Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gedeelde harde kritiek op spreidingswet: complex en onuitvoerbaar

Gedeelde harde kritiek op spreidingswet: complex en onuitvoerbaar

DEN HAAG (ANP) - De boodschap die onder meer gemeenten, provincies, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en Vluchtelingenwerk Nederland donderdag over de spreidingswet asielzoekers afgeven aan de Tweede Kamer, is fel en vrijwel identiek. De wet is te complex en dreigt onuitvoerbaar te worden. Alle partijen die bij de hoorzitting over de wet hun kritiek uiten, roepen de politiek met klem op de wet aan te passen.

Alle partijen, waaronder ook het College voor de Rechten van de Mens en de Adviesraad Migratie, hekelen de bonus voor gemeenten die vrijwillig plekken voor asielzoekers aanbieden. Zij noemen die bonus een perverse prikkel die bovendien de solidariteit ondermijnt.

Elke twee jaar wordt op basis van prognoses over de asielinstroom bepaald hoeveel opvangplekken er in heel Nederland nodig zijn, zo staat in de beoogde spreidingswet. Dat wordt vertaald in een indicatie van de opvangopgave per provincie en een indicatieve verdeling per gemeente. Op basis daarvan kunnen gemeenten, in een eerste ronde, vrijwillig opvangplaatsen aanbieden. Daarvoor krijgen ze 2500 euro per plek. Als er daarna nog onvoldoende opvangplekken zijn, kunnen gemeenten alsnog in de tweede ronde een bonus krijgen, maar die is 1500 euro per plek. Als ook dit tot onvoldoende opvang leidt, bepaalt de staatssecretaris asielzaken per gemeente hoeveel asielzoekers zij (verplicht) moet opvangen.

Beloningssysteem

Gemeenten en provincies willen liever geen beloningssysteem, maar als de politiek daar toch aan vasthoudt, moet dat anders. Meteen in de eerste ronde moet de definitieve (maximale) opgave per gemeente en per provincie worden vastgesteld. Als er in die vrijwillige ronde onvoldoende plekken worden aangeboden, moeten de resterende benodigde opvangplekken niet over alle gemeenten worden verdeeld, maar alleen over gemeenten in provincies die achterblijven. Van tevoren wordt vastgelegd tot wanneer gemeenten vrijwillig opvangplekken kunnen realiseren.

Met dit alternatieve plan neemt volgens gemeenten en provincies de kans toe dat er over minder opvangplekken dwang uitgeoefend moet worden. Ook worden gemeenten niet "gestraft met een hogere opgave als ze meer opvangplaatsen aanbieden dan hun opgave of als ze nu voortvarend aan de slag gaan", stellen VNG en IPO in hun schriftelijke inbreng voor de hoorzitting.

Voorwaarden bonus

Gemeenten kunnen voor de bonus in aanmerking komen als voor minimaal vijf jaar opvangplaatsen van minstens honderd asielzoekers realiseren. Het COA en VluchtelingenWerk vinden dat de plekken veel langer beschikbaar moeten zijn.

Meer uit Politiek

Enquêtecommissie: overheid discrimineerde op afkomst én inkomen

DEN HAAG (ANP) - De overheid discrimineerde in haar achteraf onrechtmatig verklaarde fraudeaanpak op zowel afkomst als inkomen. Dat is volgens de parlementaire enquêtecommissie die hier onderzoek naar deed overduidelijk. "Was er nou sprake van discriminatie? Laat ik heel duidelijk zijn: ja", zei commissievoorzitter Michiel van Nispen op vragen van de Tweede Kamer.

7 minuten geleden
Pro-Palestijnse demonstranten onderbreken fraudedebat nogmaals

DEN HAAG (ANP) - Pro-Palestijnse actievoerders hebben donderdag voor de tweede keer hetzelfde debat over de parlementaire enquête over doorgeslagen fraudebeleid onderbroken. Ze riepen "free, free Palestine" en "from the river to the sea" vanaf de publieke tribune, waar ook slachtoffers van de toeslagenaffaire zaten. Vervolgens heeft de beveiliging drie mensen uit de zaal verwijderd.

14 minuten geleden
Minister Paul berispt Amsterdamse basisschool om wanbeheer

DEN HAAG (ANP) - Basisschool Klein Amsterdam moet onmiddellijk orde op zaken stellen anders dreigen maatregelen, zegt onderwijsminister Mariëlle Paul. De school in de hoofdstad doet volgens de demissionair bewindsvrouw aan wanbeheer en heeft de onderwijskwaliteit niet op orde. Het bestuur heeft een aanwijzing gekregen, het zwaarste juridische instrument dat de minister kan inzetten. De bekostiging kan worden stopgezet als de school niet snel verbetering laat zien.

17 minuten geleden
Aangifte en pandverbod voor pro-Palestijnse demonstranten Kamer

DEN HAAG (ANP) - Kamervoorzitter Martin Bosma gaat aangifte doen tegen de pro-Palestijnse demonstranten die donderdagochtend actievoerden op de publieke tribune en in de centrale hal van de Tweede Kamer. Ze krijgen ook een pandverbod, laat de woordvoerder van Bosma desgevraagd weten. Het gaat volgens hem om in totaal vijftien actievoerders.

1 uur geleden
Commissievoorzitter: trage toeslagencompensatie voedt wantrouwen

DEN HAAG (ANP) - De stroperige en vastlopende compensatie van de tienduizenden gedupeerden in het toeslagenschandaal "leidt tot extra veel onvrede en wantrouwen". Dat heeft SP-Kamerlid Michiel van Nispen gezegd als voorzitter van de parlementaire-enquêtecommissie die het ontspoorde fraudebeleid van de overheid heeft onderzocht.

1 uur geleden
D66, VVD en NSC: vaker verplicht museumbezoek na antisemitisme

DEN HAAG (ANP) - Iemand die zich schuldig maakt aan Jodenhaat, moet verplicht worden om het Nationaal Holocaustmuseum te bezoeken, vinden VVD, NSC en D66. Dit mag al, maar de partijen zien "dat dit in de praktijk zelden wordt opgelegd". Het kabinet moet er samen met betrokkenen voor zorgen dat de belemmeringen worden weggenomen, zodat zo'n verplicht bezoek vaker wordt opgelegd.

4 uur geleden
Informateurs zien 'cruciale' laatste week komen

DEN HAAG (ANP) - De laatste week van deze fase van de informatie zal "cruciaal" zijn, zeggen informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf. De komende week gaat het Centraal Planbureau (CPB) "flink wat maatregelen" doorrekenen en daarna moeten door PVV, VVD, NSC en BBB knopen worden doorgehakt, zeiden ze woensdag.

17 uur geleden