Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Franse leraren staken massaal uit onvrede over coronabeleid

Franse leraren staken massaal uit onvrede over coronabeleid

PARIJS (ANP/RTR/AFP) - Veel scholen in Frankrijk zijn donderdag helemaal of deels dicht, omdat leraren massaal staken. Ze zijn ontevreden over het coronabeleid van de regering. Vakbonden stellen dat onder meer onophoudelijke wijzigingen en onwerkbare protocollen hebben geleid tot een chaotische situatie.

Het ministerie van Onderwijs meldde donderdagochtend op basis van voorlopige cijfers dat op basisscholen 38,5 procent van de onderwijzers staakt en op de middelbare scholen 23,7 procent. Dat komt neer op 31 procent van alle leraren. Vakbonden in het onderwijs melden veel meer stakers. De vakfederatie SNUipp-FSU die 51.000 leden telt en meer dan 44 procent van het personeel in het lager onderwijs vertegenwoordigt, meldt dat driekwart van de leerkrachten staakt.

Er werd verwacht dat veel scholen dicht zouden blijven, de helft in het primair onderwijs, maar in de praktijk zijn er veel scholen deels open of alleen voor kinderen van zorgpersoneel. Het is niet duidelijk op hoeveel scholen donderdag geen les wordt gegeven.

Meerdere deelnemers

Niet alleen leraren doen mee aan de eendaagse actie. Ook bonden van directeuren en ander personeel hebben zich bij de onderwijsstaking aangesloten, die de grootste in decennia kan worden. Volgens een lerarenbond is er zoveel "ergernis, vermoeidheid en woede", dat ze zich gedwongen voelt een signaal naar de regering te sturen.

Ouders en scholen worstelen bijvoorbeeld met de uitvoering van het nieuwe testbeleid dat vlak voor het einde van de kerstvakantie werd aangekondigd en sindsdien twee keer is gewijzigd. Leraren vinden daarnaast dat zij niet fatsoenlijk les kunnen geven en menen dat zowel leerlingen als leraren onvoldoende worden beschermd tegen het coronavirus. Ontevreden ouders doen op meerdere plekken in Frankrijk mee aan protesten tegen het beleid.

Het aantal besmettingen in Frankrijk is in de afgelopen maand explosief gestegen. Maandag zaten 10.000 klassen thuis, ongeveer 2 procent van alle klassen in het basisonderwijs. "Ik weet dat het zwaar is, maar een staking lost geen problemen op. Je staakt niet tegen een virus", zei onderwijsminister Jean-Michel Blanquer tegen nieuwszender BFM TV.

Meer uit Buitenland

Israël bombardeert Zuid-Gaza na waarschuwing over gijzelaars

KHAN YOUNIS (ANP/AFP) - Israël heeft maandag de stad Khan Younis in het zuiden van Gaza gebombardeerd nadat Hamas had gewaarschuwd dat geen enkele Israëlische gijzelaar het gebied levend zou verlaten, tenzij gevangenen werden vrijgelaten.

48 minuten geleden
Zelensky: openhartig gesprek met Hongaarse president Orban

BUENOS AIRES (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft maandag gezegd dat hij een "openhartig" gesprek heeft gehad met de Hongaarse president Viktor Orban. Dat gesprek vond plaats tijdens de beëdiging van de Argentijnse president Javier Milei die zondag plaatsvond.

2 uur geleden
Australië: instroom migranten halveren door strakkere visumregels

SYDNEY (ANP) - Australië heeft maandag bekendgemaakt dat het de visumregels voor internationale studenten en laagopgeleide werknemers wil aanscherpen. De instroom van migranten zou daardoor de komende twee jaar kunnen halveren. De regering wil een naar eigen zeggen "kapot" migratiesysteem herzien.

3 uur geleden
Netanyahu aan Hamasstrijders: geef jullie over, einde nadert

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft Hamasstrijders opgeroepen hun wapens neer te leggen en de strijd te staken. "Ik zeg tegen de terroristen van Hamas: het is afgelopen", zei Netanyahu. "Sterf niet voor Sinwar. Geef je nu over." Met Sinwar verwijst hij naar Yahya Sinwar, de leider van Hamas in de Gazastrook.

10 uur geleden
Zelensky ziet strijdmakker in nieuwe Argentijnse president

BUENOS AIRES (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky hoopt dat hij met de Argentijnse ultraliberale president Javier Milei een nieuwe bondgenoot heeft in de strijd tegen Rusland. Tijdens zijn bezoek aan Buenos Aires omhelsde Zelensky Milei en zei hij "overtuigd te zijn dat de samenwerking tussen Oekraïne en Argentinië zal toenemen".

10 uur geleden
Hamas: Israël krijgt geen gijzelaars terug zonder onderhandelen

CAÏRO (ANP/RTR/AFP) - De gewapende vleugel van Hamas heeft gezegd dat Israël geen van zijn gijzelaars zal kunnen terughalen, tenzij het gesprekken aanknoopt over het ruilen van gijzelaars tegen Palestijnse gevangenen in Israël. Anders zal geen van de gegijzelden levend de Gazastrook verlaten, aldus de Al Qassam-brigades.

13 uur geleden
Voorzitter wil op tijd klimaattop afronden: 'zou eerste ooit zijn'

DUBAI (ANP) - Als het aan de voorzitter van de klimaattop in Dubai ligt, is de COP dit jaar écht op de laatste dag afgelopen. "Dat zou de eerste ooit zijn", lacht Hilde Stroot van Oxfam Novib, die de onderhandelingen nauw in de gaten houdt. Toch zijn partijen deze top ook verrast door de vaart van de Verenigde Arabische Emiraten.

14 uur geleden