
Geweld laait op in Libië, politieke crisis neemt toe
TRIPOLI (ANP/AFP/RTR) - In Libië is het geweld weer opgelaaid. Rivaliserende groeperingen beschoten elkaar in Tripoli. Daarbij zijn volgens het ministerie van Volksgezondheid ten minste twaalf doden gevallen, 87 personen raakten gewond. De vrees bestaat dat de vijandelijkheden weer uitgroeien tot een grootschalig conflict in het olierijke Noord-Afrikaanse land, dat al jaren in een ernstige politieke crisis verkeert.
De gevechten braken in de nachtelijke uren uit in districten van de hoofdstad en het geweervuur ging zaterdag door. Ook waren er explosies te zien en te horen. Videobeelden toonden brandende auto's, rokende panden met kogelgaten en brand in zowel een moskee als een gezondheidscentrum. Volgens de lokale overheid zijn zes ziekenhuizen getroffen. Voor ambulances was het onmogelijk hulp te bieden in de wijken waar het zwaarst werd gevochten, onder meer het centrum.
De VN-missie voor Libië heeft een oproep gedaan "onmiddellijk te stoppen met de vijandelijkheden". De organisatie maakte melding van onder meer het lukraak beschieten en bombarderen van doelen in woonbuurten. De Amerikaanse ambassade in Tripoli zei erg bezorgd te zijn door de hernieuwde strijd, na maanden van toenemende spanningen tussen de twee regeringen die elkaar de macht betwisten in Libië.
Militair konvooi
Zaterdagmiddag is ook melding gemaakt van een militair konvooi dat op weg is naar Tripoli. Een ooggetuige spotte volgens persbureau Reuters de troepenverplaatsing in der buurt van Zlitan, ten westen van Misrata. De milities zouden verbonden zijn met de 'oostelijke' regering van premier Fathi Bashagha in Tobroek. Die heeft de steun van de machtige krijgsheer Khalifa Haftar.
In het westen van Libië, waar Tripoli ligt, zegt premier Abdulhamid Dbeibah dat hij de wettige en internationaal erkende regering van nationale eenheid leidt. Hij is alleen bereid plaats te maken als de bevolking die wens te kennen geeft in democratische verkiezingen. Dbeibah zei dat het vechten in de hoofdstad weer is begonnen nadat onderhandelingen om bloedvergieten te voorkomen op niets waren uitgelopen.
Meer uit Buitenland
WASHINGTON (ANP/RTR) - De voormalige Amerikaanse parlementsvoorzitter Kevin McCarthy verlaat het Huis van Afgevaardigden. De Republikein, die dit najaar als voorzitter werd afgezet, schrijft in de Wall Street Journal dat hij zich niet opnieuw verkiesbaar stelt.
11 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - Er komt als het aan de Europese Commissie ligt extra Europees geld voor de beveiliging van synagoges, moskeeën en kerken. Het geld is onderdeel van een reeks van maatregelen die de Europese Commissie woensdag versneld heeft voorgesteld om de toenemende polarisatie tegen te gaan.
1 uur geledenKASANE (ANP) - De iftar, de maaltijd die tijdens de ramadan na zonsondergang wordt gegeten, is opgenomen op de lijst van immaterieel erfgoed van UNESCO. Het Immaterieel Erfgoed Comité van de VN-organisatie heeft een gezamenlijke aanvraag hierover goedgekeurd van Iran, Turkije, Azerbeidzjan en Oezbekistan.
1 uur geledenJERUZALEM/TEL AVIV (ANP) - Na de aankomst van het tweehonderdste vrachtvliegtuig met wapens sinds 11 oktober heeft het Israëlische ministerie van Defensie bekendgemaakt dat er al meer dan 10.000 ton aan wapentuig is aangekomen. De oorlog met Hamas begon 7 oktober en vier dagen later arriveerde het eerste vliegtuig met nieuwe wapens voor het Israëlische leger. Het gaat volgens het ministerie om onder meer gevechtsvoertuigen, wapens, munitie, kogelwerende vesten, medische voorraden en andere zaken.
2 uur geledenJAKARTA (ANP/AFP) - Indonesische reddingswerkers hebben het lichaam gevonden van de laatste persoon die nog vermist werd na een vulkaanuitbarsting op Sumatra. Het dodental stijgt daarmee naar 23.
5 uur geledenMOSKOU (ANP) - Het eventueel leveren van F-16-gevechtsvliegtuigen door westerse landen aan Oekraïne vergroot de kans op een directe confrontatie tussen Rusland en de NAVO, waarschuwt het Kremlin. Onder meer Nederland is van plan een aantal van deze gevechtsvliegtuigen naar Oekraïne te sturen.
5 uur geledenDUBAI (ANP) - Als het aan de Europese Unie ligt, is deze klimaattop het "begin van het einde" van fossiele brandstoffen. Dat benadrukt Eurocommissaris Wopke Hoekstra woensdag op zijn eerste persconferentie op de COP28 in Dubai.
5 uur geleden