Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gasunie: verlagen gascapaciteit Nord Stream 1 nu geen probleem

Gasunie: verlagen gascapaciteit Nord Stream 1 nu geen probleem

DEN HAAG (ANP) - De woensdag geplande verlaging van de hoeveelheid gas die door de Nord Stream 1-pijplijn stroomt heeft "op dit moment geen effect", zegt gastransporteur Gasunie. Gasunie verwijst daarbij naar een eerder rapport waarin de transporteur becijferde dat Nederland een jaar zonder Russisch gas zou kunnen.

Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom schroeft vanaf woensdag de capaciteit van de pijplijn terug naar 20 procent. Volgens Moskou komt dit door onderhoud aan een turbine. Eerder was de capaciteit al op 40 procent gezet door onderhoud aan een andere turbine. Die bevindt zich in Canada, maar mag het land niet uit vanwege sancties die zijn opgelegd door de Europese Unie vanwege de inval van de Russen in Oekraïne.

"Stel dat de Nord Stream 1 open blijft, dan kunnen we de gasvoorraden beter aanvullen", zegt een woordvoerster van Gasunie. Op dit moment zijn de Nederlandse gasreservoirs voor zo'n 60 procent gevuld, blijkt uit cijfers van het speciale gasdashboard van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Eind van de zomer zouden de gasopslagen voor 80 procent gevuld moeten zijn.

Voorlopig geen crisissituatie

"Voorlopig komen we niet in een crisissituatie", zegt de woordvoerster. Volgende zomer kan het echter een ander verhaal worden, zegt ze. "Dan moeten we de bergingen gaan vullen voor die winter. We hebben geen glazen bol, dan moeten we verder kijken." Het gasverbruik is bijna een derde minder dan de afgelopen jaren. "Dus in die zin zitten we goed met de voorwaarden die de Europese Commissie heeft gesteld", zegt de Gasunie-woordvoerster.

De 27 EU-landen werden het dinsdag eens over vrijwillige gasbesparingen van 15 procent in het komende half jaar. Daarmee wil het blok voorkomen dat huishoudens, belangrijke bedrijven en ziekenhuizen zonder verwarming komen te zitten als Rusland de gaskraan volledig zou dichtdraaien. Lidstaten kunnen ook verplichte besparingsmaatregelen invoeren als de energiezekerheid in gevaar dreigt te komen.

Gasunie becijferde eerder in juli de gevolgen van het wegvallen van Russisch gas. Zelfs als de Russen een jaar lang de gaskraan dichtdraaien, zou Nederland deze winter geen tekort hebben. Ook hoeven gebruikers niet verplicht afgeschakeld te worden. Wel moet dan onder meer de vraag naar gas niet verder stijgen, moet de capaciteit van kolencentrales niet beperkt worden en moeten de gasopslagen voor minstens 80 procent gevuld zijn. Een koude winter en een tegenvallend aanbod van de alternatieve brandstof vloeibaar gemaakt aardgas (lng) kunnen nog wel roet in het eten gooien.

Meer uit Financieel

Drukke beursweek met rentebesluiten Fed en ECB

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers maken zich op voor een drukke beursweek met rentebesluiten van de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB). De twee banken houden naar verwachting de rente opnieuw onveranderd. Op de financiële markten wordt gespeculeerd dat de rente in de Verenigde Staten en de eurozone komend voorjaar verlaagd zal worden nu de inflatie sterk aan het afzwakken is.

5 uur geleden
Duitse winkelbranche: kerstverkopen vallen nog tegen

BERLIJN (ANP/DPA) - De kerstverkopen bij Duitse winkelketens vallen tot dusver tegen. Dat stelt de Duitse winkelbrancheorganisatie HDE na onderzoek onder meer dan 350 winkelbedrijven. Volgens HDE gaf bijna 60 procent aan teleurgesteld te zijn over de verkopen van afgelopen week.

8 uur geleden
Nieuwe gaspijplijn maakt Servië minder afhankelijk van Rusland

BELGRADO (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - Een nieuwe gaspijplijn die zondag is geopend maakt Servië minder afhankelijk van Russisch aardgas. De pijplijn van 170 kilometer loopt van de Servische stad Niš naar de rand van de Bulgaarse hoofdstad Sofia en heeft een jaarlijkse capaciteit van 1,8 miljard kubieke meter. Dat is goed voor 60 procent van de Servische gasbehoefte.

9 uur geleden
IEA: toezeggingen klimaattop over energie-uitstoot onvoldoende

DUBAI (ANP/AFP) - De toezeggingen die tot dusver zijn gedaan op de klimaattop COP28 in Dubai zijn nog onvoldoende om de energie-gerelateerde uitstoot in 2030 voldoende te verlagen om zo de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Dat zegt het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

11 uur geleden
Topman chipbedrijf Arm: bezorgd over menselijke controle AI

CAMBRIDGE (ANP) - De topman van het grote Britse chipconcern Arm Holdings maakt zich er zorgen over dat de menselijke controle over kunstmatige intelligentie verloren kan gaan. Dat heeft Rene Haas gezegd in een interview met persbureau Bloomberg. Hij stelt dan ook dat er manieren moeten zijn om AI-systemen uit te kunnen zetten.

11 uur geleden
China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

1 dag geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

1 dag geleden