Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gemeenten: teruglopende animo investeerders bij nieuwbouw

Gemeenten: teruglopende animo investeerders bij nieuwbouw

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten in de provincies Utrecht, Overijssel, Gelderland en Zuid-Holland merken een teruglopende interesse van investeerders zoals ontwikkelaars, corporaties en beleggers voor nieuwbouwprojecten. Dat zeggen diverse gemeenten in reactie op een rondvraag door het ANP over nieuwbouwplannen. Dat komt onder meer door de problemen in de woningbouw zoals stijgende bouwkosten en hogere hypotheekrente, maar ook door het nog ontbreken van regels voor de middenhuur. Dat zijn woningen voor middeninkomens, tussen de ongeveer 750 en straks ongeveer 1100 euro per maand.

Zo signaleert het Overijsselse Hengelo een "landelijke trend dat investeerders en ontwikkelaars gaan aarzelen". Dat "beginnen we incidenteel te merken in gesprekken met deze ontwikkelaars", aldus de gemeente. De gemeente Rijswijk (Zuid-Holland) laat weten dat projecten die verkocht moeten worden aan een belegger "nu moeilijker lopen". De gemeenten Nieuwkoop (Zuid-Holland), Ede (Gelderland) en Rhenen (Utrecht) constateren ook een "meer voorzichtige" houding of "terughoudendheid" bij ontwikkelaars. Nieuwkoop geeft hogere bouwkosten als reden.

In de gemeente Enschede (Overijssel) wachten beleggers met investeren tot de middenhuur is gereguleerd. Daardoor nemen ze geen investeringsbeslissing, aldus een woordvoerder. "Alleen de woningbouwcorporaties investeren nog volop door." De wijzigingen van de middenhuur moeten in 2024 ingaan, maar moeten nog door het parlement.

Marktomstandigheden

De gemeente Den Haag zegt dat onlangs bij een project voor middeldure huurwoningen een woningcorporatie is "ingesprongen" na het terugtreden van een belegger. "Dat kan niet tot het oneindige, gezien de beperkte investeringsruimte van corporaties in onze regio", aldus een woordvoerder.

De gemeente Leiden (Zuid-Holland) meldt dat de huidige marktomstandigheden zoals hogere bouwkosten niet zorgen voor uitstel van projecten, "hooguit dat investeerders hun beslissing om geld te stoppen in een nieuwbouwproject soms voor de start van de bouw uitstellen". "Dit effect zien we dan pas op zijn vroegst twee jaar later (dus in 2024) terug in de cijfers voor oplevering", zegt een woordvoerder.

Vorige week riep bouwontwikkelaar Ballast Nedam na een rapport van het Economisch Instituut voor de Bouw over een voorspelde rem op de woningbouwproductie op tot meer investeringen van beleggers in de woningmarkt. Volgens Onno Dwars, directeur van bouwontwikkelaar Ballast Nedam Development, wachten grote beleggers zoals pensioenfondsen af en tonen ze weinig interesse in met name grote bouwprojecten. Ze willen dat alle risico’s uit een project zijn voor ze instappen, zoals dat alle vergunningen zijn geregeld. Daardoor worden minder projecten in aanbouw genomen.

Meer uit Politiek

Spreidingswet nauwelijks aangescherpt, ondanks kritiek RvS

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet past het wetsvoorstel voor de spreidingswet voor asielzoekers nauwelijks aan, ondanks de kritiek die de Raad van State erop heeft geuit. Dat bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving van de NOS. Het voorstel van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) kwam tot stand na lange discussies binnen de coalitie en met grote vertraging. Om die reden zou hij nu niet bereid zijn het voorstel aan te passen. De wet zou bovendien pas op 1 januari volgend jaar kunnen ingaan, een jaar later dan aanvankelijk het plan was.

9 uur geleden
Kamer nog niet gerust op onrust in financiële sector

DEN HAAG (ANP) - De recente onrust op de financiële markten roept bij Kamerleden herinneringen op aan de kredietcrisis van 2008. Zij vrezen dat ook Nederlandse banken last kunnen krijgen van de problemen bij hun Amerikaanse en Zwitserse branchegenoten en dat dit ook de bredere economie zal raken. Minister Sigrid Kaag (Financiën) blijft er evenwel bij dat de financiële sector in ons land "weerbaar" is.

10 uur geleden
Kamer dringt aan op actie om megawinsten farmaceuten te temperen

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer dringt aan op actie en eventueel nieuwe regels om meer zeggenschap te krijgen over de 'big pharma'. Grote farmaceutische bedrijven maken megawinsten, maar daarnaast ontstaan er steeds vaker tekorten aan medicijnen en lopen ook de uitgaven aan geneesmiddelen snel op. Zorgminister Ernst Kuipers deelt de zorgen en zegt "met urgentie" op meerdere vlakken aan de slag te zijn om de snel stijgende medicijnkosten te kunnen drukken. "Op deze manier is het systeem niet te handhaven", zei Kuipers tijdens een Kamerdebat.

11 uur geleden
Timmermans nodigt Van der Plas uit voor stikstofoverleg

BRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Frans Timmermans gaat "graag" in gesprek met BBB-leider Caroline van der Plas over een oplossing voor de stikstofcrisis. "Ze is van harte welkom. Ik ontvang 'r heel graag", zegt de klimaatman van de Europese Commissie.

12 uur geleden
Linkse partijen: meer geld van Netflix naar Nederlandse makers

DEN HAAG (ANP) - Streamingplatforms als Netflix moeten verplicht een flink deel van het geld dat ze hier verdienen uitgeven aan onafhankelijke Nederlandse producenten, vinden de linkse oppositiepartijen GroenLinks, PvdA en SP. De VVD wil ook dat er meer Nederlandse producties worden gemaakt, maar vindt het prima als bedrijven als Netflix dat zelf doen. Dat zeggen Kamerleden tijdens een debat over mediabeleid met de verantwoordelijk staatssecretaris Gunay Uslu.

12 uur geleden
SP en VVD willen sjoemelaars met energielabels hard aanpakken

DEN HAAG (ANP) - Fraude en sjoemelen met energielabels moeten hard worden aangepakt, vinden SP en VVD. Als energielabels van woningen te rooskleurig worden voorgesteld, moet er meer voor het huis of een hogere huur worden betaald, maar ook voor een hoge energierekening. Via opsporen, toezicht houden en boetes opleggen, moet hier een eind aan worden gemaakt, willen SP en VVD.

14 uur geleden
Rutte schuift aan bij eerstvolgende toeslagendebat

DEN HAAG (ANP) - Minister-president Mark Rutte schuift aan bij het eerstvolgende commissiedebat in de Tweede Kamer over de afhandeling van het toeslagenschandaal. Dat schrijft staatssecretaris Aukje de Vries, die verantwoordelijk is voor Toeslagen, in een Kamerbrief. Het debat staat gepland op 23 mei.

15 uur geleden