
Greenpeace vecht terug in rechtbank Amsterdam na verloren zaak VS
AMSTERDAM (ANP) - Greenpeace "is er klaar voor om zich te verdedigen tegen de aanval van Energy Transfer", zegt directeur Mads Christensen van Greenpeace International woensdag voor aanvang van de eerste zitting tegen de eigenaar van een belangrijke oliepijpleiding in de VS. Energy Transfer had in de VS twee zaken aangespannen tegen Greenpeace. Een jury oordeelde in de Amerikaanse staat North Dakota dat de milieuorganisatie honderden miljoenen dollars aan schadevergoeding moet betalen vanwege "laster" en "een gewelddadige campagne tegen het bedrijf".
Greenpeace noemt dit een aanval op de vrijheid van meningsuiting en ziet de aanklacht als een rechtszaak waarmee grote bedrijven activisten onrechtmatig het zwijgen willen opleggen. De Europese Unie heeft in april vorig jaar juist een richtlijn aangenomen die bedoeld is als bescherming tegen dit soort rechtszaken. Deze rechtszaak tegen Energy Transfer in Amsterdam noemt Greenpeace daarom een belangrijke test voor de Europese richtlijn.
De EU-richtlijn is van toepassing omdat Greenpeace International in Nederland is gevestigd en de schade van de Amerikaanse rechtszaak zich dus ook in Nederland voordoet, betoogt Greenpeace. Christensen zegt dat deze zaak "slechts het begin is van het verslaan van intimidatietactieken afkomstig van miljardairs en fossiele brandstofbedrijven".
Misleidende campagne
Ook benadrukt de directeur dat de milieuorganisatie zich niet laat tegenhouden. "We hebben ons eerder ook niet laten tegenhouden door juridische dreigementen, arrestaties of zelfs bommen."
Energy Transfer vond dat Greenpeace mensen had opgehitst met een misleidende campagne. In 2016 en 2017 verzetten veel mensen zich tegen de aanleg van een pijpleiding voor olie, de Dakota Access-pijplijn. Dat was onder meer omdat de pijpleiding door een reservaat loopt van de Standing Rock Sioux. Zij vreesden voor vervuiling van hun land en verzetten zich tegen de komst van de pijpleiding, die uiteindelijk in 2017 in gebruik werd genomen.
Eerst had het bedrijf een federale rechtszaak aangespannen tegen Greenpeace, die werd afgewezen. Vervolgens ging Energy Transfer naar de lokale rechtbank in North Dakota. Greenpeace heeft aangekondigd in beroep te willen gaan als de rechtbank zelf het vonnis van de jury niet vernietigt.
Meer uit Binnenland
SAN SALVADOR (ANP) - De drie moordenaars van vier Nederlandse journalisten in 1982 in El Salvador moeten ieder dertig jaar de cel in. De voormalige topmilitairen waren in juni tot vijftien jaar veroordeeld. In het schriftelijke vonnis verduidelijkt de rechtbank dat elke straf feitelijk zestig jaar is, omdat er vier slachtoffers waren. De daders hoeven "slechts dertig jaar" uit te zitten, aangezien dat de maximale straf was die de wet destijds oplegde, aldus de advocaat van de slachtoffers, Gustavo Huezo. Dat melden media in het Midden-Amerikaanse land, zoals La Prensa Gráfica.
4 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Mona Keijzer (Wonen, Asiel) heeft nog veel werk om zowel de Wet regie volkshuisvesting als het tweestatusstelsel voor asielzoekers goed te laten werken, zei ze voorafgaand aan de ministerraad. Beide wetten zijn door de Tweede Kamer aangenomen, maar lastig uit te voeren. Dat stuit op verzet van oppositiepartijen die in de Eerste Kamer nodig zijn voor een meerderheid.
53 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister David van Weel (Justitie, Asiel) denkt dat het nog veel moeite gaat kosten om de strengere asielwet door de Eerste Kamer te krijgen. "Het zal nog hard werken worden", zegt hij een dag na de chaos in de Tweede Kamer.
1 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De Pauluskerk in Rotterdam blijft mensen zonder papieren helpen, ook als de asielnoodmaatregelenwet door de Eerste Kamer komt. Donderdag stemde de Tweede Kamer in met de asielwetten, inclusief de strafbaarstelling van illegaliteit. "We proberen naar ons geweten te luisteren en te doen wat goed is. Als we er een paar regels voor moeten oprekken of een stapje verder gaan dan van Den Haag mag, doen we dat", zegt Martijn van Leerdam, dominee en directeur.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In Opsporing Verzocht worden volgende week dinsdag herkenbare beelden getoond van de mensen die in mei in Scheveningen in gevecht gingen met elkaar en de politie aanvielen. De verdachten die de politie zoekt hebben tot dinsdagmiddag de tijd om zich te melden, anders worden ze in beeld gebracht in het programma.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zegt dat de donderdag in de Tweede Kamer aangenomen asielwetten kunnen leiden tot een "nog langer verblijf van mensen in de opvang". De wetsvoorstellen kunnen volgens het COA leiden tot meer en langere gerechtelijke procedures, waardoor mensen langer in de opvang blijven en er dus meer opvangplekken nodig zijn.
1 uur geledenTER APEL (ANP) - Burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde vreest direct een negatief effect van het verbod op voorrang voor statushouders bij de toekenning van sociale huurwoningen waar de Tweede Kamer donderdag mee instemde. Het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel valt onder Westerwolde.
1 uur geleden