Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Fruitteeltmuseum Kapelle kan temperatuur niet zomaar lager zetten

Fruitteeltmuseum Kapelle kan temperatuur niet zomaar lager zetten

KAPELLE - Na twee jaar van lockdowns en andere beperkingen is het afgelopen jaar voor de meeste Zeeuwse musea het aantal bezoekers weer gestegen. Maar kort nadat ze weer open konden diende de energiecrisis zich aan, tot grote zorg van veel musea. 

Wilco Blaak, directeur van Stichting Musea de Bevelanden, waar het Fruitteeltmuseum in Kapelle onderdeel van uitmaakt, spreekt over 2022 als een ‘redelijk normaal jaar’. ‘’We hebben in 2022 een grote stijging, rond de tachtig procent, gezien ten opzichte van de jaren ervoor’’, zegt Blaak. ‘’Maar vergelijken we het met 2019, wat wel gezien wordt als het beste jaar ooit voor musea, dan zitten we nog ongeveer dertig procent lager.’’ Hoewel de bezoekersaantallen en de inkomsten daarvan belangrijk zijn, denkt Blaak dat er meer is dan slechts deze cijfers. ‘’We kijken ieder jaar opnieuw waar we naartoe willen en daar binnen is het aantal bezoekers belangrijk, maar het belangrijkste is het openhouden van het museum. Het is namelijk evengoed belangrijk om kennis te behouden en kwijt te kunnen in het museum en goed te kunnen blijven functioneren als expertisecentrum.’’ 

Oude werktuigen

Het museum heeft een vast contract bij de gemeente waardoor de stijging in energieprijzen in 2022 beperkt bleef. ‘’Toch zijn we gaan kijken naar manieren hoe we duurzamer te werk kunnen gaan, omdat deze contracten niet oneindig zijn en de situatie tegen die tijd onzeker is’’, zegt de directeur. ‘’Zo hebben we slimme radiatoren die de temperatuur ’s nachts van 18 naar hoogstens 17 graden aanpassen, maar we blijven toch gebonden aan een vaste temperatuur waarop we het museum moeten houden. Dat heeft te maken met de klimaateisen die nodig zijn voor het goed behouden van de collectie. Velen zullen zich afvragen waarom dat nodig is voor bijvoorbeeld oude werktuigen die ooit in een vochtige schuur stonden van een fruitteler, maar gezien het nu onderdeel is van onze museale collectie zijn dat wettelijke eisen waaraan we moeten voldoen.’’ Van de energiecrisis merkt het Fruitteeltmuseum op dit moment dus nog weinig. ‘’Maar als de prijzen in de toekomst nog eens stijgen, zoals ze dat vorig jaar deden, zou het zomaar een kopzorg kunnen worden’’, zegt Blaak.

Meer uit Reimerswaal

Wegens succes op herhaling: 24-uurstoernooi Kapelle

KAPELLE - Voetbalvereniging Kapelle houdt vrijdag en zaterdag voor de tweede keer een 24-uurstoernooi.

1 uur geleden
Nieuw buurtkastje in Hansweert

HANSWEERT - Er is een nieuw buurtkastje in Hansweert geplaatst.

17 uur geleden
Textielrace basisscholen is begonnen

KAPELLE/KRUININGEN - De textielrace is maandag begonnen. Tot en met donderdag 18 april houden tien Bevelandse en Thoolse basisscholen, ook in de gemeenten Kapelle en Reimerswaal, een wedstrijd om zoveel mogelijk oude kleding en ander textiel in te zamelen. Inwoners kunnen helpen en zo tegelijkertijd opruimen in huis. In Kapelle doet basisschool 't Honk mee en in Reimerswaal de basisscholen de Zevensprong in Krabbendijke en De Eendracht in Hansweert.

21 uur geleden
Het verhaal van de wolfhond: 'het is er niet eentje, het zijn helaas meerdere wolfhonden'

RILLAND - Wat begon met een zichtmelding van een wolf vorige week, blijkt een uitgebreider verhaal te zijn. De wolf was geen wolf, maar een wolfhond en die liep niet alleen, maar in het gezelschap van een andere, inmiddels gevangen, hond. En naar nu blijkt is dit niet de enige wolfhond die hier rondloopt. Volgens Team Hondenopsporing Nederland lopen er namelijk meerdere wolfhonden in de omgeving. De dieren zijn hier gedumpt. Het gaat dus niet om de Franse wolfhond Tépa.

23 uur geleden
Gezocht: Paardenmessnijders van de 20-ste en begin 21-ste eeuw

GRIJPSKERKE- Zeeuws Erfgoed, daar valt het Paardenmes ook onder, met zijn prachtig ambachtelijk bewerkte en met de hand gemaakte heft. In heel Zeeland maakte het Paardenmes onderdeel uit van de boerendracht voor de man. 

1 dag geleden
Paaszaterdag: Kattendijke weer spil in Oosterscheldeloop

KATTENDIJKE/WEMELDINGE - Op paaszaterdag (30 maart) wordt voor de zestiende keer de Oosterscheldeloop gehouden. Die begint en finisht in Kattendijke en voert onder meer langs het Nationaal Park Oosterschelde en door Wemeldinge.

1 dag geleden
Na jaren is het zover: nieuw clubgebouw voor V.V. Wemeldinge

WEMELDINGE - Voetbalvereniging Wemeldinge krijgt een nieuw clubgebouw. Jaren wordt er al over gesproken en nu is het besluit definitief, laat de Kapelse wethouder Jon Herselman weten.

1 dag geleden