
'Geen akkoord over brexit voor eind deze maand'
LONDEN (ANP/AFP/RTR) - De laatste ronde onderhandelingen over de relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU is afgebroken met "aanzienlijke meningsverschillen". Er is dan ook geen kans dat er eind deze maand een akkoord ligt, zoals de Britse premier Boris Johnson had gehoopt. Maar de Britse onderhandelaar David Frost zei dat het nog steeds heel goed mogelijk is dat in september wel een akkoord wordt bereikt.
Britse media meldden donderdag dat Johnson heeft geweigerd ook maar iets toe te geven in de onderhandelingen over visserijrechten en dat die daarop zijn vastgelopen. De Britten stapten na een referendum in 2016 dit jaar uit de Europese Unie. Alles blijft nog tot aan het begin van het komend jaar hetzelfde. Maar voor na de overgangsfase moeten afspraken worden gemaakt over de relatie. Lukt dat niet, dan dreigt een brexit zonder afspraken met mogelijk zeer schadelijke gevolgen voor bijvoorbeeld de handel tussen Groot-Brittannië en het continent en voor relaties tussen het Britse deel van Ierland (Noord-Ierland) en de Ierse republiek.
Toch beklemtoonde Frost dat er ook "positieve discussies" zijn gevoerd over onder meer wederzijdse handel in goederen en diensten, transportkwesties, samenwerking op het gebied van sociale zekerheid en Britse deelname aan EU-projecten, zoals die met betrekking tot bestrijding van criminaliteit. Maar Frost zei dat er niet kan worden gemarchandeerd met bepaalde Britse principes, omdat die geen punten voor onderhandelingen zijn, maar vaststaande feiten. Het moet volgens Frost duidelijk worden, dat zijn land aan het einde van de overgangsfase volkomen onafhankelijk zal zijn.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - De beurs op het Damrak sloot maandag licht lager, waarbij de verliezen van eerder op de dag in het slotuur grotendeels werden weggewerkt. Beleggers haalden steun uit Wall Street, waar de verlaging van de Amerikaanse kredietwaardigheid door Moody's weinig indruk maakte.
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen maandag omlaag. De stemming werd gedrukt door de toenemende bezorgdheid over de staatsschuld van de Verenigde Staten. Kredietbeoordelaar Moody's verlaagde de rating voor de VS met één stap van Aaa naar Aa1. In de afgelopen jaren raakten de VS al de hoogste rating kwijt bij kredietbureaus S&P en Fitch. Een lagere schuldrating maakt het voor de Amerikaanse overheid duurder om geld te lenen.
3 uur geledenURK (ANP) - Het visserijakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk is "goed nieuws voor Nederlandse vissers", zegt belangenorganisatie VisNed. Directeur Geert Meun is vooral te spreken over de lange looptijd van de deal die maandag is beklonken, tot 2038.
5 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De prijs van goud ging maandag omhoog en de Amerikaanse dollar daalde in waarde, na de verlaging van de kredietrating van de Verenigde Staten door Moody's. De verlaging van de kredietwaardigheid van de VS komt volgens de kredietbeoordelaar door het oplopende begrotingstekort van de Amerikaanse overheid.
6 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De economie van de Europese Unie groeit dit jaar met 1,1 procent, aldus de voorjaarsprognose van de Europese Commissie. Voor de eurozone wordt op een groei van 0,9 procent gerekend, ondanks de wereldwijde economische onzekerheid en handelsspanningen. Daarmee valt de groei minder sterk uit dan de Commissie in november had verwacht. Toen werd voor dit jaar nog op een EU-groei gerekend van 1,5 procent en 1,3 procent voor de eurozone.
7 uur geledenVERSAILLES (ANP/BLOOMBERG) - De Franse president Emmanuel Macron zal maandag een recordbedrag van 37 miljard euro aan buitenlandse investeringen in Frankrijk aankondigen. De investeringsprojecten zullen tijdens de jaarlijkse top met internationale zakenlieden in het kasteel van Versailles bij Parijs bekend worden gemaakt. Macron initieerde de bijeenkomst met het internationale bedrijfsleven zeven jaar geleden in een poging meer investeerders aan te trekken om het land te herindustrialiseren.
8 uur geledenLONDEN (ANP) - Het Britse drankenconcern Diageo, achter merken als Guinness, Johnnie Walker en Smirnoff, verwacht dat de Amerikaanse importheffingen het concern ongeveer 150 miljoen dollar (zo'n 134 miljoen euro) per jaar zullen kosten. Dit meldt Diageo bij de resultaten over het afgelopen kwartaal.
8 uur geleden