Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

G20-landen komen er niet uit over kwijtschelding schulden

G20-landen komen er niet uit over kwijtschelding schulden

BENGALURU (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De ministers van Financiën van de G20-landen hebben de afgelopen dagen geen doorbraak weten te forceren over het (deels) kwijtschelden van schulden van armere landen. Daar ligt met name een meningsverschil tussen China en westerse landen aan ten grondslag.

Verschillende landen zijn afgelopen jaren in financiële problemen gekomen. Door de stijgende rentes gingen hun leenkosten omhoog en tegelijkertijd gingen de prijzen voor zaken als voedingsmiddelen en brandstoffen afgelopen jaar de hoogte in, vooral als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Landen als Zambia, Sri Lanka, Ghana en Ethiopië zouden er daarom baat bij hebben als hun schuldeisers een deel van de schuld zouden kwijtschelden.

Maar China wil dat niet, tenzij ook de Wereldbank geen aanspraak meer maakt op een deel van zijn leningen. Die instelling stelt dat daar geen sprake van kan zijn omdat zij dan de mogelijkheid verliest om op crises te reageren. De Verenigde Staten staan daarbij achter de Wereldbank, die door China wordt gezien als een verlengstuk van Amerikaanse macht in de wereld.

Wel voortgang

In het systeem dat in 1944 in het Amerikaanse Bretton Woods werd afgesproken staan het IMF en de Wereldbank altijd bovenaan bij het terugbetalen van leningen. Zij treden namelijk op als kredietverlener in laatste instantie, dus als geen enkele andere partij meer geld wil geven aan een land. Daarbij vertrouwen ze op hun goede kredietstatus om zelf goedkoop geld te kunnen lenen zodat ze dat weer onder de marktrente uit kunnen lenen.

Vertrekkend Wereldbank-president David Malpass denkt dat er tijdens de G20-bijeenkomst in het Indiase Bengaluru wel voortgang is geboekt. "We kunnen voortbouwen op gebieden waar we het wel over eens zijn en bekijken wat we nog meer kunnen doen." Volgens de Amerikaan zijn de voorjaarsvergaderingen van het IMF en de Wereldbank in april een goed moment om de gesprekken voort te zetten.

Meer uit Financieel

Google sluit deal met AI-start-up Windsurf, melden bronnen

MOUNTAIN VIEW (ANP) - Google heeft een deal ter waarde van 2,4 miljard dollar (omgerekend ruim 2 miljard euro) gesloten met AI-startup Windsurf. Dat hebben ingewijden gemeld aan persbureau Bloomberg. Het techconcern neemt onder andere de topman en medeoprichter van Windsurf over om hen te laten werken binnen de eigen AI-tak. Ook ontvangt Google de licentierechten van het bedrijf.

2 uur geleden
ANVR: Nederlander boekt vakantie dit jaar later en minder vaak

DEN HAAG (ANP) - Het aantal boekingen voor zomervakanties blijft dit jaar achter bij vorig jaar, wat te maken heeft met hogere prijzen en onrust in de wereld. Dat stelt directeur Frank Radstake van reisbrancheorganisatie ANVR op basis van wat hij hoort van reisorganisaties. Nederlanders hebben hun vakanties voor deze zomer bovendien pas relatief laat geboekt.

3 uur geleden
Wall Street sluit met verliezen, Levi Strauss wint na cijfers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met verliezen het weekend ingegaan. Beleggers op Wall Street verwerkten het nieuws dat president Donald Trump vanaf 1 augustus een heffing van 35 procent wil invoeren op een deel van de producten uit Canada. Daardoor werden de handelszorgen weer aangewakkerd. Verder was jeansmerk Levi Strauss een flinke winnaar na goed ontvangen kwartaalcijfers.

13 uur geleden
FT: waarde xAI naar 200 miljard bij volgende financieringsronde

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het bedrijf van Tesla-topman Elon Musk voor kunstmatige intelligentie, xAI, mikt bij een volgende financieringsronde op een waarde van wel 200 miljard dollar. Dat melden bronnen aan zakenkrant Financial Times. Daarmee zou xAI tien keer meer waard zijn dan begin volgend jaar.

13 uur geleden
Mijnbouwer Rio Tinto wil meer investeren in koperproductie VS

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Het grote internationale mijnbouwconcern Rio Tinto wil meer investeren in koperproductie in de Verenigde Staten nu president Donald Trump importheffingen van 50 procent op buitenlands koper heeft aangekondigd die per 1 augustus moeten ingaan. Volgens topvrouw Katie Jackson van de koperdivisie van Rio Tinto is er een "sterke wens" bij het bedrijf voor meer investeringen in Amerikaanse koperproductie.

15 uur geleden
Winstwaarschuwing Duits chemieconcern BASF door zwakkere vraag

LUDWIGSHAFEN (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Het Duitse BASF, 's werelds grootste chemieconcern, verlaagt de winstverwachting voor dit jaar. Het bedrijf kampt met een zwakkere vraag naar chemicaliën door de economische onzekerheid vanwege de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump. Ook heeft BASF te maken met een zwakkere vraag naar chemicaliën in China.

16 uur geleden
Beleggers wachten op brief Trump met importheffingen voor EU

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag lager gesloten. Beleggers in Europa wachten vooral op een brief die de Amerikaanse president Donald Trump mogelijk vrijdag stuurt naar Brussel, over de importheffingen die hij wil opleggen op goederen uit de Europese Unie. Daarnaast kondigde Trump aan vanaf 1 augustus een heffing van 35 procent in te voeren op een deel van de producten uit Canada. Volgens Trump is de maatregel een reactie op Canadese tegenheffingen.

17 uur geleden