
Gordon wil einde anonieme hatespeech: 41.000 handtekeningen
DEN HAAG (ANP) - Het moet afgelopen zijn met anonieme hatespeech op sociale media, vindt zanger Gordon. Daarom diende hij dinsdag een petitie in bij minister voor rechtsbescherming Sander Dekker, met de oproep om te zorgen dat mensen die een account aanmaken op sociale media voortaan een identiteitsbewijs moeten laten zien. De petitie werd in tweeënhalve week door meer dan 41.000 mensen ondertekend.
"Het heeft met name te maken met de doodsbedreigingen die ik aan mijn adres heb gekregen," zei Gordon. Daar heeft hij naar eigen zeggen al jaren last van. Hij hekelt vooral de anonimiteit. "Dat daar de grens vervaagt voor die mensen, die achter hun computer de meest vreselijke dingen kunnen sturen. En dan heb ik het met name ook over de jeugd, die onderling enorm te maken heeft met pesten en bedreigingen en foto's versturen onder anonieme accounts. Ik vind dat daar gewoon een einde aan moet komen." Gordon wil "in ieder geval een soort van regelgeving", maar liefst dat mensen een ID-bewijs of DigiD moeten laten zien, zodat de overheid kan zien wie er achter een account zit.
"Een enorm aantal", vindt Dekker. "Ik vind het heel goed dat jij als bekende Nederlander dit probleem aanzwengelt. Iedereen kent jou van TV, maar ik denk dat heel veel mensen die minder bekend zijn dit probleem ook ervaren." Bedreiging en discriminatie zijn ook online al strafbaar, aldus Dekker. "Nu zijn er ook bepaalde dingen die niet strafbaar zijn maar die je wel kunnen schaden, denk bijvoorbeeld aan privacyschendingen." Daarover wil Dekker afspraken maken met platforms, dat duidelijk is waar je met je klacht terechtkunt en dat platforms verantwoordelijkheid krijgen om het er snel af te halen. "Daarin heb je in mij een groot voorvechter."
Anonimiteit
Anonimiteit vindt Dekker "een lastige" omdat anonimiteit ook een voordeel heeft. "Wij leven in een fatsoenlijk land waarin je niet bang hoeft te zijn, maar er zijn juist ook landen waarin anonimiteit ook een bepaalde waarde heeft omdat mensen vervolgd worden." Hij wil graag in een volgende regeerperiode, mocht hij dan weer minister zijn, kijken wat er op dat vlak kan worden gedaan.
Meer uit Binnenland
UTRECHT (ANP) - Het treinverkeer tussen Utrecht en Den Haag en tussen Utrecht en Rotterdam is nog zeker tot woensdagochtend 07.00 uur ontregeld. Door een kapotte bovenleiding tussen Gouda Goverwelle en Woerden rijden er veel minder treinen, meldt de NS. ProRail moet bij station Gouda Goverwelle de bovenleiding over een lengte van 200 meter vervangen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De politie is tot nu toe tevreden over de operatie rond de NAVO-top, zegt commandant Willem Woelders. "We zien dat de beveiligingen lopen, we zien honderden transporten van motorrijders met beveiligers. Dat gaat allemaal conform planning." Volgens Woelders is zeker de helft van alle delegaties dinsdag aan het einde van de middag in het land.
6 uur geledenZUTPHEN (ANP) - Zutphen krijgt toch geen 'dienstencentrum' voor de opvang van asielzoekers. Dat plan leidde vorige maand tot veel onrust, de Gelderse gemeente spreekt van "een continue stroom aan reacties". Daarom gaat de opvang niet door.
6 uur geledenUTRECHT (ANP) - De door brand beschadigde stroomkabels langs het spoor bij Schiphol zijn vervangen. Dat meldt ProRail dinsdagavond. Volgens de spoorbeheerder zijn de sporen na de herstelwerkzaamheden rond 22.15 uur weer vrijgegeven en kan het treinverkeer weer worden opgestart.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Koning Willem-Alexander noemt het "terecht" dat er binnen de NAVO wordt gepleit voor "evenwicht in de financiële bijdragen van de partners binnen het bondgenootschap". Dat zei hij in zijn toespraak op paleis Huis ten Bosch tijdens het diner voor staatshoofden en regeringsleiders die deelnemen aan de NAVO-top.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het diner met de NAVO-leiders op Paleis Huis ten Bosch gaat helpen hun top in Den Haag te doen slagen, denkt NAVO-chef Mark Rutte. Hij verwacht "vruchtbare gesprekken", ook al is het etentje op uitnodiging van koning Willem-Alexander en koningin Máxima niet als werkdiner bedoeld.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Zo'n 35 regeringsleiders, staatshoofden en ministers zijn aangekomen op Paleis Huis ten Bosch voor het diner met koning Willem-Alexander en koningin Máxima. De Amerikaanse president Donald Trump kwam als laatste aan.
9 uur geleden