
Grens 600 punten verdwijnt weer uit beeld
AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam is maandag stevig in het rood gedoken. Daarmee verdween de grens van 600 punten voorlopig uit het zicht. Verzekeraar ASR deed het goed bij de hoofdfondsen na het afronden van de verkoop van zijn bancaire activiteiten aan Achmea. Ook was er bovengemiddelde aandacht voor speciaalchemieconcern DSM, dat een wisseling aan de top bekendmaakte. Elders in Europa was het sentiment eveneens negatief.
De hoofdindex op Beursplein 5 sloot 1,7 procent lager op 587,12 punten. Eerder op de dag werd de barrière van 600 punten kortstondig geslecht. De laatste keer dat de graadmeter boven de 600 punten wist te sluiten, was op 22 mei 2001. De MidKap daalde 1 procent tot 873,76 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot ruim 2 procent.
ASR won 0,5 procent. Volgens de verzekeraar is de impact van de Achmea-transactie niet materieel. DSM daalde 1,5 procent. Topman Feike Sijbesma legt die functie per 15 februari na bijna dertien jaar neer. De taken van Sijbesma worden overgenomen door financieel directeur Geraldine Matchett en operationeel directeur Dimitri de Vreeze, die het gedeelde leiderschap zullen combineren met hun huidige functies.
Olieprijzen in de lift
Mijnbouwers deden het goed na bemoedigende cijfers uit China. In Londen dikten BHP en Antofagasta tot 0,5 procent aan. Staalbedrijven kregen het juist weer lastiger nadat de Amerikaanse president Trump aankondigde toch weer importheffingen op staal en aluminium uit Brazilië en Argentinië in te voeren. ArcelorMittal verloor 1,6 procent in de AEX.
In de MidKap stond kunstmestproducent OCI bovenaan met een plus van 1,5 procent. Bij de kleinere bedrijven was laadpalenmaker Alfen koploper met een plus van 2,2 procent. Beter Bed won 1,9 procent. De beddenverkoper rondde de verkoop van dochter Matratzen Concord definitief af.
De euro noteerde op 1,1084 dollar tegen 1,1020 dollar op vrijdag. De olieprijzen zaten in de lift na berichten dat oliekartel OPEC en zijn bondgenoten verdere productiebeperkingen overwegen om de prijzen te stutten. Een vat Amerikaanse olie werd 1,6 procent duurder op 56,07 dollar. Brentolie kostte 1,3 procent meer op 61,26 dollar per vat.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Nederland blijft achter bij andere landen op het gebied van innovatie. Om het tij te keren, heeft het kabinet vrijdag na de ministerraad een actieplan gepresenteerd. Het doel daarvan is om op termijn 3 procent van het bruto binnenlands product te investeren in onderzoek en ontwikkeling. Daarvoor is nog bijna 15 miljard euro aan publieke en private investeringen nodig.
10 minuten geledenKAAPSTAD (ANP) - Shell mag maximaal vijf diepzeeboringen voor de westkust van Zuid-Afrika uitvoeren. Dat meldt Reuters op basis van een verklaring van het olie- en gasconcern. Eerdere pogingen van Shell om olie en gas te vinden langs de oostkust van het land werden nog belemmerd door rechtszaken. Zo zijn er onder meer zorgen over het onderwaterleven.
22 minuten geledenSAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Levi Strauss heeft al meer dan de helft van alle spijkerkleding voor de Amerikaanse markt die het jeansmerk dit jaar nodig denkt te hebben, geïmporteerd in de Verenigde Staten. Dat zei financieel topman Harmit Singh in een toelichting op de tweedekwartaalcijfers.
1 uur geledenPARIJS (ANP) - TotalEnergies staat op het punt om de werkzaamheden aan een groot gasproject in het noorden van Mozambique te hervatten. Milieu- en mensenrechtenorganisaties zijn kritisch op het project, waaraan ook de Nederlandse baggeraar Van Oord meewerkt. De werkzaamheden lagen stil na een gewelddadige aanval op de nabijgelegen havenstad Palma.
2 uur geledenLONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Britse economie is in mei voor de tweede maand op rij gekrompen. Volgens economen van ING zijn er daardoor groeiende zorgen over de economische vooruitzichten van het Verenigd Koninkrijk. Als andere cijfers volgende week ook slecht zijn, zou dat de druk op de Bank of England vergroten om sneller de rente te verlagen.
2 uur geledenBEIJING (ANP/AFP) - De Chinese regering heeft bedrijven niet gevraagd om "illegaal" persoonlijke gegevens van klanten te verzamelen en op te slaan. Dat heeft het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten, nadat de Ierse datatoezichthouder donderdag had aangekondigd een nieuw onderzoek naar TikTok te starten. Dat onderzoek richt zich op het opslaan van persoonlijke gegevens in China door het Chinese socialemediabedrijf.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag licht omlaag, na de winstbeurt een dag eerder. De beurshandel stond opnieuw in het teken van de importheffingen van Donald Trump. De Amerikaanse president kondigde aan vanaf 1 augustus een heffing van 35 procent in te voeren op een deel van de producten uit Canada. Volgens Trump is de maatregel een reactie op Canadese tegenheffingen.
4 uur geleden