Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

G20-landen komen er niet uit over kwijtschelding schulden

G20-landen komen er niet uit over kwijtschelding schulden

BENGALURU (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De ministers van Financiën van de G20-landen hebben de afgelopen dagen geen doorbraak weten te forceren over het (deels) kwijtschelden van schulden van armere landen. Daar ligt met name een meningsverschil tussen China en westerse landen aan ten grondslag.

Verschillende landen zijn afgelopen jaren in financiële problemen gekomen. Door de stijgende rentes gingen hun leenkosten omhoog en tegelijkertijd gingen de prijzen voor zaken als voedingsmiddelen en brandstoffen afgelopen jaar de hoogte in, vooral als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Landen als Zambia, Sri Lanka, Ghana en Ethiopië zouden er daarom baat bij hebben als hun schuldeisers een deel van de schuld zouden kwijtschelden.

Maar China wil dat niet, tenzij ook de Wereldbank geen aanspraak meer maakt op een deel van zijn leningen. Die instelling stelt dat daar geen sprake van kan zijn omdat zij dan de mogelijkheid verliest om op crises te reageren. De Verenigde Staten staan daarbij achter de Wereldbank, die door China wordt gezien als een verlengstuk van Amerikaanse macht in de wereld.

Wel voortgang

In het systeem dat in 1944 in het Amerikaanse Bretton Woods werd afgesproken staan het IMF en de Wereldbank altijd bovenaan bij het terugbetalen van leningen. Zij treden namelijk op als kredietverlener in laatste instantie, dus als geen enkele andere partij meer geld wil geven aan een land. Daarbij vertrouwen ze op hun goede kredietstatus om zelf goedkoop geld te kunnen lenen zodat ze dat weer onder de marktrente uit kunnen lenen.

Vertrekkend Wereldbank-president David Malpass denkt dat er tijdens de G20-bijeenkomst in het Indiase Bengaluru wel voortgang is geboekt. "We kunnen voortbouwen op gebieden waar we het wel over eens zijn en bekijken wat we nog meer kunnen doen." Volgens de Amerikaan zijn de voorjaarsvergaderingen van het IMF en de Wereldbank in april een goed moment om de gesprekken voort te zetten.

Meer uit Financieel

Vakbond overlegt met personeel Tata Steel over mogelijke staking

VELSEN (ANP) - Vakbond FNV overlegt maandag met het personeel van Tata Steel over een mogelijke staking op het hoogovencomplex bij IJmuiden. Omdat de directie van het staalconcern blijft vasthouden aan het schrappen van 1600 arbeidsplaatsen, bereiden de werknemers en bonden zich voor op acties.

19 minuten geleden
Koper vakantieparken wil toch met Gillis praten over deal

MENAAM (ANP) - De koper van tien vakantieparken van Peter Gillis zoekt naar overeenstemming met de realityster om de koop toch te laten plaatsvinden. Daarmee is er sprake van een koerswijziging. Eerst weigerde koper Taeke Dijkstra te betalen door de problemen van Gillis met de Belastingdienst, maar zijn nieuwe advocaat Oscar van Oorschot overtuigde hem toch weer in gesprek te gaan. Dat bevestigt Van Oorschot na berichtgeving van Omroep Brabant.

33 minuten geleden
Wall Street licht hoger in afwachting van gesprekken VS en China

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen vrijdag licht omhoog. Beleggers wachten vooral op de gesprekken tussen de Verenigde Staten en China komend weekend. De delegaties van beide landen ontmoeten elkaar zaterdag in het Zwitserse Genève. Het zijn de eerste gesprekken tussen China en de VS sinds president Donald Trump zijn handelstarieven onthulde. Trump sloot donderdag al een handelsdeal met het Verenigd Koninkrijk en gaf aan dat de torenhoge importheffingen op Chinese goederen verlaagd kunnen worden als de onderhandelingen goed verlopen.

59 minuten geleden
Bondskanselier Merz wil af van 'anti-wegkijkwet' in EU

BRUSSEL (ANP/DPA) - De nieuwe bondskanselier van Duitsland, Friedrich Merz, wil dat de Europese Unie helemaal afziet van regels die grote bedrijven verplichten misstanden bij leveranciers tegen te gaan. "We zullen de nationale wet in Duitsland intrekken. Ik verwacht ook van de Europese Unie dat ze deze stap volgt en deze richtlijn daadwerkelijk opheft", zei de CDU-politicus over de zogeheten antiwegkijkwet. Hij zei dit in een persconferentie die hij samen met Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gaf.

1 uur geleden
Trump is te spreken over importtarieven van 80 procent voor China

WASHINGTON (ANP) - "Een importtarief van 80 procent op Chinese goederen lijkt me goed", laat de Amerikaanse president Donald Trump weten via zijn socialemediaplatform Truth Social. "Maar het is nu aan Scott B", verwijst Trump naar zijn minister van Financiën Scott Bessent, die zaterdag de eerste gesprekken met China voert sinds het invoeren van de handelstarieven.

2 uur geleden
Von der Leyen wil alleen naar Trump als het over tarieven gaat

BRUSSEL (ANP/RTR) - Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zei vrijdag pas naar Washington te willen reizen als het gaat over "een oplossing" voor de Amerikaanse handelstarieven. Daarmee reageerde ze op het feit dat de Amerikaanse president Donald Trump haar eerder "een fantastisch mens" had genoemd.

3 uur geleden
Duitse politie sluit vermeende cryptowitwasdienst, hulp van FIOD

FRANKFURT (ANP) - Duitse autoriteiten hebben een cryptodienst uit de lucht gehaald die volgens de politie hielp bij witwassen. Daarbij nam de politie ook cryptomunten ter waarde van 34 miljoen euro in beslag, meldt de Duitse federale recherchedienst. Die onderzocht de zogeheten swapdienst eXch samen met de Nederlandse Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD).

3 uur geleden