Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gedwongen uitkoop boeren bespreekbaar in nieuwe coalitie Utrecht

Gedwongen uitkoop boeren bespreekbaar in nieuwe coalitie Utrecht

UTRECHT (ANP) - Gedwongen boeren uitkopen om de stikstofuitstoot te verminderen is over twee jaar bespreekbaar voor de nieuwe coalitie in Utrecht. De komende twee jaar kunnen boeren alleen nog worden uitgekocht als ze dat zelf willen. Daarna gaat de coalitie kijken of gedwongen onteigening toch ingezet moet worden, om de stikstofdoelen te halen.

Utrecht is de eerste provincie zonder de BoerBurgerBeweging (BBB) in de coalitie. GroenLinks haalde evenveel zetels als de BBB, zeven. Na mislukte onderhandelingen tussen de partijen ging GroenLinks verder met VVD, PvdA, D66 en CDA. In alle provincies waar BBB meebestuurt, is gedwongen uitkoop van boeren geen optie.

De coalitie zegt vast te houden aan de wetgeving vanuit de Rijksoverheid voor het terugdringen van de stikstofuitstoot. Dat betekent dat de doelen in 2035 gehaald moeten worden. De regering wil dit vervroegen naar 2030, maar dat is nog niet wettelijk vastgelegd.

Versnellen natuurherstel

In het coalitieakkoord staat ook dat de provincie het herstel van de natuur wil versnellen. Daarvoor moet er 3000 hectare natuur bijkomen, waarvan de helft bestaat uit bos, ongeveer 700.000 bomen.

Om klimaatdoelen te halen wil de coalitie dat de provincie in 2040 geen fossiele brandstof meer gebruikt, tien jaar eerder dan het landelijke doel.

10.000 woningen

Op het gebied van wonen moeten er de komende jaren ieder jaar 10.000 woningen bijkomen. Dat moet op allerlei manieren gebeuren. Nieuwe woonlagen op al bestaande gebouwen in de stad, maar ook het bewoonbaar maken van oude schuren of loodsen in het landelijke gebied. Zo worden nieuwe woningen gemaakt en wordt de kans op criminaliteit in die loodsen, zoals drugs maken, verkleind.

De portefeuilles voor het college zijn ook verdeeld in het akkoord. Natuur en landbouw vallen onder het CDA. In de meeste provincies heeft de BBB-bestuurder in ieder geval landbouw onder zich. In Utrecht heeft GroenLinks onder meer milieu, VVD mobiliteit, PvdA wonen en D66 het klimaat en financiën. Vooral financiën is opvallend, omdat die vaak naar een van de grootste partijen gaat. D66 is met vijf zetels de derde partij in de coalitie, na GroenLinks met zeven en VVD met zes.

Kandidaat gedeputeerden

De provincie heeft de vijf beoogde gedeputeerden ook bekendgemaakt. Het gaat om vier mannen en een vrouw. André van Schie is kandidaat namens de VVD en Has Bakker namens D66, zij zijn allebei nieuw. Huib van Essen blijft namens GroenLinks bestuurder, net als Rob van Muilekom voor de PvdA. Mirjam Sterk blijft namens het CDA gedeputeerde.

Meer uit Politiek

VVD en BBB niet bezorgd over beknotting persvrijheid

DEN HAAG (ANP) - VVD en BBB maken zich geen zorgen over beknotting van de persvrijheid, ook niet als PVV in een nieuw kabinet komt. "We hebben voldoende vertrouwen in de democratie en de rechtstaat dat het niet zo ver komt", zegt BBB-Kamerlid Henk Vermeer. De VVD zegt zich altijd te hebben ingezet voor de vrijheid en veiligheid van de pers "en dat zullen we blijven doen, in welke politieke constellatie dan ook", zegt VVD-Kamerlid Claire Martens.

1 uur geleden
Jezus Leeft in beroep tegen uitsluiting Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De partij Jezus Leeft stapt naar de Raad van State, omdat ze niet mag meedoen aan de Europese verkiezingen op 6 juni. De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, behandelt de zaak komende maandag om 11.00 uur. Uiterlijk volgende week vrijdag moet de raad uitspraak doen.

2 uur geleden
Slob benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaaldrama Overijssel

ZWOLLE (ANP) - Oud-minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' voor het zogeheten drama rond het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel. In die rol moet Slob beslissen over gevallen waarbij de provincie en bewoners het onderling niet eens zijn geworden over een vergoeding voor schade die het gevolg is van werkzaamheden aan het kanaal.

2 dagen geleden
Kamer boos over mogelijk versoepelde stikstofregels Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer reageren boos op mogelijk versoepelde stikstofregels voor Schiphol. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft volgens NRC de regels zo afgezwakt dat de luchthaven vorig jaar makkelijker een natuurvergunning kon krijgen, waardoor het aantal vluchten niet omlaag hoefde.

3 dagen geleden
Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

3 dagen geleden
Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

3 dagen geleden
Minister wil regeling compensatie beroepsziekten verbeteren

DEN HAAG (ANP) - Het aantal slachtoffers van ernstige beroepsziekten dat zich meldt voor compensatie blijft achter bij de verwachtingen. Dat vindt demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken "zorgelijk". Ze wil de regeling onder meer makkelijker maken voor slachtoffers.

3 dagen geleden