Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

G20-landen komen er niet uit over kwijtschelding schulden

G20-landen komen er niet uit over kwijtschelding schulden

BENGALURU (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De ministers van Financiën van de G20-landen hebben de afgelopen dagen geen doorbraak weten te forceren over het (deels) kwijtschelden van schulden van armere landen. Daar ligt met name een meningsverschil tussen China en westerse landen aan ten grondslag.

Verschillende landen zijn afgelopen jaren in financiële problemen gekomen. Door de stijgende rentes gingen hun leenkosten omhoog en tegelijkertijd gingen de prijzen voor zaken als voedingsmiddelen en brandstoffen afgelopen jaar de hoogte in, vooral als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Landen als Zambia, Sri Lanka, Ghana en Ethiopië zouden er daarom baat bij hebben als hun schuldeisers een deel van de schuld zouden kwijtschelden.

Maar China wil dat niet, tenzij ook de Wereldbank geen aanspraak meer maakt op een deel van zijn leningen. Die instelling stelt dat daar geen sprake van kan zijn omdat zij dan de mogelijkheid verliest om op crises te reageren. De Verenigde Staten staan daarbij achter de Wereldbank, die door China wordt gezien als een verlengstuk van Amerikaanse macht in de wereld.

Wel voortgang

In het systeem dat in 1944 in het Amerikaanse Bretton Woods werd afgesproken staan het IMF en de Wereldbank altijd bovenaan bij het terugbetalen van leningen. Zij treden namelijk op als kredietverlener in laatste instantie, dus als geen enkele andere partij meer geld wil geven aan een land. Daarbij vertrouwen ze op hun goede kredietstatus om zelf goedkoop geld te kunnen lenen zodat ze dat weer onder de marktrente uit kunnen lenen.

Vertrekkend Wereldbank-president David Malpass denkt dat er tijdens de G20-bijeenkomst in het Indiase Bengaluru wel voortgang is geboekt. "We kunnen voortbouwen op gebieden waar we het wel over eens zijn en bekijken wat we nog meer kunnen doen." Volgens de Amerikaan zijn de voorjaarsvergaderingen van het IMF en de Wereldbank in april een goed moment om de gesprekken voort te zetten.

Meer uit Financieel

Herstel ASML blijft uit op Damrak na koersval

AMSTERDAM (ANP) - ASML leek donderdag te herstellen op de Amsterdamse beurs, maar het aandeel zag een kleine openingswinst weer snel verdampen en zakte 1,1 procent. De chipmachinefabrikant verloor een dag eerder zo'n 11 procent aan beurswaarde. Ook andere chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China.

50 minuten geleden
Volvo verkocht meer auto's, vooral elektrisch en in Europa

STOCKHOLM (ANP) - Volvo Cars heeft in het vorige kwartaal flink meer auto's verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral in thuismarkt Europa wist de Zweedse fabrikant te profiteren, met een toename van 40 procent in het aantal verkochte wagens. Deze stijging is grotendeels toe te schrijven aan elektrische Volvo's.

1 uur geleden
Kapitaalinjectie maakt Rotterdams bedrijf grote speler chipmarkt

ROTTERDAM (ANP) - Het Rotterdamse bedrijf Nearfield Instruments heeft 135 miljoen euro opgehaald voor de ontwikkeling van geavanceerde meetsystemen voor de chipindustrie. Het bedrijf heeft het Zuid-Koreaanse techbedrijf Samsung al als klant binnengehaald.

1 uur geleden
Omzet Sligro onder druk door inflatie en slecht weer

VEGHEL (ANP) - Groothandelaar Sligro Food Group heeft in de eerste helft van dit jaar de omzet licht zien dalen en wijst daarbij op de impact van de hoge inflatie en het slechte weer op de consumentenbestedingen. Het bedrijf uit Veghel verwacht ook geen herstel van het consumentenvertrouwen en de bestedingen in de rest van dit jaar.

1 uur geleden
Winstsprong TSMC door sterke vraag naar AI-chips

HSINCHU (AFN/AFP/BLOOMBERG) - Het Taiwanese chipconcern TSMC heeft de winst in het afgelopen kwartaal met 36 procent omhoog zien gaan, boven de verwachtingen van marktkenners. Het concern profiteerde vooral van een sterke vraag naar halfgeleiders die worden gebruikt in toepassingen voor kunstmatige intelligentie (AI).

1 uur geleden
Aandacht voor chipbedrijven en rentebesluit ECB op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag vooral uit naar de chipsector en het rentebesluit in de eurozone. De chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China. Zo kelderde ASML zo'n 11 procent, waarmee de chipmachinefabrikant bijna 43 miljard euro aan beurswaarde verloor.

1 uur geleden
Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

AMSTERDAM (ANP) - De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn al helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en 12 jaar weet bijna altijd hoeveel geld er op hun bankrekening staat, blijkt uit onderzoek in opdracht van ABN AMRO.

2 uur geleden