
Gemeenten, huurders en corporaties: pas huurwet niet aan
DEN HAAG (ANP) - Huurders, woningcorporaties en gemeenten willen dat de vorig jaar ingevoerde huurwet niet wordt aangepast. De Woonbond, Aedes en VNG reageren hiermee op nieuwe cijfers van het Kadaster. Daaruit blijkt dat investeerders in het laatste kwartaal van vorig jaar veel meer huurwoningen verkochten.
De forse stijging van verkochte huurwoningen door investeerders heeft onder meer te maken met de invoering van de Wet betaalbare huur. Deze wet bepaalt een maximale huurprijs voor woningen in het middensegment, waardoor ze voor investeerders minder rendabel werden.
Het aanpassen van de Wet betaalbare huur kan voor huurders "grote negatieve gevolgen hebben", waarschuwen de vertegenwoordigers van huurders, corporaties en gemeenten. "Goed bestuur betekent wetgeving die vorig jaar om goede redenen is ingevoerd in stand houden", stellen zij. De partijen benadrukken dat verhuurders vooral behoefte hebben aan duidelijke regels en een stabiel investeringsklimaat. Veranderingen aan de huurwet zouden niet in hun belang zijn.
Box 3-belasting verlagen
Woonminister Mona Keijzer is bezorgd over de verkoopgolf van huurwoningen en overweegt maatregelen. "Betaalbaar verhuren moet rendabel zijn", zei ze donderdag in reactie op de cijfers van het Kadaster.
"Als aanpassingen nodig zijn om investeringen in middenhuur interessant te laten zijn voor particuliere verhuurders, dan ligt het meer voor de hand de box 3-belasting te verlagen dan de Wet betaalbare huur aan te passen", zeggen de huurders, gemeenten en corporaties. "Dat heeft een veel grotere impact op het verdienmodel van deze verhuurders en bovendien zadelt het huurders niet op met onredelijk hoge huurprijzen."
De partijen stellen daarnaast dat particuliere verhuurders al in 2021 begonnen met het verkopen van woningen. Dat is "ruim voor de inwerkingtreding van de wet in 2024". De verkoop is nu verder toegenomen. In de tien jaar daarvoor kochten beleggers bovendien op grote schaal woningen op en verhuurden deze tegen hoge huren, aldus de partijen.
Meer uit Financieel
WASHINGTON (ANP) - Hoewel veel economen in de afgelopen maanden waarschuwden dat de importheffingen van president Donald Trump de inflatie in de Verenigde Staten zouden opjagen, blijkt dit niet uit de nieuwste cijfers van het Amerikaanse statistiekbureau. De consumentenprijzen in de grootste economie ter wereld zijn in april met 2,3 procent gestegen. Dat was minder dan marktkenners hadden verwacht en wijst op beperkte inflatiedruk.
15 minuten geledenUTRECHT (ANP) - FNV heeft dinsdag een nieuw tijdelijk bestuur aangesteld, nadat het vorige interim-bestuur afgelopen weekend was weggestuurd door het Ledenparlement. Dick Koerselman wordt de tijdelijke voorzitter van de grootste vakbond van Nederland. De belangrijkste opdracht voor het nieuwe bestuur is om het verkiezingsproces voor een nieuw bestuur te hervatten, meldt de bond.
16 minuten geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Beers, een van de grootste diamantbedrijven ter wereld, heeft de afgelopen maanden in het geheim afgeprijsde ruwe diamanten verkocht aan een selecte groep afnemers. Daarmee probeert het bedrijf zijn voorraden af te bouwen, zonder openlijk de prijzen te verlagen, zeggen betrokkenen tegen persbureau Bloomberg. Het gaat om een zeer ongebruikelijke stap die de spanningen binnen een sector die al in crisis verkeert, verder aanwakkert.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Met het verhogen van de postzegelprijs kan PostNL het verlies van zijn postdivisie slechts beperken. Juist een aanpassing van de Postwet is nodig om post "toegankelijk en betrouwbaar" te houden. Dat zegt directeur Maurice Unck van de posttak van PostNL. "We zitten klem in wat de Postwet ons voorschrijft."
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - PostNL verhoogt de prijs van een postzegel vanaf 1 juli met 10 cent tot 1,31 euro. Dat is de sterkste prijsstijging sinds 2014. Volgens het bedrijf kost postbezorging inmiddels meer dan het oplevert. Ook andere prijzen gaan omhoog: het versturen van post naar het buitenland wordt duurder, evenals het versturen van aangetekende brieven en pakketten.
2 uur geledenMÜNCHEN (ANP/BLOOMBERG) - Het economisch vertrouwen van Duitse beleggers laat herstel zien van de scherpe daling vorige maand door zorgen over de handelsoorlog van de Amerikaanse president Donald Trump. Dat meldt het vooraanstaande onderzoeksinstituut ZEW uit München. Volgens ZEW zijn beleggers bekomen van de grootste schrik van die handelsoorlog. Ook krijgt het vertrouwen steun van de nieuwe Duitse regering die enorme investeringen in onder meer infrastructuur wil doen.
3 uur geledenTOKIO (ANP/BLOOMBERG) - De Japanse autofabrikant Nissan heeft in het afgelopen boekjaar een miljardenverlies geleden. Het noodlijdende bedrijf gaf ook geen winstverwachting af voor het nieuwe jaar vanwege de aanhoudende problemen en de onzekerheid rond het handelsbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump. Nissan bevestigde daarnaast dat het bedrijf het aantal fabrieken terugbrengt van zeventien naar tien en 20.000 banen schrapt.
4 uur geleden