Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Fors meer winst voor 's werelds grootste olieconcern Saudi Aramco

Fors meer winst voor 's werelds grootste olieconcern Saudi Aramco

RIYAD (ANP/RTR/BLOOMBERG) - 's Werelds grootste olieconcern Saudi Aramco heeft net als veel van zijn branchegenoten geprofiteerd van de prijsstijgingen van ruwe olie en een aantrekkende vraag. Het Saudische staatsconcern zag de winst in het tweede kwartaal van het jaar uitkomen op omgerekend bijna 22 miljard euro. Dat betekende de grootste winst sinds eind 2018 en bijna vier keer meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Saudi Aramco zei dat de resultaten werden ondersteund door de wereldwijde versoepeling van de coronabeperkingen, vaccinatiecampagnes, stimuleringsmaatregelen en de versnelling van de economische activiteit in belangrijke markten. De heropening van belangrijke economieën zorgde sowieso voor een sterke stijging van de grondstofprijzen. Daarbij stegen de prijzen van ruwe olie dit jaar met circa 40 procent.

De vrije kasstroom, het saldo van de ingaande en uitgaande kasstromen, steeg voor het eerst sinds het begin van de crisis boven het kwartaaldividend van bijna 16 miljard euro uit. "Onze resultaten over het tweede kwartaal weerspiegelen een sterke opleving van de wereldwijde energievraag", zei topman Amin Nasser van Saudi Aramco in een verklaring. Hij verwacht dat het herstel in de tweede helft van het jaar aan kracht wint.

Dividend

Volgens Nasser zal de wereldwijde vraag naar olie naar verwachting 99 miljoen vaten per dag bereiken tegen het einde van het jaar. Volgend jaar zal het volgens hem dagelijks om 100 miljoen vaten gaan. Saudi Aramco is nog steeds bezig om de eigen capaciteit te verhogen tot 13 miljoen vaten per dag. Dat plan werd vorig jaar al aangekondigd.

Het jaarlijkse dividend van omgerekend bijna 64 miljard euro, het grootste ter wereld, is een belangrijke bron van inkomsten voor Saudi-Arabië. De regering, die 98 procent van de aandelen van het concern in handen heeft, probeert het begrotingstekort terug te dringen dat vorig jaar opliep toen de energieprijzen kelderden als gevolg van de crisis.

In de afgelopen weken hebben oliemaatschappijen als Shell, BP en Chevron aangekondigd hun beloning aan aandeelhouders te verhogen. De bedrijven verwachten dat het dieptepunt van de crisis achter de rug is.

Meer uit Financieel

Techsector stuwt Wall Street met kleinere rentestappen in zicht

NEW YORK (ANP) - Techbedrijven werden donderdag flink hoger gezet op Wall Street. Beleggers sorteren voort op kleinere rentestappen van de Federal Reserve, onder meer omdat het aantal uitkeringsaanvragen de afgelopen week weer wat toenam. De sterke arbeidsmarkt was een van de redenen voor de Fed om de rente deze maand met 0,5 procentpunt te verhogen. Maar bestuurders van de Amerikaanse centrale bank lieten ook weten dat ze een mogelijkheid zien om de volgende keer maar een kwart procentpunt erbij te doen.

52 minuten geleden
Inspectie en Heineken steggelen over statiegeldblikjes

DEN HAAG (ANP) - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en bierbrouwer Heineken ruziën over het na 1 april nog op de markt brengen van blikjes zonder statiegeldlogo. Heineken wil die namelijk blijven maken totdat het de laatste van zijn merken begin mei aanpast, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving in het AD. Maar de inspectie zegt dat vanaf zaterdag alleen nog maar statiegeldblikjes mogen worden verkocht die voor 1 april zijn gemaakt.

1 uur geleden
NCSC waarschuwt voor aanval hackers op softwarepakket 3CX

DEN HAAG (ANP) - Gebruikers van het softwarepakket 3CX dienen dat volledig van hun systemen te verwijderen. Dat adviseert het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) nadat cybersecuritybedrijf CrowdStrike donderdag gemeld had dat er een digitale aanval plaatsvond. Het softwarepakket waarmee via internet gebeld kan worden, wordt onder meer gebruikt in telefooncentrales.

1 uur geleden
Pensioenfonds PME mogelijk getroffen door datalek onderzoeksbureau

DEN HAAG (ANP) - Ook pensioenfonds PME is mogelijk getroffen door een datalek bij een onderzoeksbureau, meldt het fonds donderdag. Van hoeveel mensen mogelijk gegevens zijn buitgemaakt, meldt PME niet. Het pensioenfonds zegt daar nog onderzoek naar te doen en meer te melden zodra dat duidelijk is. PME beheert de pensioenen van bijna 350.000 werknemers en oud-werknemers uit de metaal- en technologische industrie.

2 uur geleden
Uitgeverij WPG wil af van Vrij Nederland en uitgever lesboeken

AMSTERDAM (ANP) - Uitgeverij WPG wil verder zonder tijdschrift Vrij Nederland en lesboekentak Uitgeverij Zwijsen. Die laatste wil het Amsterdamse bedrijf verkopen aan het Duitse Klett Group. Vrij Nederland onderzoekt of het zelfstandig verder kan gaan.

2 uur geleden
TenneT steekt 23 miljard euro in aansluiting windparken op zee

ARNHEM (ANP) - Hoogspanningsnetbeheerder TenneT heeft zo'n 23 miljard euro aan contracten vergeven voor het aansluiten van windparken op zee op het stroomnet. In totaal worden er elf zogeheten converterstations in de Noordzee geplaatst. Acht daarvan zijn bedoeld om windstroom te ontsluiten voor het Nederlandse stroomnet. De andere drie zijn voor het Duitse stroomnet. TenneT heeft ook een deel van het Duitse net in handen.

4 uur geleden
Beleggers enthousiaster over Philips na uitlatingen topman

AMSTERDAM (ANP) - Philips is donderdag flink vooruitgegaan op de beurs in Amsterdam. Beleggers reageerden enthousiast op opmerkingen van topman Roy Jakobs. Hij verklaarde dit jaar waarschijnlijk een akkoord te kunnen sluiten met patiënten die economische schade hebben geleden door de apneu-affaire.

5 uur geleden