Gemeente maakt gebouw gereed voor opvang Oekraïense vluchtelingen
VLISSINGEN - De gemeente Vlissingen maakt een gebouw aan de Westerbaan 2 in West-Souburg geschikt voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Naar verwachting kunnen er vanaf 28 maart 50 vluchtelingen gehuisvest worden. Het gebouw was tot voor kort in gebruik als ouderenhuisvesting.
Vanuit het kabinet is de oproep aan de veiligheidsregio’s gedaan om op zoek te gaan naar geschikte locaties om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Op korte termijn moet opvang worden gevonden voor duizend vluchtelingen en daarna nog eens duizend. De gemeente Vlissingen is naarstig op zoek naar geschikte ruimte voor de opvang van vluchtelingen. Daarbij wordt gelet op de grote van de locatie, wie de eigenaar is, of er veel bouwkundige aanpassingen moeten worden gedaan en of de locatie snel in gebruik kan worden genomen. De gemeente gaat niet uit van crisisopvang maar verwacht dat de opvang voor langere tijd nodig zal zijn. Daarmee vielen enkele locaties die over enkele weken weer leeg moeten zijn af.
Westerbaan
Vooralsnog heeft de gemeente nu één geschikt gebouw gevonden en twee andere locaties worden nog onderzocht. Het gebouw aan de Westerbaan was oorspronkelijk ouderenhuisvesting maar is onlangs gesloten. De gemeente huurt het pand nu van van woningbouwvereniging Zeeuwland. Momenteel worden nog noodzakelijke aanpassingen aan het gebouw gedaan. Omwonenden worden door de gemeente en Zeeuwland geïnformeerd over de komst van de Oekraïense vluchtelingen en de mogelijkheid hulp te bieden. De gemeente heeft op haar website een speciale pagina gemaakt met informatie over Oekraïne en veel gestelde vragen: www.vlissingen.nl/noodopvang.
Kosten
Anders dan bij de opvang van asielzoekers is de gemeente verantwoordelijk voor de opvang en verzorging van vluchtelingen uit Oekraïne. De kosten die gemaakt worden voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen worden betaald door het Rijk. Hoewel de details hierover nog niet bekend zijn, gaat de gemeente ervan uit dat de kosten die worden gemaakt en de bestede uren van de ambtelijke organisatie volledig vergoed gaan worden.
Meer uit Vlissingen
VLISSINGEN - Bij een ongeval in de polder tussen Vlissingen en Middelburg is vanavond een personenauto flink beschadigd geraakt. De bestuurder is medisch nagekeken.
1 dag geledenVLISSINGEN - Op de daken van het Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut (ZRTI) in Vlissingen liggen sinds kort 244 zonnepanelen. Hiermee wekt het ZRTI voortaan een deel van haar energiebehoefte op via zonne-energie.
2 dagen geledenVLISSINGEN - Woensdag 22 januari is er een pannenkoekenmiddag bij buurt- en speeltuinvereniging Scheldekwartier in Vlissingen.
3 dagen geledenVLISSINGEN - Annemarie Tyl-Slobbe stuurde deze mooie wegdroomfoto in voor de Vlissingse Bode.
5 dagen geledenVLISSINGEN- De Vlissingse brandweer werd in de nacht van zaterdag op zondag opgeroepen voor een uitslaande brand bij een hoekwoning aan de Blikkenburg. Ter plaatse bleek dat er een felle brand woedde in een berging tussen twee woningen. De brandweer heeft de brandhaarden geblust en het bijgebouw gecontroleerd. Door haar snelle optreden kon overslaan van de brand naar de woning worden voorkomen. Er werd opgeschaald naar middelbrand. Bij de brand raakte niemand gewond.
5 dagen geledenOOST-SOUBURG- De politie en brandweer zijn zaterdagavond ingezet voor een brandmelding in de fietsenstalling van het NS-station van Oost-Souburg. Hier lag een brandende fietstas. Toen de hulpdiensten ter plaatse kwamen bleek de melder het brandje al uitgetrapt te hebben. De politie heeft jeugd in de omgeving van de fietsenstalling en het station aangesproken.
5 dagen geledenOOST-SOUBURG - Samen met de Vlissingse burgemeester Bas van den Tillaar onthulde meneer Telehala vrijdag een markeringsplaatje bij het graf van zijn familie op de begraafplaats in Oost-Souburg. Dit is het eerste van ongeveer tachtig plaatjes met het KNIL-embleem dat bij alle graven van Molukse KNIL-militairen in Oost-Souburg en Vlissingen geplaatst wordt. Twee jaar geleden kende de gemeente Vlissingen deze graven een bijzondere cultuurhistorische status toe, waardoor ze niet geruimd mogen worden. De plaatjes maken deze status nu zichtbaar. "Deze erkenning is een emotioneel moment voor meneer Telehala en onze hele Molukse gemeenschap", vertelde Mona Matitaputty van de Molukse Wijkraad Oost-Souburg.
1 week geleden