Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grapperhaus: horecazaken die regels negeren riskeren sluiting

Grapperhaus: horecazaken die regels negeren riskeren sluiting

DEN HAAG (ANP) - Horecabazen en andere ondernemers die vanaf dit weekeinde moedwillig de regels rond het coronatoegangsbewijs aan hun laars lappen, kunnen op sluiting rekenen. Dat zei minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) vrijdag na afloop van de ministerraad.

De coronatoegangsbewijzen zijn vanaf dit weekeinde verplicht voor onder meer de horeca, theaters en evenementen. Met een QR-code kunnen mensen aangeven dat ze gevaccineerd zijn, recent negatief getest zijn of het laatste half jaar een coronabesmetting hebben doorgemaakt.

Voor het toezicht op de toegangscontroles is extra geld vrijgemaakt, en als wordt geconstateerd dat het in het begin niet direct goed gaat bij een zaak, zal er eerst een waarschuwing worden gegeven, aldus Grapperhaus. Maar "als je niet meedoet, dan krijg je een sluiting natuurlijk op enig moment". Sluiting is de ultieme consequentie die Grapperhaus eerder deze week overeenkwam met gemeenten.

Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland zei vrijdag op basis van een peiling dat veel van haar leden het niet zien zitten om de toegangsbewijzen te controleren. Grapperhaus lijkt daar niet van onder de indruk. "Daar ga ik niet in mee. Mensen die niet mee willen doen, ja... Dan zeg je eigenlijk zelf: 'ik wil niet open'."

Coronaminister Hugo de Jonge verwacht dat er niet meteen in het eerste weekend met harde hand zal worden opgetreden. "Burgemeesters zullen heus niet in het eerste weekend in ieder bosje een boa leggen met een bonnenboekje", aldus De Jonge. "Het heeft wat tijd nodig, dat snap ik. Maar ondernemers die echt niet mee willen werken, kunnen een boete krijgen, of gesloten worden."

Meer uit Binnenland

Extern ingehuurde docent per uur bijna twee keer zo duur

DEN HAAG (ANP) - Docenten die via een extern bureau worden ingehuurd, kosten middelbare scholen per uur bijna twee keer zoveel als docenten in loondienst. De Algemene Rekenkamer becijfert het verschil in een onderzoek. Waar een leraar in vaste dienst in een veelvoorkomende loonschaal 58 euro per uur kost, moeten scholen voor een gedetacheerde docent op hetzelfde niveau 113 euro per uur afrekenen.

14 minuten geleden
Gewonde bij woningbrand in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Bij een woningbrand in Utrecht is dinsdagavond laat een persoon gewond geraakt. De uitslaande brand woedde op een zolderverdieping in de Lombokstraat.

21 minuten geleden
Eerste getuige erkent media te hebben ingezet om Trump te helpen

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De eerste getuige in de strafzaak tegen Donald Trump heeft de jury in New York verteld over een bijeenkomst in 2015 waarop werd gevraagd of hij de campagne van Trump kon helpen. Deze David Pecker, oud-topman van mediabedrijf American Media, stelde volgens Amerikaanse media dat hij destijds aanbood de "ogen en oren" te zijn van Trump en diens medestanders.

5 uur geleden
Zorgminister adviseert ouders: laat kind vaccineren tegen mazelen

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Pia Dijkstra (Medische Zorg) adviseert ouders dringend om hun kind te laten vaccineren tegen mazelen. "Mazelen is geen onschuldige ziekte", schrijft ze dinsdag in een Kamerbrief. Eerder op de dag riep het Outbreak Management Team (OMT) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de overheid al op om extra maatregelen te nemen nu het aantal besmettingen toeneemt.

7 uur geleden
Tweede Kamer stemt in met verlenging besluit op asielaanvraag

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met de verlenging van de termijnen waarop een asielaanvraag moet zijn afgehandeld. Als straks ook de Eerste Kamer instemt, komt de maximale wettelijke beslistermijn uit op 21 maanden. Die was al een tijdje geleden verlengd naar 15 maanden.

8 uur geleden
Brabant trekt 3 miljoen extra uit voor toegankelijke bushaltes

DEN BOSCH (ANP) - De provincie Noord-Brabant trekt extra geld uit om gemeenten te helpen bushaltes beter toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Gemeenten kunnen een beroep doen op 3 miljoen euro die hiervoor beschikbaar is, aldus de provincie.

9 uur geleden
Tweede Kamer wil dat voorstel Transgenderwet wordt ingetrokken

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat een verruiming van de Transgenderwet wordt ingetrokken. NSC en SGP hebben dit voorgesteld: 73 Kamerleden stemden voor, 70 stemden tegen. Demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) had de motie ontraden. Hij noemde het verzoek niet behoorlijk, onder meer om procedurele redenen. Het kabinet moet nu beslissen of het de wens van de Kamer uitvoert of naast zich neerlegt.

9 uur geleden