Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Franse regering verdedigt controles vaccinbewijzen bij attracties

Franse regering verdedigt controles vaccinbewijzen bij attracties

PARIJS (ANP/AFP) - Bezoekers van Franse musea, bioscopen en evenementenlocaties moeten sinds woensdag bewijs laten zien dat ze zijn gevaccineerd tegen het coronavirus of negatief zijn getest. Die maatregel ligt in Frankrijk gevoelig, maar premier Jean Castex verdedigde het beleid op televisie. Hij zei dat het bij 96 procent van de circa 18.000 coronagevallen die eerder deze week op een dag waren vastgesteld gaat om niet-gevaccineerde mensen. "We zitten al in de vierde golf", zei Castex bij TF1 .

De premier zei dat zijn regering met de aangescherpte toegangscontroles een nieuwe landelijke lockdown wil voorkomen. Waar volwassen Fransen een zogeheten gezondheidspas moeten tonen, kunnen Nederlanders bij bezoeken aan toeristische trekpleisters gebruik maken van hun CoronaCheck-app om aan te tonen dat ze aan alle regels voldoen.

Er waren onder meer controles bij het Louvre, het beroemde museum in de Franse hoofdstad. Daar vertelden medewerkers dat toeristen niet verrast waren dat ze hun vaccinatiebewijs moesten tonen. Ook bij de Eiffeltoren gold het nieuwe controlebeleid. Wie geen bewijs van vaccinatie had meegenomen, kreeg een coronatest aangeboden. De attracties informeerden mensen ook via hun site over de noodzaak een 'vaccinatiecertificaat' mee te nemen.

Niet vlekkeloos

De invoering van de nieuwe regels verliepen niet overal vlekkeloos. Een 28-jarige vrouw vertelde in Rosny-sous-Bois bij Parijs dat ze was geweigerd bij een bioscoop. Ze had pas net haar tweede vaccindosis gehad en geldt daarmee nog niet als volledig gevaccineerd. Daar moet ze een week voor wachten. "Wat een onzin", klaagde de vrouw.

De regering wil de regels in augustus nog verder aanscherpen. Dan moeten mensen ook zo'n vaccinatiebewijs laten zien in horecazaken en sommige winkelcentra. Sommige restauranteigenaars hebben al duidelijk gemaakt er weinig voor te voelen om klanten te controleren, maar ze riskeren straks een boete als ze dat nalaten. Het gaat in eerste instantie om een bedrag van 1500 euro, maar die kan oplopen als meer overtredingen volgen.

Tegenstanders gaan ondertussen de straat op om zich te verzetten tegen het overheidsbeleid. Er deden afgelopen weekend meer dan 100.000 mensen mee aan protestacties. Zij scandeerden leuzen als "Vrijheid" en "Nee tegen de gezondheidspas". De komende dagen worden meer demonstraties verwacht.

Meer uit Buitenland

Opkomst in Turkse presidentsverkiezing ruim 85 procent

ANKARA (ANP/RTR) - De opkomst bij de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezing is 85,18 procent, meldt staatspersbureau Anadolu. Ruim 64 miljoen Turken mochten stemmen, van wie een deel dat eerder al deed in het buitenland. Buiten Turkije was de opkomst 56,88 procent.

54 minuten geleden
Water Canal Grande in Venetië kleurt groen

VENETIË (ANP/DPA/RTR) - Een glinsterende groene vloeistof in het beroemde Canal Grande in Venetië heeft voor consternatie gezorgd in de Italiaanse stad. Zondag kleurde het water bij de Rialtobrug ineens fluorescerend groen. Onduidelijk is waardoor dat is gebeurd.

1 uur geleden
Staatsmedia: Erdogan koerst op winst in presidentsverkiezingen

ANKARA (ANP/AFP/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft een forse voorsprong in de Turkse presidentsverkiezingen, melden staatsmedia op basis van de eerste uitslagen. Na het tellen van meer dan 66 procent van de stemmen leidt Erdogan met bijna 55 procent, aldus persbureau Anadolu. Media gelieerd aan de oppositie melden juist dat Kemal Kilicdaroglu van de centrumlinkse Republikeinse Volkspartij (CHP) nipt voorstaat.

1 uur geleden
Turkije in spanning na sluiting stembureaus

ANKARA (ANP) - De stembureaus in Turkije zijn om 16.00 uur Nederlandse tijd gesloten. Zo’n 61 miljoen Turken hadden zondag de gelegenheid hun stem uit te brengen voor de presidentsverkiezingen.

2 uur geleden
Turkse oppositie meldt enkele aanvallen op verkiezingswaarnemers

ISTANBUL (ANP/DPA) - Leden van de Turkse oppositie maken melding van enkele aanvallen op verkiezingswaarnemers in Istanbul en het zuidoosten van het land tijdens de presidentsverkiezingen. De voorzitter van de kiesraad stelde eerder dat de stembusgang vooralsnog probleemloos verloopt.

3 uur geleden
Belgische premier verdedigt gevangenenruil met Iran

BRUSSEL (ANP/BELGA/AFP) - De Belgische premier Alexander De Croo heeft de ruil met Iran verdedigd waarbij Teheran hulpverlener Olivier Vandecasteele vrijliet en België de Iraanse diplomaat Assadollah Assadi. Op het besluit kwam in en buiten België kritiek. "De toestand van Olivier Vandecasteele was na 455 dagen onmenselijke opsluiting "echt moeilijk en we wisten dat er niet veel geduld meer was aan de andere kant", verklaarde De Croo zondag op televisie.

4 uur geleden
Turkse kiesraad verwacht sneller uitslagen dan op 14 mei

ANKARA (ANP/DPA) - De voorzitter van de Turkse kiesraad, Ahmet Yener, verwacht dat de uitslagen van de presidentsverkiezingen van zondag sneller bekend worden dan na de eerste ronde van 14 mei. Na die stembusgang kwam de kiesraad 15 mei tegen de middag met de uitslagen. Toen waren er veel meer kandidaten die meedongen, zei Yener, en nu zijn het er maar twee, president Erdogan en de oppositieleider Kilicdaroglu. Bovendien waren er destijds ook parlementsverkiezingen wat het tellen van de stemmen heeft vertraagd.

7 uur geleden