
Gemeenteambtenaren gaan staken, vuilnismannen en boa's als eerste
UTRECHT (ANP) - Gemeenteambtenaren leggen eind deze maand het werk neer om zo een betere cao af te dwingen. Dat meldt vakbond FNV, nadat het ultimatum dat zij aan de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) had voorgelegd woensdag is verlopen. Het zwaartepunt van de staking ligt in eerste instantie op reinigingsdiensten en handhaving, laat FNV-bestuurder Marieke Manschot weten.
Als gevolg daarvan is het volgens Manschot goed mogelijk dat vuilnisbakken niet meer worden geleegd of veegauto's niet rijden. Ook kan het zijn dat wordt besloten dat buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) niet langer parkeerboetes uitdelen, aldus Manschot. Hoe de acties er daadwerkelijk uit gaan zien, is nog niet bekend.
Manschot heeft het over twee sporen waarover actie wordt gevoerd. De eerste omvat de werkonderbrekingen en stakingen. "Die kunnen als eerst worden verwacht in de vooroplopende gemeenten. Dat zijn de gemeenten waar al enige tijd wordt nagedacht over acties, zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Maar ik sluit niet uit dat die werkonderbrekingen ook kunnen overslaan naar andere gemeenten. Of dat ambtenaren in andere gemeenten eerder gaan staken dan die van bijvoorbeeld Amsterdam", aldus Manschot.
Kantoor
Het andere spoor is een landelijke demonstratie op 15 februari in Utrecht. "Die demonstratie is deels fysiek, maar er zal ook een mogelijkheid zijn waardoor mensen op afstand de demonstratie kunnen bijwonen. Die vorm van demonstreren hebben we al eerder toegepast, tijdens de coronacrisis. Zo kunnen we zoveel mogelijk mensen betrekken", legt Manschot uit.
De FNV-bestuurder kan zich voorstellen dat de acties ook overslaan op ambtenaren die op kantoor zitten. "Ultimo zou dat kunnen leiden tot vertraging in het aanvraagtraject voor bijvoorbeeld een paspoort of rijbewijs", vertelt Manschot. Maar zij benadrukt dat de focus vooralsnog op de handhaving en reinigingsdiensten ligt.
Onderhandelen
De VNG laat via een woordvoerster weten graag om tafel te willen om het cao-overleg te hervatten. "Gemeentelijke werkgevers willen graag dat er op korte termijn een goede cao komt die recht doet aan de inzet van alle medewerkers in de sector. Het moet ook mogelijk zijn om daarover verder te onderhandelen. Een ultimatum en mogelijke acties van vakbonden helpen daar niet bij", aldus de woordvoerster. Volgens haar hebben de vakbonden nog niet laten weten of en welke acties er komen.
FNV stelde medio november een ultimatum nadat het cao-overleg met de VNG op niets was uitgelopen. Zo boden de gemeenten een loonsverhoging van 5 procent op 1 februari en nog eens 3 procent per 1 april 2024. De bond wil daarentegen een loonsverhoging van 12 procent voor één jaar. Ook eist FNV een eenmalige uitkering van 1200 euro en automatische prijscompensatie in de cao voor 2024.
Onder de cao voor gemeenten en samenwerkende gemeentelijke organisaties vallen in totaal ruim 187.000 ambtenaren.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De eerste deelnemers aan het Rode Lijn-protest in Den Haag hebben het Malieveld weer bereikt, ziet een ANP-verslaggever. De groep demonstranten liep zondagmiddag vanaf het Malieveld, waar eerst nog een podiumprogramma was, naar het Vredespaleis en terug. Het Malieveld is het eindpunt van het protest.
29 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Oud-directeur van het Rijksmuseum Henk van Os is zaterdagavond in zijn woonplaats Amsterdam overleden. Dat laat zijn familie weten. Van Os is 87 jaar geworden.
52 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Aan het Rode Lijn-protest tegen het geweld in Gaza zondag in Den Haag doen 150.000 mensen mee, meldt de organisatie. In hoeverre het aantal van 150.000 deelnemers klopt, is lastig na te gaan. De politie spreekt zich tegenwoordig doorgaans niet meer uit over aantallen deelnemers van demonstraties.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De deelnemers aan de Rode Lijn-demonstratie zijn zondag even na 13.30 uur begonnen aan de protestmars van het Malieveld naar het Vredespaleis en terug. Een ANP-verslaggever schatte het aantal aanwezigen eerder op zo'n 70.000 mensen. Op dat moment stroomde er nog een flink aantal mensen toe vanaf het station Den Haag Centraal.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De hogere NAVO-norm waar Nederland zich aan wil houden, kan over tien jaar 20 tot 25 miljard euro gaan kosten. Dat zei demissionair minister Eelco Heinen (Financiën, VVD) in het programma Buitenhof. Nu wordt de hogere norm van 5 procent van de economie geschat op 16 tot 19 miljard euro, maar volgens Heinen groeit de economie de komende jaren verder. Omdat de norm een percentage van de economie is, valt het bedrag dus hoger uit.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In Den Haag stroomt het Malieveld vol voor het nieuwe protest tegen het kabinetsbeleid rond Israël. De betogers lopen zondagmiddag in rode kleding van het Malieveld naar het Vredespaleis en terug en trekken zo 'de rode lijn'. Er staan al vele duizenden mensen. De meesten zijn in het rood gekleed, ziet een ANP-verslaggever.
3 uur geledenTILBURG (ANP) - Spoorvakbond VVMC gaat maandagochtend in gesprek met de NS over de nieuwe cao voor treinpersoneel. Als de uitkomst van dat gesprek niet naar tevredenheid van de spoorbond is, volgt dinsdag een nieuwe staking op het spoor. NS-personeel in het noordwesten en oosten van het land, waaronder rond Amsterdam en Schiphol, zal dan het werk neerleggen, meldt VVMC.
4 uur geleden