Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gouden Kalf voor de Filmcultuur 2021 gaat naar Mijke de Jong

Gouden Kalf voor de Filmcultuur 2021 gaat naar Mijke de Jong

AMSTERDAM (ANP) - Filmmaker Mijke de Jong ontvangt dit jaar het Gouden Kalf voor de Filmcultuur. Dat heeft het Nederlands Film Festival (NFF) dinsdag bekendgemaakt. De Jong bouwde de afgelopen decennia aan een rijk oeuvre. Tot haar bekendste films behoren Bluebird, Layla M en Tussenstand.

De uitreiking van het Gouden Kalf voor de Filmcultuur vindt plaats tijdens de slotavond van het NFF op vrijdag 1 oktober. De Jong is volgens het festival gekozen vanwege "haar engagement waarmee ze inspeelt op de actualiteit van de welvarende samenleving en daarmee werelden en publiek bijeenbrengt. Voor Mijke is het een plicht om het publiek de ogen te openen voor de vele misstanden om ons heen".

De filmmaakster volgde de Nederlandse Filmacademie. Met haar debuut In krakende welstand (1989) won ze de Prijs van de Stad Utrecht en met Tussenstand (2007) won ze het Gouden Kalf voor Beste Regie. Voor Hartverscheurend (1993) en Tussenstand (2007) kreeg ze de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek. Bluebird (2005) ontving een Kristallen Beer voor Beste Film op het Filmfestival van Berlijn en wist wereldwijd de aandacht te trekken. Joy (2010) won het Gouden Kalf voor Beste Film en De Jong ontving zelf een nominatie voor Beste Regie.

Sinds 1981 wordt het Gouden Kalf voor de Filmcultuur uitgereikt om personen of instanties te eren die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse filmcultuur. In 2021 komt De Jong met haar twaalfde lange speelfilm, de telefilm All Along the Way, gemaakt op basis van het verhaal van de tweelingzussen Nahid en Malileh uit Iran, die zij leerde kennen tijdens haar vrijwilligerswerk in kamp Moria op Lesbos.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Entertainment

S10 in eerste halve finale Eurovisie Songfestival

TURIJN (ANP) - Zangeres S10 is ingedeeld in de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival. De loting vond dinsdagmiddag plaats in het Italiaanse Turijn, waar de 66e editie van het muziekevenement dit jaar plaatsheeft.

16 uur geleden
Na auteursrechten verkoopt Bob Dylan ook publicatierechten songs

LOS ANGELES (ANP) - Bob Dylan heeft de masteropnamen van zijn hele back-catalogus verkocht aan Sony Music. Dat melden verschillende media, waaronder muziekvakblad Billboard Magazine. Volgens het blad heeft het werk van de singer/songwriter een waarde van zo’n 175 miljoen euro. Daarbij wordt uitgegaan van een jaarlijkse omzet van ruim 14 miljoen euro.

1 dag geleden
Cultuursector pleit voor latere sluitingstijden

DEN HAAG (ANP) - De cultuursector is blij waarschijnlijk weer open te mogen, maar pleit voor latere sluitingstijden dan het tijdstip van 22.00 uur dat in de uitgelekte plannen voor het versoepelen van de coronaregels wordt genoemd. Dat is om pieken in vervoers- en bezoekersstromen te vermijden, aldus Jan Zoet, voorzitter van de Taskforce cultuursector. Deze organisatie vertegenwoordigt ruim vierhonderd organisaties en makers uit de creatieve en culturele sector.

1 dag geleden
Efteling wil 'grafzerk' van Kate Bush aan museum schenken

KAATSHEUVEL (ANP) - De Efteling gaat op zoek naar een speciale bestemming voor de 'grafzerk' van zangeres Kate Bush die in de tuin van het Spookslot staat. Dat heeft een woordvoerder maandag laten weten. "We denken nu aan bijvoorbeeld een museum of een andere bijzondere plek waar de zerk tot zijn recht komt", stelt hij.

1 dag geleden
Uslu praat woensdag met John De Mol over misstanden The Voice

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) praat aanstaande woensdag met Talpabaas John de Mol over de gemelde misstanden bij het programma The Voice of Holland, bevestigt haar woordvoerder. Waar het gesprek plaatsvindt, is nog niet bekend. De Mol zei afgelopen vrijdag al in te gaan op de uitnodiging van Uslu om te praten over de kwestie.

1 dag geleden
Loeki krijgt speciale gouden munt ter ere van 50e verjaardag

HOUTEN (ANP) - Ter ere van de 50e verjaardag van Loeki de Leeuw dit jaar heeft de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) een zeer gelimiteerde oplage van munten geslagen met daarop een beeltenis van het bekende reclameleeuwtje.

1 dag geleden
DI-RECT wint Popprijs 2021 op Eurosonic Noorderslag

DEN HAAG (ANP) - De Haagse band DI-RECT heeft de Popprijs 2021 gewonnen. De prijs werd zaterdagavond uitgereikt tijdens de digitale editie van festival Noorderslag in Groningen. De prijs bestaat uit een cheque van 10.000 euro en een beeld van kunstenaar Theo Mackaay.

3 dagen geleden