Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Great Barrier Reef voorlopig niet op lijst bedreigd werelderfgoed

Great Barrier Reef voorlopig niet op lijst bedreigd werelderfgoed

bCANBERRA (ANP/AFP) - Het Groot Barrièrerif in Australië komt voorlopig niet op de UNESCO-lijst voor bedreigd werelderfgoed. Het besluit hierover is uitgesteld na een uitgebreide lobby door Australië.

Vorige maand maakte UNESCO bekend het grootste koraalrif ter wereld op de bedreigde werelderfgoedlijst te willen plaatsen. Volgens de organisatie doet Australië te weinig om de waterkwaliteit te verbeteren en klimaatdoelstellingen te halen om zo het koraal te beschermen.

Australië verzet zich al jaren tegen plaatsing van het koraalrif op de lijst van bedreigd werelderfgoed. Milieuminister Sussan Ley beschuldigde het UNESCO-comité vorige maand van een vooringenomen besluit. Daarmee verwees ze naar voorzitter China. De relatie tussen beide landen is na een aantal voorvallen verslechterd. Bovendien vindt Australië dat de UNESCO niet op de hoogte is va de actuele situatie, omdat de organisatie het rif in 2012 voor het laatst heeft bezocht.

Tegenoffensief

Als tegenoffensief nodigde Australië half juli ambassadeurs uit de Europese Unie uit om te snorkelen bij het Great Barrier Reef, om zo te laten zien dat het goed zorgt voor het koraalrif. Door plaatsing op de lijst van bedreigd werelderfgoed komt er extra geld vrij, maar zijn er ook gevolgen voor het toerisme. Het Groot Barrièrerif trok voor de pandemie jaarlijks veel toeristen en levert bovendien duizenden banen op. Australië is bang dat de toeristen wegblijven als het koraalrif op de lijst wordt geplaatst. Dat zou grote economische gevolgen hebben.

Het Groot Barrièrerif kampt de laatste jaren door hoge temperaturen met verbleking en afsterving van het koraal. Australische onderzoekers hebben berekend dat 70 tot 90 procent van het rif afsterft als de watertemperatuur met nog eens 1,5 graad stijgt. Is er sprake van een stijging van 2 graden, dan zou het rif helemaal verdwijnen.

Volgens minister Ley is de klimaatverandering inderdaad een bedreiging van het rif, maar ze noemt het "verkeerd" om het "best beheerde rif ter wereld" op die lijst te zetten.

Meer uit Buitenland

Belgische premier verdedigt gevangenenruil met Iran

BRUSSEL (ANP/BELGA/AFP) - De Belgische premier Alexander De Croo heeft de ruil met Iran verdedigd waarbij Teheran hulpverlener Olivier Vandecasteele vrijliet en België de Iraanse diplomaat Assadollah Assadi. Op het besluit kwam in en buiten België kritiek. "De toestand van Olivier Vandecasteele was na 455 dagen onmenselijke opsluiting "echt moeilijk en we wisten dat er niet veel geduld meer was aan de andere kant", verklaarde De Croo zondag op televisie.

43 minuten geleden
Schuldenplafond VS mogelijk omhoog tot na volgende verkiezingen

CAMP DAVID/WASHINGTON (ANP) - De Democratische president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hebben in principe een akkoord bereikt over het verhogen van het schuldenplafond van de staat en het beperken van uitgaven van de federale overheid, volgens verscheidene media. De deal betreft de komende twee jaar en in 2024 zijn er presidentsverkiezingen.

2 uur geleden
Turkse kiesraad verwacht sneller uitslagen dan op 14 mei

ANKARA (ANP/DPA) - De voorzitter van de Turkse kiesraad, Ahmet Yener, verwacht dat de uitslagen van de presidentsverkiezingen van zondag sneller bekend worden dan na de eerste ronde van 14 mei. Na die stembusgang kwam de kiesraad 15 mei tegen de middag met de uitslagen. Toen waren er veel meer kandidaten die meedongen, zei Yener, en nu zijn het er maar twee, president Erdogan en de oppositieleider Kilicdaroglu. Bovendien waren er destijds ook parlementsverkiezingen wat het tellen van de stemmen heeft vertraagd.

4 uur geleden
Dode en drie gewonden door luchtaanval op Kyiv

KYIV (ANP/RTR) - Door een Russische luchtaanval op de Oekraïense hoofdstad Kyiv zijn ten minste een dode en drie gewonden gevallen, melden de Oekraïense autoriteiten. Er zouden zeker twintig drones zijn neergehaald door het afweergeschut.

5 uur geleden
Regionale verkiezingen beproeven linkse regering in Spanje

MADRID (ANP/DPA) - Meer dan 36 miljoen van de 48 miljoen Spanjaarden kunnen zondag stemmen in regionale en gemeenteraadsverkiezingen. Ook worden er in veel plaatsen burgemeesters gekozen. De uitslagen geven naar verwachting een beeld van de steun aan de linkse coalitieregering van de sociaal-democratische premier Pedro Sánchez en vooral van de populariteit van de sinds 2018 regerende premier zelf. De nationale parlementsverkiezingen staan in december op de agenda.

7 uur geleden
Turkse stembureaus open voor slotronde presidentsverkiezing

ANKARA (ANP) - De stembureaus zijn in Turkije geopend voor de beslissende ronde van de presidentsverkiezingen. Ze sluiten om 16.00 uur onze tijd. De eerste uitslagen worden aan het begin van de avond verwacht. Turkse media mogen eigenlijk pas vanaf 20.00 uur eigen prognoses publiceren, maar bij de eerste ronde gaf de Hoge Kiesraad toestemming er al eerder over te berichten. Toen kwamen rond 17.30 uur de eerste prognoses naar buiten.

7 uur geleden
Luchtalarm in grote delen van Oekraïne, ook in Kyiv

KYIV (ANP/RTR) - In grote delen van Oekraïne loeit in de nacht van zaterdag op zondag het luchtalarm. In Kyiv is volgens burgemeester Vitali Klitsjko de luchtverdediging actief. "Ontploffingen in Kyiv", schrijft Klitsjko op Telegram. Volgens hem komt er later meer duidelijkheid over wat er gaande is, maar zouden afweersystemen luchtdoelen hebben neergehaald.

12 uur geleden