
Fruitteeltmuseum Kapelle kan temperatuur niet zomaar lager zetten
KAPELLE - Na twee jaar van lockdowns en andere beperkingen is het afgelopen jaar voor de meeste Zeeuwse musea het aantal bezoekers weer gestegen. Maar kort nadat ze weer open konden diende de energiecrisis zich aan, tot grote zorg van veel musea.
Wilco Blaak, directeur van Stichting Musea de Bevelanden, waar het Fruitteeltmuseum in Kapelle onderdeel van uitmaakt, spreekt over 2022 als een ‘redelijk normaal jaar’. ‘’We hebben in 2022 een grote stijging, rond de tachtig procent, gezien ten opzichte van de jaren ervoor’’, zegt Blaak. ‘’Maar vergelijken we het met 2019, wat wel gezien wordt als het beste jaar ooit voor musea, dan zitten we nog ongeveer dertig procent lager.’’ Hoewel de bezoekersaantallen en de inkomsten daarvan belangrijk zijn, denkt Blaak dat er meer is dan slechts deze cijfers. ‘’We kijken ieder jaar opnieuw waar we naartoe willen en daar binnen is het aantal bezoekers belangrijk, maar het belangrijkste is het openhouden van het museum. Het is namelijk evengoed belangrijk om kennis te behouden en kwijt te kunnen in het museum en goed te kunnen blijven functioneren als expertisecentrum.’’
Oude werktuigen
Het museum heeft een vast contract bij de gemeente waardoor de stijging in energieprijzen in 2022 beperkt bleef. ‘’Toch zijn we gaan kijken naar manieren hoe we duurzamer te werk kunnen gaan, omdat deze contracten niet oneindig zijn en de situatie tegen die tijd onzeker is’’, zegt de directeur. ‘’Zo hebben we slimme radiatoren die de temperatuur ’s nachts van 18 naar hoogstens 17 graden aanpassen, maar we blijven toch gebonden aan een vaste temperatuur waarop we het museum moeten houden. Dat heeft te maken met de klimaateisen die nodig zijn voor het goed behouden van de collectie. Velen zullen zich afvragen waarom dat nodig is voor bijvoorbeeld oude werktuigen die ooit in een vochtige schuur stonden van een fruitteler, maar gezien het nu onderdeel is van onze museale collectie zijn dat wettelijke eisen waaraan we moeten voldoen.’’ Van de energiecrisis merkt het Fruitteeltmuseum op dit moment dus nog weinig. ‘’Maar als de prijzen in de toekomst nog eens stijgen, zoals ze dat vorig jaar deden, zou het zomaar een kopzorg kunnen worden’’, zegt Blaak.
Meer uit Reimerswaal
REIMERSWAAL - De gemeenteraad van Reimerswaal heeft de Kadernota goedgekeurd voor de komende jaren. In 2026 en 2027 lijkt de gemeente het financieel goed te doen: er blijft dan geld over. Maar vanaf 2028 krijgt Reimerswaal minder geld van de overheid. Dat betekent dat er daarna waarschijnlijk bezuinigd moet worden.
8 uur geledenREIMERSWAAL - De gemeenteraad van Reimerswaal heeft de Kadernota goedgekeurd voor de komende jaren. In 2026 en 2027 lijkt de gemeente het financieel goed te doen: er blijft dan geld over. Maar vanaf 2028 krijgt Reimerswaal minder geld van de overheid. Dat betekent dat er daarna waarschijnlijk bezuinigd moet worden.
14 uur geledenKAPELLE - De politie onderzoekt een woninginbraak aan de Cederlaan in Kapelle en roept getuigen op zich te melden. De inbraak vond zaterdag rond 12.25 uur plaats. Volgens de politie is de woning met geweld betreden.
18 uur geledenWEMELDINGE - Een man is zondagmiddag per traumahelikopter overgebracht naar het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA), nadat hij onwel was geworden bij het Sluisplateau in Wemeldinge. De hulpdiensten rukten massaal uit na de melding rond 16.20 uur.
20 uur geledenHANSWEERT - Voorgaande jaren trok het tuinconcert van Muziekvereniging Scheldegalm in Hansweert altijd veel bezoekers die zichtbaar genoten harmonie en slagwerkgroep. Dit jaar geen tuinconcert maar een pleinconcert en wel op maandagavond 30 juni. Locatie is het dorpsplein voor Dorpshuis Kaj Munk.
2 dagen geledenYERSEKE - Deze zomer vaart de voet- en fietsveerboot "De Zwerver 3" tussen Yerseke (Beatrixhaven) en Tholen (Bergse diepsluis). Van donderdag 10 juli tot en met vrijdag 29 augustus 2025, met uitzondering van vrijdag 15 augustus, vaart het veer wekelijks op donderdag en vrijdag.
3 dagen geledenWEMELDINGE - Tijdens het jaarlijkse zomerfeest in Wemeldinge op zaterdag 5 juli krijgt jong muzikaal talent dit jaar voor het eerst een eigen plek op het programma. Met steun van ruim vijfduizend euro uit de Zeeuwse regeling 'Impuls Jongerencultuur' wordt het nieuwe jeugdpodium mogelijk gemaakt. Het initiatief komt van Stichting Evenementen Wemeldinge en muziekdocent Wim Steenbakker.
4 dagen geleden