Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gouden Kalf voor de Filmcultuur 2021 gaat naar Mijke de Jong

Gouden Kalf voor de Filmcultuur 2021 gaat naar Mijke de Jong

AMSTERDAM (ANP) - Filmmaker Mijke de Jong ontvangt dit jaar het Gouden Kalf voor de Filmcultuur. Dat heeft het Nederlands Film Festival (NFF) dinsdag bekendgemaakt. De Jong bouwde de afgelopen decennia aan een rijk oeuvre. Tot haar bekendste films behoren Bluebird, Layla M en Tussenstand.

De uitreiking van het Gouden Kalf voor de Filmcultuur vindt plaats tijdens de slotavond van het NFF op vrijdag 1 oktober. De Jong is volgens het festival gekozen vanwege "haar engagement waarmee ze inspeelt op de actualiteit van de welvarende samenleving en daarmee werelden en publiek bijeenbrengt. Voor Mijke is het een plicht om het publiek de ogen te openen voor de vele misstanden om ons heen".

De filmmaakster volgde de Nederlandse Filmacademie. Met haar debuut In krakende welstand (1989) won ze de Prijs van de Stad Utrecht en met Tussenstand (2007) won ze het Gouden Kalf voor Beste Regie. Voor Hartverscheurend (1993) en Tussenstand (2007) kreeg ze de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek. Bluebird (2005) ontving een Kristallen Beer voor Beste Film op het Filmfestival van Berlijn en wist wereldwijd de aandacht te trekken. Joy (2010) won het Gouden Kalf voor Beste Film en De Jong ontving zelf een nominatie voor Beste Regie.

Sinds 1981 wordt het Gouden Kalf voor de Filmcultuur uitgereikt om personen of instanties te eren die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse filmcultuur. In 2021 komt De Jong met haar twaalfde lange speelfilm, de telefilm All Along the Way, gemaakt op basis van het verhaal van de tweelingzussen Nahid en Malileh uit Iran, die zij leerde kennen tijdens haar vrijwilligerswerk in kamp Moria op Lesbos.

Meer uit Entertainment

Britse schrijver van The Horse Whisperer overleden

LONDEN (ANP) - De Britse schrijver Nicholas Evans, beroemd door zijn werk The Horse Whisperer, is op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. De in 1995 gepubliceerde roman werd wereldwijd een enorm succes. Er werden vijftien miljoen exemplaren verkocht van het boek, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel De paardenfluisteraar. Het is in tientallen talen vertaald.

1 jaar geleden
BNN 25 jaar: van tv-programma tot spraakmakende publieke omroep

HILVERSUM (ANP) - BNN, dat staat voor Bart's Neverending Network, is maandag 25 jaar geleden opgericht. De publieke omroep werd op 15 augustus 1997 in het leven geroepen door Bart de Graaff, Gerard Timmer, Willem de Bois en Frank Timmer. Na de fusie van BNN en VARA staat de omroep inmiddels al een aantal jaar bekend als BNNVARA.

1 jaar geleden
Conservatieve Iraanse media prijzen aanvaller Rushdie

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Conservatieve media in Iran prijzen de man die vrijdag de schrijver Salman Rushdie heeft neergestoken. Rushdie kampt sinds 1988 met bedreigingen vanwege zijn boek De duivelsverzen, dat door sommige moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

1 jaar geleden
Minister gaat FM-radiofrequenties veilen na uitspraak rechter

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) komt dit najaar met een voorstel voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties door middel van een veiling. De rechter zette onlangs een streep door het besluit van haar ambtsvoorganger Mona Keijzer om de bestaande vergunningen met drie jaar te verlengen.

1 jaar geleden
Grease-actrice Olivia Newton-John (73) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Olivia Newton-John is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De actrice, met name bekend van haar rol als Sandy in de musical Grease, sliep in het bijzijn van vrienden en familie vredig in op haar ranch in Californië, meldt haar echtgenoot John Easterling op Facebook.

1 jaar geleden
Actrice Anne Heche in kritieke toestand na auto-ongeluk

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat ze met haar auto een woning in reed in Los Angeles. De auto en het huis vlogen in brand en de bestuurder liep ernstige brandwonden op, melden Amerikaanse media. Een anonieme bron bevestigde aan CNN dat het om Heche ging en de LA Times meldt dat de auto op haar naam geregistreerd stond.

1 jaar geleden
1,9 miljoen kijkers zien Engelse voetbalsters EK winnen

HILVERSUM (ANP) - Bijna 1,9 miljoen mensen hebben zondag gekeken naar de finale van het EK tussen de voetbalsters van Engeland en Duitsland. Via NPO 1 zagen zij hoe de Engelsen, gecoacht door de Nederlandse Sarina Wiegman, er met de winst vandoor gingen.

1 jaar geleden