Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Franse acteur Jean-Paul Belmondo (88) overleden

Franse acteur Jean-Paul Belmondo (88) overleden

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse acteur Jean-Paul Belmondo is op 88-jarige leeftijd overleden, meldt zijn advocaat. Hij speelde in tientallen films, waaronder A bout de Souffle (1960), Le Doulos (1961) en Les Misérables (1995).

Belmondo was een icoon in de Franse filmwereld en werd ontzettend groot eind jaren 50, toen de filmstroming nouvelle vague opkwam. Door zijn onnavolgbare grijns, gedeukte grote neus en rollen als snelle smeris en goedhartige schurk was de stuntende Belmondo gedurende zijn filmcarrière van 27 jaar steeds immens populair bij de Fransen.

Na een studie aan het Conservatorium voor Dramatische Kunsten in Parijs en kleine toneelrolletjes maakte Belmondo zijn filmdebuut in A Pied, à cheval et en voiture. Zijn doorbraak kwam in de film A Bout de Souffle van Jean-Luc Godard. Daardoor werd hij een van de hoofdfiguren van de Franse nouvelle vague.

Korset

In de jaren 60 ging Belmondo in meer mainstream films spelen en werd hij een grote naam in Franse comedy- en actiefilms. De acteur deed vaak zijn eigen stunts, waardoor hij nogal wat ongelukken kreeg. Zo viel hij eens uit een vliegtuig en moest hij daardoor een half jaar een korset dragen.

In 1988 zette de toen 56-jarige charmante levensgenieter echter een punt achter die carrière om een comeback te maken op het toneel. Dat gebeurde na het floppen van de film Le Solitaire, de laatste in een reeks van routinematige actiefilms vol stuntwerk en melige humor. Belmondo trad sindsdien nog sporadisch op in films.

De Franse president verleende hem in 1991 de orde van het Legioen van Eer, de hoogste nationale Franse onderscheiding.

Meer uit Entertainment

Britse schrijver van The Horse Whisperer overleden

LONDEN (ANP) - De Britse schrijver Nicholas Evans, beroemd door zijn werk The Horse Whisperer, is op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. De in 1995 gepubliceerde roman werd wereldwijd een enorm succes. Er werden vijftien miljoen exemplaren verkocht van het boek, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel De paardenfluisteraar. Het is in tientallen talen vertaald.

1 jaar geleden
BNN 25 jaar: van tv-programma tot spraakmakende publieke omroep

HILVERSUM (ANP) - BNN, dat staat voor Bart's Neverending Network, is maandag 25 jaar geleden opgericht. De publieke omroep werd op 15 augustus 1997 in het leven geroepen door Bart de Graaff, Gerard Timmer, Willem de Bois en Frank Timmer. Na de fusie van BNN en VARA staat de omroep inmiddels al een aantal jaar bekend als BNNVARA.

1 jaar geleden
Conservatieve Iraanse media prijzen aanvaller Rushdie

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Conservatieve media in Iran prijzen de man die vrijdag de schrijver Salman Rushdie heeft neergestoken. Rushdie kampt sinds 1988 met bedreigingen vanwege zijn boek De duivelsverzen, dat door sommige moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

1 jaar geleden
Minister gaat FM-radiofrequenties veilen na uitspraak rechter

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) komt dit najaar met een voorstel voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties door middel van een veiling. De rechter zette onlangs een streep door het besluit van haar ambtsvoorganger Mona Keijzer om de bestaande vergunningen met drie jaar te verlengen.

1 jaar geleden
Grease-actrice Olivia Newton-John (73) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Olivia Newton-John is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De actrice, met name bekend van haar rol als Sandy in de musical Grease, sliep in het bijzijn van vrienden en familie vredig in op haar ranch in Californië, meldt haar echtgenoot John Easterling op Facebook.

1 jaar geleden
Actrice Anne Heche in kritieke toestand na auto-ongeluk

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat ze met haar auto een woning in reed in Los Angeles. De auto en het huis vlogen in brand en de bestuurder liep ernstige brandwonden op, melden Amerikaanse media. Een anonieme bron bevestigde aan CNN dat het om Heche ging en de LA Times meldt dat de auto op haar naam geregistreerd stond.

1 jaar geleden
1,9 miljoen kijkers zien Engelse voetbalsters EK winnen

HILVERSUM (ANP) - Bijna 1,9 miljoen mensen hebben zondag gekeken naar de finale van het EK tussen de voetbalsters van Engeland en Duitsland. Via NPO 1 zagen zij hoe de Engelsen, gecoacht door de Nederlandse Sarina Wiegman, er met de winst vandoor gingen.

1 jaar geleden