Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Flink meer personenauto’s verkocht in EU, vooral in Spanje

Flink meer personenauto’s verkocht in EU, vooral in Spanje

BRUSSEL (ANP) - De markt voor personenauto’s in de Europese Unie is afgelopen maand op jaarbasis flink gegroeid, wat volgens de Europese branchevereniging ACEA met name is toe te schrijven aan het lage aantal verkopen van vorig jaar. In totaal werden in januari 760.041 auto’s verkocht, ruim 11 procent meer dan een jaar eerder.

De sterkste groei maakte de automarkt in Spanje door, met ruim 51 procent. Dat land wordt gevolgd door Italië en Frankrijk, met een stijging van respectievelijk 19 en 8,8 procent. Benzineauto's blijven met een marktaandeel van bijna 38 procent nog het populairst in de EU, ziet ACEA.

Het aantal nieuw verkochte elektrische auto’s steeg met bijna 23 procent tot iets minder dan 72.000. De meeste landen droegen bij aan deze groei, op Duitsland, Zweden en Italië na. In deze landen werden op jaarbasis juist minder elektrische personenauto’s verkocht. Hybride wagens zijn nog altijd populairder en werden in januari ongeveer 22 procent meer verkocht dan een jaar eerder. Vooral in Spanje (plus 59,3 procent) en Italië (plus 24,7 procent) werden meer van deze auto’s verkocht.

Binnen Nederland werden bijna 33.000 auto’s verkocht in januari, 6,5 procent meer dan vorig jaar. Het leeuwendeel hiervan bestond uit benzineauto’s (ruim 15.000), gevolgd door hybride auto’s (iets minder dan 7800).

Meer uit Financieel

Modebedrijf Esprit Europe krijgt uitstel van betaling

AMSTERDAM (ANP) - Modebedrijf Esprit Europe, gevestigd in Amsterdam, heeft uitstel van betaling gekregen van de rechter, staat in het Centraal Insolventieregister. Op 2 oktober volgt een vergadering van schuldeisers.

1 uur geleden
Chipbedrijven duwen AEX diep in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De chipbedrijven op het Damrak gingen woensdag hard onderuit. ASMI, dat systemen voor de bewerking van wafers levert, de dunne schijfjes waaruit halfgeleiders worden gemaakt, verloor 9,4 procent en eindigde daarmee onderaan de AEX. Het concern maakte dinsdag na het slot van de beurs meevallende kwartaalcijfers bekend, dankzij een sterke vraag naar AI-gerelateerde producten.

1 uur geleden
Tesla onderuit op Wall Street na tegenvallende resultaten

NEW YORK (ANP) - Tesla ging woensdag onderuit op de aandelenbeurzen in New York. De fabrikant van elektrische auto's zag de winst in het tweede kwartaal fors dalen door prijsverlagingen van zijn modellen en flinke investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). De resultaten van Tesla voldeden voor het vierde kwartaal op rij niet aan de verwachtingen van kenners. Het aandeel werd daarop 10 procent lager gezet.

3 uur geleden
Zeer sterke stijging winkeldiefstallen in Engeland en Wales

LONDEN (ANP/RTR) - De winkeldiefstallen in Engeland en Wales zijn enorm gestegen, met grote verliezen voor winkeliers tot gevolg. Volgens het Britse nationale statistiekbureau ONS steeg het aantal door de politie geregistreerde diefstallen in het verslagjaar, dat eind maart afliep, met 30 procent tot bijna 444.000.

4 uur geleden
Europese betaaloptie Ferrari: sportauto afrekenen met crypto's

MARANELLO (ANP) - De Europese dealers van Ferrari accepteren voortaan ook cryptogeld zoals bitcoins om de Italiaanse sportwagens af te rekenen. In de Verenigde Staten was dit al mogelijk.

4 uur geleden
Rusland negeert zwarte lijst en zet olietankers weer in

PRIMORSK (ANP/BLOOMBERG) - De Russische olietanker Viktor Bakaev is vanuit de havenstad Primorsk op weg naar China met een lading van 730.000 vaten ruwe olie. De Russische staatsrederij Sovcomflot negeert daarmee de blokkade van westerse landen die het schip op de zwarte lijst hebben gezet.

4 uur geleden
Britse waakhond beboet TikTok om gebrekkige informatie

LONDEN (ANP) - De Britse mediatoezichthouder Ofcom heeft de populaire filmpjesapp TikTok een boete van omgerekend ruim 2,2 miljoen euro opgelegd omdat het geen nauwkeurige informatie verstrekte over zijn ouderlijk toezicht. TikTok reageerde te laat op verzoeken van Ofcom en de informatie bleek niet te kloppen.

5 uur geleden