Greenpeace naar rechter als Brussel gas en kernenergie groen noemt
LUXEMBURG (ANP) - Greenpeace stapt naar de Europese rechter als de Europese Commissie niet afziet van het verlenen van een groen label aan aardgas en kernenergie. De milieuorganisatie heeft de commissie een ultimatum gesteld.
De Europese Unie gaat sommige manieren van stroomopwekking en verwarming uit aardgas en kernenergie vanaf 1 januari als duurzaam aanmerken. Ze krijgen een groen stempel in het classificatiesysteem dat als gids dient voor beleggers en investeerders.
Maar daarmee gaat de EU in tegen haar eigen regels voor dat classificatiesysteem, de zogeheten taxonomie, stelt Greenpeace. Bovendien zou zij de Europese klimaatwet en de afspraken in het klimaatakkoord van Parijs schenden.
Voor- en tegenstanders
Het duurzame etiket voor het fossiele gas en de immer omstreden kernenergie, met steun van de EU-landen en het Europees Parlement, was al zwaarbevochten. Voorstanders stellen dat gas- en kerncentrales de komende jaren nog nodig zijn om de nog klimaatonvriendelijker kolencentrales te vervangen zolang de EU nog niet over genoeg echte duurzame energie beschikt. En kerncentrales, die geen broeikasgassen als CO2 uitstoten, kunnen ook nadien van pas komen als bijvoorbeeld de wind en de zon het eens laten afweten.
De tegenstanders werpen tegen dat de overgang naar bijvoorbeeld zonne- en windenergie vertraagt als er nog volop geld wordt gestoken in gas- en kerncentrales. Bovendien zou Brussel er nooit meer wat van kunnen zeggen als een ander land voor gascentrales kiest.
Heroverwegen
Acht Europese Greenpeace-afdelingen hebben de commissie nu laten weten dat die tot februari heeft om de kwestie nog eens te heroverwegen en zich te bedenken. Als zij doorzet, spant Greenpeace een zaak aan bij het Europees Hof van Justitie. Oostenrijk en Luxemburg hadden al aangekondigd de nieuwe taxonomie aan te vechten. Weer andere natuur- en milieuorganisaties zijn inmiddels naar het hof gestapt uit protest tegen weer een andere etikettering, die voor biomassa.
Als energie uit gas- en kerncentrales geen groen stempel had gekregen, was het daarmee zeker niet verboden. Maar investeerders zoals banken en pensioenfondsen hadden dan mogelijk hun handen ervan afgetrokken.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - Beleggers kijken in de komende beursweek uit naar het begin van de drukke cijferperiode. Op Wall Street komen grote bedrijven als PepsiCo en enkele Amerikaanse banken met hun kwartaalresultaten. In Nederland geeft onder meer TomTom inzage in de boeken.
9 minuten geledenLONDEN (ANP) - De Britse krant The Telegraph wordt binnenkort waarschijnlijk verkocht. De eigenaar van de Amerikaanse nieuwswebsite The New York Sun staat op het punt om het voor ruim 550 miljoen pond te kopen, zo'n 657 miljoen euro, melden ingewijden tegen zakenkrant Financial Times (FT).
22 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Gemeenten hebben beleidsvrijheid in hoe ze minima tegemoetkomen. Zo reageert een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten op onderzoek van vakbond FNV.
4 uur geledenHILVERSUM (ANP) - KLM-topvrouw Marjan Rintel wil dat Brussel met financiële maatregelen komt om Europese luchtvaartmaatschappijen beter te laten concurreren met Chinese branchegenoten. Die hoeven namelijk niet om Rusland heen te vliegen en daardoor concurreren zij op een oneerlijke manier met Europese vliegmaatschappijen, vindt ze.
4 uur geledenUTRECHT (ANP) - Mensen met een uitkering krijgen in sommige gemeenten 800 tot 900 euro minder per jaar dan mensen die ergens anders wonen en in een soortgelijke situatie zitten. Dit meldt vakbond FNV, die in een onderzoek verschillende uitkeringen in meer dan zeventig gemeenten heeft vergeleken. De vakbond vindt de grote verschillen oneerlijk en zegt zich hier grote zorgen over te maken.
7 uur geledenUTRECHT (ANP) - De Open Huizen Dag van makelaarsorganisatie NVM heeft zaterdag 39.000 bezoekers getrokken. Dat zijn er 4000 meer dan de vorige kijkdag in april van dit jaar. Ook het aantal te bezichtigen huizen lag hoger dan de vorige editie: ruim 6500 te koop staande woningen hadden de deuren opengezet, tegen 5600 in april.
22 uur geledenBRINDISI (ANP/RTR) - Italiaanse aanklagers hebben zeven mensen en twee bedrijven beschuldigd van fraude en het overtreden van veiligheidsregels in een onderzoek naar vermoedelijk gebrekkige vliegtuigonderdelen. Deze werden door een Italiaans bedrijf voor Boeing geproduceerd.
22 uur geleden