Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gasunie: verlagen gascapaciteit Nord Stream 1 nu geen probleem

Gasunie: verlagen gascapaciteit Nord Stream 1 nu geen probleem

DEN HAAG (ANP) - De woensdag geplande verlaging van de hoeveelheid gas die door de Nord Stream 1-pijplijn stroomt heeft "op dit moment geen effect", zegt gastransporteur Gasunie. Gasunie verwijst daarbij naar een eerder rapport waarin de transporteur becijferde dat Nederland een jaar zonder Russisch gas zou kunnen.

Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom schroeft vanaf woensdag de capaciteit van de pijplijn terug naar 20 procent. Volgens Moskou komt dit door onderhoud aan een turbine. Eerder was de capaciteit al op 40 procent gezet door onderhoud aan een andere turbine. Die bevindt zich in Canada, maar mag het land niet uit vanwege sancties die zijn opgelegd door de Europese Unie vanwege de inval van de Russen in Oekraïne.

"Stel dat de Nord Stream 1 open blijft, dan kunnen we de gasvoorraden beter aanvullen", zegt een woordvoerster van Gasunie. Op dit moment zijn de Nederlandse gasreservoirs voor zo'n 60 procent gevuld, blijkt uit cijfers van het speciale gasdashboard van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Eind van de zomer zouden de gasopslagen voor 80 procent gevuld moeten zijn.

Voorlopig geen crisissituatie

"Voorlopig komen we niet in een crisissituatie", zegt de woordvoerster. Volgende zomer kan het echter een ander verhaal worden, zegt ze. "Dan moeten we de bergingen gaan vullen voor die winter. We hebben geen glazen bol, dan moeten we verder kijken." Het gasverbruik is bijna een derde minder dan de afgelopen jaren. "Dus in die zin zitten we goed met de voorwaarden die de Europese Commissie heeft gesteld", zegt de Gasunie-woordvoerster.

De 27 EU-landen werden het dinsdag eens over vrijwillige gasbesparingen van 15 procent in het komende half jaar. Daarmee wil het blok voorkomen dat huishoudens, belangrijke bedrijven en ziekenhuizen zonder verwarming komen te zitten als Rusland de gaskraan volledig zou dichtdraaien. Lidstaten kunnen ook verplichte besparingsmaatregelen invoeren als de energiezekerheid in gevaar dreigt te komen.

Gasunie becijferde eerder in juli de gevolgen van het wegvallen van Russisch gas. Zelfs als de Russen een jaar lang de gaskraan dichtdraaien, zou Nederland deze winter geen tekort hebben. Ook hoeven gebruikers niet verplicht afgeschakeld te worden. Wel moet dan onder meer de vraag naar gas niet verder stijgen, moet de capaciteit van kolencentrales niet beperkt worden en moeten de gasopslagen voor minstens 80 procent gevuld zijn. Een koude winter en een tegenvallend aanbod van de alternatieve brandstof vloeibaar gemaakt aardgas (lng) kunnen nog wel roet in het eten gooien.

Meer uit Financieel

WSJ: Duitsland wil sluiting laatste kerncentrales uitstellen

NEW YORK (ANP/RTR) - Duitsland houdt zijn laatste nog in gebruik zijnde kerncentrales voorlopig open. De Amerikaanse krant The Wall Street Journal meldt op basis van bronnen dat vanwege de impact van de oorlog in Oekraïne, en vooral de energiecrisis die deze veroorzaakt, besloten is om de drie centrales langer in gebruik te houden. De bedoeling was eerder dat alle kerncentrales aan het einde van het jaar gesloten zouden zijn.

9 minuten geleden
Philips bij winnaars op Damrak na aangekondigd vertrek topman

AMSTERDAM (ANP) - Zorgtechnologiefonds Philips stond dinsdag bij de winnaars in de AEX-index in Amsterdam. De onderneming maakte bekend dat topman Frans van Houten per 15 oktober vertrekt als baas van de onderneming. Hij stond 12 jaar aan het roer bij Philips. Het bedrijf heeft met Roy Jakobs intern een opvolger voor Van Houten gevonden. Jakobs is nu nog de eindverantwoordelijke voor de grote terugroepactie van de slaapapneu-apparaten van het bedrijf.

27 minuten geleden
Duitse industrie waarschuwt voor lage waterstand in Rijn

ESSEN (ANP/DPA) - De Duitse industrie waarschuwt voor de lage waterstand in de Rijn. Deze zit de commerciële scheepvaart op de belangrijke vaarroute in de weg. De waterstand in sommige delen heeft al een historisch dieptepunt bereikt.

46 minuten geleden
Consumentenbond wil ruimere compensatieregeling voor woekerrentes

DEN HAAG (ANP) - De Consumentenbond wil met banken opnieuw in gesprek over een ruimere compensatieregeling voor zogeheten woekerrentes. Aanleiding is een uitspraak van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) vorige week over klanten van ABN AMRO die een vergoeding moeten krijgen voor te veel betaalde rentes.

2 uur geleden
Walmart stijgt op Wall Street na meevallende resultaten

NEW YORK (ANP) - Walmart werd dinsdag bijna 5 procent hoger gezet op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden opgelucht op de meevallende resultaten van het grootste supermarktconcern van de Verenigde Staten, dat een maand geleden nog een winstwaarschuwing gaf. Walmart boekte meer omzet dan verwacht en werd ook iets positiever over de rest van het jaar. Wel merkt het concern op dat consumenten vanwege de hoge inflatie minder uitgeven aan bijvoorbeeld kleding omdat ze meer geld kwijt zijn aan voedingsproducten.

2 uur geleden
Walmart door kortingen toch minder negatief gestemd

BENTONVILLE (ANP/RTR) - Walmart heeft het in het afgelopen kwartaal beter gedaan dan de winkelketen zelf had verwacht. Door artikelen met forse kortingen te verkopen, wist het winkelconcern meer omzet te behalen dan analisten hadden verwacht. Ook stelde het bedrijf de omzet- en winstverwachtingen voor heel het jaar weer wat naar boven bij. Die had Walmart eind vorige maand nog stevig verlaagd, wat toen tot een schok leidde op de beurs.

4 uur geleden
Duitse energieprijs op recordhoogte door hoge gasprijs

BERLIJN (ANP/BELGA/BLOOMBERG) - De Duitse energieprijs komt voor het eerst boven de 500 euro per megawattuur uit. Het afgelopen jaar werd energie grofweg zes keer zo duur. Om elektriciteitscentrales draaiende te houden zoekt Duitsland nu zijn toevlucht in vloeibaar gas, dat vanaf de winter ook zal worden geïmporteerd via twee nieuwe terminals.

4 uur geleden