
Geen azc in Nederhorst den Berg na onrust
NEDERHORST DEN BERG (ANP) - In de Noord-Hollandse plaats Nederhorst den Berg komt toch geen asielzoekerscentrum. De gemeente Wijdemeren, waar het dorp onder valt, ziet af van de plannen, omdat er "bijzonder veel onrust is ontstaan over het voornemen, waarbij sprake is van polarisatie".
Wijdemeren wilde maximaal 350 mensen opvangen in het zogeheten NERA-gebouw. Dat is in 1950 geopend om radiosignalen te ontvangen. Het gebouw zou tien jaar beschikbaar moeten zijn voor de opvang van asielzoekers.
Inwoners konden zich op inspraakavonden uitspreken over het onderzoek van de gemeente naar het mogelijke azc, maar die bijeenkomsten waren in de afgelopen weken al afgelast. Door de onrust in het dorp was er "een verhoogd veiligheidsrisico", aldus de gemeente. Wijdemeren laat nu weten: "Doorgaan met het onderzoek zou naar het oordeel van het college een te grote impact hebben op de samenleving."
Blijvend tekort opvangplekken
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) kampt nog altijd met een tekort aan opvangplekken voor asielzoekers. Verspreid over het hele land wil de organisatie nieuwe centra openen, zodat de asielzoekers niet langer tijdelijk in sporthallen en scholen hoeven te worden opgevangen.
Zo wordt het oude asielzoekerscentrum in Zeewolde heropend. Dat was in 2018 gesloten. Op het complex kunnen maximaal 600 asielzoekers verblijven. Kamp Zeist wordt klaargemaakt voor de opvang van ongeveer 400 asielzoekers. Negen gemeenten in Kennemerland (Haarlem en omstreken) hebben samen veertien locaties op het oog om in totaal ongeveer 2100 asielzoekers op te vangen. Ook komen er mogelijk asielzoekerscentra in Dordrecht (500), Leeuwarden (450), Heerenveen (450) en Barneveld (300). In Alkmaar zou een centrale opvang voor 250 mensen moeten komen, maar daarover is de coalitie vorige maand gevallen.
Meer uit Binnenland
ARNHEM (ANP) - Twaalf cruciale bouwprojecten die nodig zijn om het stroomnet in Gelderland uit te breiden, komen in de knel als de provincie de komende anderhalf jaar geen nieuwe activiteiten meer toestaat in zones op 500 meter van sommige natuurgebieden. Netbeheerder Liander waarschuwt dat hierdoor "het realiseren van betrouwbare en tijdige aansluitingen voor klanten in heel Gelderland en het faciliteren van transportcapaciteit in gevaar komt".
1 uur geledenLEIDEN (ANP) - Nederland is kampioen in het verliezen van biodiversiteit, constateert Naturalis donderdag in een nieuw rapport. Het centrum voor biodiversiteit onderzocht de staat van plant- en diersoorten in Nederland. "Als je dit allemaal op een rij zet, is dat behoorlijk schrikken", zegt ecoloog en wetenschappelijk directeur Koos Biesmeijer van Naturalis.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal buitenlanders dat naar Nederland komt om te studeren, stagneert. Dit collegejaar hebben bijna 52.000 mensen uit andere landen zich nieuw ingeschreven voor een studie in Nederland. Dat is maar 0,4 procent meer dan het vorige studiejaar. "De kleinste toename sinds 2007-08", constateert de organisatie Nuffic, die zich inzet voor internationalisering in het hoger onderwijs.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Overheden richten zich in hun klimaatbeleid te veel op het fysiek beschermen van mensen en hebben te weinig aandacht voor de sociale gevolgen van weersextremen zoals droogte, hittegolven en hevige neerslag. Dat schrijft de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in een nieuw rapport.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Alle 280.000 gratis tickets voor het festival op de ring A10 rond Amsterdam zijn vergeven. Dat meldt de organisatie, die ook erkent dat het bestelproces niet vlekkeloos verliep. De tickets voor het feest op 15 kilometer snelweg op 21 juni om het 750-jarig bestaan van de stad te vieren konden vanaf woensdag 10.00 uur worden besteld.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat onschuldige burgers vastzitten door fouten met namen van verdachten. Dat zegt staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) via een woordvoerder. "Of er gevallen zijn waarin veroordeelden hun straf ontlopen kan ik op dit moment niet met zekerheid zeggen."
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het vaststellen van de jaarstukken, normaal gesproken een formaliteit, heeft in de provincie Zuid-Holland tot discussie geleid door een rekenfout van de Belastingdienst. Recent bleek dat Zuid-Holland afgelopen jaar bijna 12 miljoen euro te veel aan provinciale wegenbelasting heeft ontvangen van de Belastingdienst. Dat moet worden verwerkt in de financiële cijfers over 2024, waardoor de accountant het jaarverslag vooralsnog niet heeft goedgekeurd.
10 uur geleden