
Geheime adressen waren soms te zien via Kadaster
DEN HAAG (ANP) - Mensen konden soms de geheime adressen van anderen zien via de systemen van het Kadaster. Tussen augustus 2020 en april 2024 waren de gegevens niet goed afgeschermd. Het Kadaster meldt woensdag dat het gat is gedicht, dat gedupeerden op de hoogte zijn gebracht en dat er melding is gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens, de toezichthouder voor privacy.
De fout zat in een deel van MijnOverheid. Mensen die "samen rechthebbende zijn van een object", bijvoorbeeld doordat ze samen een woning bezitten, konden daar het woonadres van de andere eigenaar zien. In de meeste gevallen is dit volgens het Kadaster geen probleem, woningeigenaren wonen vaak met elkaar samen. "Maar in sommige gevallen is er een bijzondere reden waarom rechthebbenden elkaars adres niet kennen. In dat geval kan deze gebeurtenis wel gevolgen hebben", zegt het Kadaster.
Het Kadaster had op 15 oktober vorig jaar een melding gekregen dat een geheim adres van iemand te zien was. Dat is toen afgehandeld. "Er was geen directe aanleiding om de dienstverlening te stoppen in MijnOverheid", aldus een woordvoerster. Wel is daarna gekeken of meer geheime adressen zichtbaar waren. Dat gebeurde samen met Logius, de overheidsdienst achter DigiD en MijnOverheid.
Brief
In april van dit jaar bleek dat meer geheime adressen te zien waren. Toen heeft het Kadaster besloten "de informatie niet meer beschikbaar te stellen".
Demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken), onder wie het Kadaster valt, laat in een brief aan de Tweede Kamer weten: "Afgeschermde personen binnen het Stelsel Bewaken en Beveiligen zijn niet geraakt door dit incident."
Door het datalek waren de gegevens van 3948 mensen zichtbaar.
Meer uit Politiek
ANTALYA (ANP) - Veel NAVO-landen steunen het Nederlandse pleidooi om de Oekraïense president uit te nodigen voor de NAVO-top in Den Haag, zegt buitenlandminister Caspar Veldkamp. President Volodymyr Zelensky's komst is onzeker door bezwaren van de Verenigde Staten daartegen.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Woonminister Mona Keijzer werkt aan een wetsvoorstel om de sociale huren alleen te bevriezen voor woningcorporaties en niet voor particuliere verhuurders. Dat zeggen ingewijden tegen het ANP. Als ze dit wetsvoorstel daadwerkelijk wil indienen, is daar veel haast bij, omdat woningcorporaties doorgaans in juli de huren verhogen.
3 uur geledenASSEN (ANP) - De twaalf commissarissen van de Koning hebben het kabinet opgeroepen om de spreidingswet niet in te trekken. Volgens hen werkt de vorig jaar ingevoerde wet juist goed. "De spreidingswet is een goede oplossing voor de problemen in de asielopvang en biedt een noodzakelijk instrument om te komen tot een robuust stelsel voor de opvang en verdeling van vluchtelingen over het land", aldus de zogeheten Kring van commissarissen.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB onlangs hebben vastgelegd in de voorjaarsnota, vallen slecht bij kiezers van zowel oppositie- als coalitiepartijen. In een peiling van Ipsos I&O die donderdag is gepubliceerd komt naar voren dat slechts 10 procent van alle kiezers vindt dat het kabinet goede maatregelen neemt. Een derde (33 procent) noemt ze juist (zeer) 'slecht'. Vooral VVD-kiezers tonen zich weinig enthousiast.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC-Kamerlid Agnes Joseph blijft erbij: het NSC-plan om deelnemers van pensioenfondsen inspraak te geven kan gewoon worden uitgevoerd. Woensdag kreeg ze voor de zoveelste keer kritiek op haar plan, wederom van haar 'eigen' minister Eddy van Hijum (NSC, Sociale Zaken). Eerder kreeg ze al verzengende oordelen van onder meer de Raad van State, de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank.
18 uur geledenHILVERSUM (ANP) - De Hilversumse wethouder Bart Heller die afgelopen maart zijn ontslag indiende vanwege een conflict over zijn standpunt over Gaza, is opnieuw benoemd als wethouder (GroenLinks). Het conflict ging over een reactie van Heller op een verzoek om steun te betuigen aan een Israëlische familie van wie een moeder en twee kinderen werden ontvoerd en dit niet overleefden.
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Israëlische ambassadeur in Nederland Modi Ephraim zegt "diep geschokt" te zijn door de oproep van Femke Halsema eerder op de dag. De burgemeester van Amsterdam riep het kabinet op om Israël tot de orde te roepen en "de gruwelijkheid van de mensenrechtenschendingen" te veroordelen.
21 uur geleden