Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Fors meer winst voor 's werelds grootste olieconcern Saudi Aramco

Fors meer winst voor 's werelds grootste olieconcern Saudi Aramco

RIYAD (ANP/RTR/BLOOMBERG) - 's Werelds grootste olieconcern Saudi Aramco heeft net als veel van zijn branchegenoten geprofiteerd van de prijsstijgingen van ruwe olie en een aantrekkende vraag. Het Saudische staatsconcern zag de winst in het tweede kwartaal van het jaar uitkomen op omgerekend bijna 22 miljard euro. Dat betekende de grootste winst sinds eind 2018 en bijna vier keer meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Saudi Aramco zei dat de resultaten werden ondersteund door de wereldwijde versoepeling van de coronabeperkingen, vaccinatiecampagnes, stimuleringsmaatregelen en de versnelling van de economische activiteit in belangrijke markten. De heropening van belangrijke economieën zorgde sowieso voor een sterke stijging van de grondstofprijzen. Daarbij stegen de prijzen van ruwe olie dit jaar met circa 40 procent.

De vrije kasstroom, het saldo van de ingaande en uitgaande kasstromen, steeg voor het eerst sinds het begin van de crisis boven het kwartaaldividend van bijna 16 miljard euro uit. "Onze resultaten over het tweede kwartaal weerspiegelen een sterke opleving van de wereldwijde energievraag", zei topman Amin Nasser van Saudi Aramco in een verklaring. Hij verwacht dat het herstel in de tweede helft van het jaar aan kracht wint.

Dividend

Volgens Nasser zal de wereldwijde vraag naar olie naar verwachting 99 miljoen vaten per dag bereiken tegen het einde van het jaar. Volgend jaar zal het volgens hem dagelijks om 100 miljoen vaten gaan. Saudi Aramco is nog steeds bezig om de eigen capaciteit te verhogen tot 13 miljoen vaten per dag. Dat plan werd vorig jaar al aangekondigd.

Het jaarlijkse dividend van omgerekend bijna 64 miljard euro, het grootste ter wereld, is een belangrijke bron van inkomsten voor Saudi-Arabië. De regering, die 98 procent van de aandelen van het concern in handen heeft, probeert het begrotingstekort terug te dringen dat vorig jaar opliep toen de energieprijzen kelderden als gevolg van de crisis.

In de afgelopen weken hebben oliemaatschappijen als Shell, BP en Chevron aangekondigd hun beloning aan aandeelhouders te verhogen. De bedrijven verwachten dat het dieptepunt van de crisis achter de rug is.

Meer uit Financieel

Reuters: Shell en Exxon dicht bij verkoop Noordzee-gasvelden

LONDEN (ANP) - Shell en ExxonMobil zijn dicht bij een deal over de verkoop van twee gasvelden in de Noordzee, meldt persbureau Reuters op basis van ingewijden. Ze zouden de bezittingen willen verkopen aan Viaro Energy, een Britse branchegenoot die al actief is in de Noordzee.

1 uur geleden
American Airlines zakt op Wall Street na tegenvallende update

NEW YORK (ANP) - American Airlines behoorde woensdag tot de grootste dalers op de aandelenbeurzen in New York. De luchtvaartmaatschappij verlaagde zijn verwachtingen voor de omzet en winst voor het huidige kwartaal, na tegenvallende ticketverkopen. Ook kondigde het bedrijf het vertrek aan van zijn commercieel directeur Vasu Raja. Investeringsbank Jefferies haalde American Airlines van de kooplijst af. Het aandeel zakte bijna 14 procent.

1 uur geleden
Duitsers waren in mei weer duurder uit

WIESBADEN (ANP) - De inflatie in Duitsland is in mei licht gestegen. Dat komt vooral door hogere prijzen voor diensten.

2 uur geleden
Duits postorderbedrijf Otto meldt voor tweede jaar op rij verlies

HAMBURG (ANP/DPA) - Het Duitse retailconcern Otto Group heeft voor het tweede jaar op rij verlies geleden. Het in Hamburg gevestigde concern leed in het gebroken boekjaar 2023-2024 een verlies van 426 miljoen euro, na een verlies van 413 miljoen euro een jaar eerder.

2 uur geleden
Barista's van Starbucks klagen over onderbezetting door algoritme

SEATTLE (ANP) - Barista's van Starbucks klagen over onderbezetting. In sommige winkels waar een jaar geleden ijskoude macchiato's en dubbele espresso's door vijf mensen werden bereid, zijn dat er nu drie of vier. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van gesprekken met anonieme managers en werknemers.

3 uur geleden
Volkswagen wil haast maken met goedkope elektrische auto

WOLFSBURG (ANP/AFP) - Volkswagen wil haast maken met de ontwikkeling van een goedkope elektrische auto, die 20.000 euro moet gaan kosten. De auto moet in 2027 op de markt verschijnen. De raad van bestuur van de VW Group heeft deze week het groene licht gegeven voor het model van de elektrische auto, die voorlopig ID.1 gaat heten.

3 uur geleden
ConocoPhillips neemt Marathon Oil over in miljardendeal

HOUSTON (ANP) - Het grote Amerikaanse olie- en gasconcern ConocoPhillips heeft overeenstemming bereikt met de kleinere branchegenoot Marathon Oil over een overname. Met die overname is een bedrag gemoeid van 22,5 miljard dollar, inclusief schulden van Marathon Oil. Zakenkrant Financial Times meldde eerder al dat de partijen in vergevorderde onderhandelingen waren over een deal.

4 uur geleden