
Gevechten Soedan gaan tweede week in na mislukken wapenstilstand
KHARTOEM (ANP/AFP) - De gevechten in Soedan zijn zaterdag een tweede week ingegaan, na het mislukken van een tijdelijke wapenstilstand tussen de twee strijdende partijen. Er waren 's nachts minder zware explosies dan in de voorgaande dagen, maar in de ochtend werd weer volop geschoten.
Het gewone leger en de paramilitaire groep Rapid Support Forces (RSF) waren het vrijdag eens geworden over een driedaags staakt-het-vuren om het einde van de ramadan te markeren. De rivaliserende groepen sloten al twee keer eerder een wapenstilstand, maar ook toen kwam er geen einde aan het geweld.
De zwaarste gevechten vinden plaats in Khartoem, een stad met zo'n 5 miljoen inwoners. Daar voeren straaljagers luchtaanvallen uit, rijden tanks door de straten en wordt geschoten in dichtbevolkte districten. De meeste inwoners sluiten zichzelf al dagen thuis op en gaan alleen naar buiten om voedsel te halen of de stad te ontvluchten.
Ziekenhuizen
Het conflict heeft volgens de Wereldgezondheidsorganisatie in ieder geval 413 mensen het leven gekost. Ook zouden zeker 3551 mensen verwondingen hebben opgelopen. De werkelijke cijfers zijn vermoedelijk hoger omdat veel slachtoffers ziekenhuizen niet kunnen bereiken. Het conflict tussen het regeringsleger en de RSF zorgt er ook voor dat sommige ziekenhuizen geen of beperkt hulp kunnen leveren.
Steeds meer landen willen hun burgers evacueren en hebben vliegtuigen naar landen in de buurt van Soedan gestuurd, net zoals Nederland. Het is vooralsnog niet veilig genoeg om mensen op te halen, omdat al een week gevechten plaatsvinden rondom de Soedanese luchthavens. De RSF zei vrijdag bereid te zijn de vliegvelden weer gedeeltelijk te heropenen om evacuaties mogelijk te maken.
Meer uit Buitenland
STRAATSBURG (ANP) - De motie van wantrouwen tegen voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen is met een ruime meerderheid van het Europees Parlement verworpen. In de stemming van donderdag stemden 360 Europarlementariërs tegen en 175 voor de motie.
15 minuten geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben afgesproken dat ze nauwer gaan samenwerken om vijanden met hun kernwapens af te schrikken. De twee naties blijven onafhankelijk opereren, maar zullen gezamenlijk reageren op "extreme dreiging" voor Europa. Ze willen overbrengen dat Europese bondgenoten op steun kunnen rekenen van de enige twee Europese kernmachten.
58 minuten geledenSTRAATSBURG (ANP) - De motie van wantrouwen tegen voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zal later donderdag met een ruime meerderheid van het Europees Parlement worden verworpen. De sociaaldemocraten (S&D), de op een na grootste fractie, gaan ook tegenstemmen.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Na een Houthi-aanval op vrachtschip Eternity C zijn nog eens vier opvarenden uit zee gehaald. Dat betekent dat nu in totaal tien mensen zijn gered, meldt EU-missie Aspides. Het lijkt erop dat de aanvallers ook een aantal opvarenden vasthouden.
1 uur geledenRAFAH (ANP/AFP) - Zeker 23 mensen zijn om het leven gekomen bij nachtelijke Israëlische bombardementen op de Gazastrook, meldt de burgerbescherming in het gebied. Onder de slachtoffers zouden acht kinderen zijn.
2 uur geledenNAIROBI (ANP) - Nu wereldwijd gletsjers wegsmelten en permafrost begint te ontdooien, komen ook tal van bacteriën, virussen en schimmels uit hun 'winterslaap' van duizenden jaren. Wetenschappers tonen zich bezorgd over de risico's die het openen van deze "bevroren doos van Pandora" met zich meebrengt. Ze doen dat in een woensdag verschenen rapport van het VN-milieuprogramma (UNEP) over kwesties die dringend "meer aandacht van beleidsmakers nodig hebben".
5 uur geledenSEOUL (ANP/AFP) - De afgezette president van Zuid-Korea is opnieuw in hechtenis genomen. Yoon Suk-yeol werd donderdagochtend in een isoleercel geplaatst in een gevangenis. Tegen de oud-president loopt een rechtszaak om onder meer machtsmisbruik en het leiden van een opstand.
5 uur geleden