgewekt. Het aandeel 'sjoemelstroom', grijze stroom die als groen wordt verkocht, is volgens een jaarlijks overzicht van klimaatstichting HIER afgenomen tot 29 procent van de producten.
De stichting vindt dat stroom alleen 'groen' kan worden genoemd, als deze in Nederland is opgewekt uit hernieuwbare bronnen als zon of wind. Ook biomassa telt hierbij als duurzaam, al is daar vaak discussie over. Kernenergie is wat de stichting betreft 'grijs' net als elektriciteit die in kolen- en gascentrales is opgewekt.
Van de 111 stroomproducten die Nederlandse leveranciers aanbieden, zijn er volgens de definitie van HIER 79 echt groen. Dat is 71 procent van het totaal. Zo'n hoog percentage is in de twaalf jaarlijkse edities van dit onderzoek nog niet gehaald.
Stroom uit kolencentrales
De veranderde verhoudingen komen vooral doordat bedrijven meer 'echte' groenestroomproducten zijn gaan verkopen. Het aantal producten dat achteraf is 'vergroend', daalde enigszins: van 35 in 2023 naar 32 dit jaar.
Het gaat in de 'vergroende' categorie bijvoorbeeld om stroom uit kolencentrales, die als 'groen' aan de consument wordt verkocht nadat het energiebedrijf in het buitenland een certificaat voor groene stroom heeft gekocht. Handel in zulke certificaten is toegestaan, maar HIER vindt dat problematisch, omdat de totale hoeveelheid duurzaam opgewekte energie er niet door toeneemt.
Stroometiket
"Groen is in principe groen, maar groene stroom die in het buitenland wordt opgewekt kan niet letterlijk naar Nederland worden vervoerd. Groene stroom wordt daarom altijd verkocht in het land waar het is opgewekt", legt de organisatie uit. "De groene stroom wordt dus één keer duurzaam opgewekt, maar wel twee keer verkocht. Jij denkt dat je goed bezig bent, maar in werkelijkheid heb je geen groene stroom, maar een certificaat gekocht."
Het overzicht is gebaseerd op informatie van energieleveranciers zelf en van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Van deze toezichthouder moeten leveranciers van elektriciteit een 'stroometiket' opstellen, waarin ze duidelijk maken met welke bronnen de stroom is opgewekt.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - De nieuwe beursweek staat vooral in het teken van het rentebesluit van de Federal Reserve. Woensdag wordt duidelijk of de beleidsmakers van de Amerikaanse centrale bank het rentetarief in de Verenigde Staten verder omlaag brengen. Kenners verwachten dat de inflatie daarvoor laag genoeg is.
4 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Aankomend Amerikaans president Donald Trump overweegt een meldplicht voor auto-ongelukken te schrappen. Dat maakt persbureau Reuters op uit een document dat het heeft ingezien. Met de stap zou de nieuwe regering Tesla-baas en Trump-adviseur Elon Musk helpen. Die is een tegenstander van de meldplicht.
5 uur geledenNEW YORK (ANP) - Apple werkt aan dunnere en vouwbare iPhones om de verkopen van zijn toestellen aan te jagen, schrijft The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Volgens de Amerikaanse zakenkrant denkt het techconcern uit Cupertino aan grote 'upgrades' na jaren van overwegend kleine veranderingen aan zijn toestellen.
5 uur geledenBERLIJN (ANP/RTR) - De Duitse sociaaldemocraten zijn met een plan gekomen om een 'Made in Germany-premie' in te voeren om investeringen in Europa's grootste economie te stimuleren. Dit staat in het verkiezingsprogramma dat de SPD zondag publiceerde, vooruitlopend op vervroegde verkiezingen in het nieuwe jaar.
6 uur geledenSEOUL (ANP/BLOOMBERG) - De centrale bank van Zuid-Korea heeft beloofd alles te doen wat binnen zijn macht ligt om de financiële markten in het Aziatische land te stabiliseren. Ook benadrukte het instituut het belang van "ononderbroken uitvoering" van belangrijke fiscale en economische maatregelen, in zijn eerste verklaring sinds parlementsleden stemden voor de afzetting van president Yoon Suk-yeol.
9 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - Meerdere bestuurders uit het Duitse bedrijfsleven hebben dit weekend gepleit voor het behoud van Syrische werknemers in Duitsland. Dit deden ze in reactie op geluiden uit de politiek om de arbeidskrachten terug naar Syrië te sturen nu het Assad-regime daar omver is geworpen.
11 uur geledenBARCELONA (ANP/DPA) - De oprichter van het wereldwijd succesvolle Spaanse modeconcern Mango, de 71-jarige miljardair Isak Andic, is omgekomen bij een ongeluk tijdens een uitstapje met de familie. Televisiezender RTVE en andere Spaanse media melden dat de ondernemer van Turkse afkomst in het Montserratgebergte bij Barcelona uitgleed en ongeveer 150 meter naar beneden zou zijn gestort.
1 dag geleden