Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Financieel overzicht lastig voor veel scholieren, merkt het Nibud

Financieel overzicht lastig voor veel scholieren, merkt het Nibud

UTRECHT (ANP) - Scholieren hebben moeite om het overzicht over hun financiën te houden. Dat concludeert het Nibud op basis van onderzoek onder ruim 1500 leerlingen uit het voortgezet onderwijs in samenwerking met ABN AMRO. Dat komt onder andere door de vele betaalmethoden die zij gebruiken. Ook weten veel scholieren niet hoeveel contant geld zij hebben, of er nog betaalverzoeken uitstaan of dat een onlinebestelling nog moet worden betaald.

Scholieren gebruiken volgens het Nibud vrijwel alle gangbare betaalmethodes. Deze verscheidenheid leidt tot problemen bij het krijgen van overzicht. "Scholieren kunnen hierdoor grip op hun geldzaken verliezen omdat ze denken dat ze meer of minder kunnen besteden dan daadwerkelijk het geval is", zegt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart. Volgens hem is het juist belangrijk dat kinderen voor hun achttiende leren dit overzicht te krijgen, omdat volwassenen daar alleen maar meer mee te maken krijgen.

Het Nibud constateert dat 66 procent van de ondervraagde jongeren wekelijks hun banksaldo checkt. Vijf jaar geleden was dat nog de helft. Met behulp van de bankapp kunnen zij een overzicht krijgen van hun inkomsten en uitgaven.

Achteraf betalen

Maar in dit overzicht wordt niet alles meegenomen, zoals openstaande rekeningen. Zo geeft 13 procent van de middelbare schoolleerlingen aan gebruik te maken van Buy Now Pay Later (BNPL), het achteraf betalen van producten. Officieel moeten zij daar achttien jaar of ouder voor zijn, maar een leeftijdscheck ontbreekt. Het voorlichtingsinstituut waarschuwt dat BNPL kan leiden tot betalingsproblemen. Bijna een kwart van de ondervraagde scholieren geeft aan een rekening weleens te laat te hebben betaald.

Daarnaast zijn betaalverzoekjes zoals Tikkie populair onder jongeren. Driekwart van hen maakt hier weleens gebruik van. Gemiddeld versturen scholieren zo'n twintig verzoeken per maand. Een derde van de ondervraagden stelt dat deze niet altijd worden betaald; ook geeft een derde aan de betaalverzoeken moeilijk te kunnen bijhouden.

Ruim de helft van de leerlingen geeft aan zo nu en dan geld tekort te komen, wat in 2020 ook het geval was. Het verschil met toen is echter dat scholieren vaker geld vragen aan ouders of vrienden. Volgens Vliegenthart blijft het daarom belangrijk om jongeren het principe van "op is op" te leren. "Het dwingt je om keuzes te maken en leert je hoe je kunt rondkomen", aldus de Nibud-directeur.

Meer uit Financieel

Kabinet wil Invest-NL en Invest International laten fuseren

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil de financieringsinstellingen Invest-NL en Invest International onder één dak brengen. De samenvoeging, waar al op werd voorgesorteerd in het regeerprogramma, moet een organisatie opleveren met meer schaalgrootte en slagvaardigheid. Dat schrijven de ministers Eelco Heinen (Financiën, VVD), Vincent Karremans (Economische Zaken, VVD) en Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) en staatssecretaris Hanneke Boerma (Buitenlandse Handel, NSC) aan de Tweede Kamer.

16 minuten geleden
Schiphol waarschuwt voor onaanvaardbare risico's bij KLM-staking

AMSTERDAM (ANP) - Schiphol waarschuwt dat de aangekondigde staking van KLM-grondpersoneel komende woensdag tot "onaanvaardbare risico's" leidt. Volgens een advocaat van Schiphol heeft de luchthaven de plannen van de vakbonden geanalyseerd. Daaruit is onder meer naar voren gekomen dat de parkeerplekken voor vliegtuigen aan de gates kunnen vollopen.

52 minuten geleden
Bronnen: OPEC+ besluit zaterdag over nieuwe productieverhoging

WENEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Oliekartel OPEC+ gaat zaterdag waarschijnlijk besluiten de olieproductie in augustus opnieuw te verhogen, met 411.000 vaten per dag. Dat meldden bronnen bij de OPEC+ aan persbureau Reuters. Die onlinevergadering zou eigenlijk op zondag plaatsvinden, maar zou zijn vervroegd naar zaterdag.

57 minuten geleden
Lage waterstand Donau hindert scheepvaart

BOEDAPEST (ANP/RTR) - De scheepvaart op de Donau heeft last van een lage waterstand door de grote hitte in onder meer Hongarije deze week. Daardoor kunnen binnenvaartschepen minder lading vervoeren. Het Hongaarse bureau voor watermanagement noemt het opmerkelijk dat de Donau nu al een lage waterstand heeft. Normaal komt dat het vaakst voor in augustus.

1 uur geleden
Vakbonden: al veiligheidsmaatregelen genomen voor staking bij KLM

AMSTERDAM (ANP) - Vakbonden FNV en CNV vinden dat de rechter niet ook de tweede door hen aangekondigde staking van KLM-grondpersoneel kan verbieden. Advocaten van de bonden hebben de rechter in Amsterdam vrijdag uitgelegd dat er voor de nieuwe stakingsaanzegging overleg over de veiligheid heeft plaatsgevonden met KLM en ook speciale veiligheidsmaatregelen zijn genomen.

2 uur geleden
Winst voor zeevissers, maar vlootvernieuwing blijft nodig

WAGENINGEN (ANP) - Nederlandse zeevissers hebben vorig jaar onder de streep winst behaald, maar het is niet genoeg om de vlootvernieuwing te bekostigen die hard nodig is. Dat stelt Wageningen University Research (WUR), dat jaarlijks cijfers over de visserijsector presenteert.

2 uur geleden
Winst voor zeevissers, maar vlootvernieuwing blijft nodig

WAGENINGEN (ANP) - Nederlandse zeevissers hebben vorig jaar onder de streep winst behaald, maar het is niet genoeg om de vlootvernieuwing te bekostigen die hard nodig is. Dat stelt Wageningen University Research (WUR), dat jaarlijks cijfers over de visserijsector presenteert.

2 uur geleden