Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Financieel overzicht lastig voor veel scholieren, merkt het Nibud

Financieel overzicht lastig voor veel scholieren, merkt het Nibud

UTRECHT (ANP) - Scholieren hebben moeite om het overzicht over hun financiën te houden. Dat concludeert het Nibud op basis van onderzoek onder ruim 1500 leerlingen uit het voortgezet onderwijs in samenwerking met ABN AMRO. Dat komt onder andere door de vele betaalmethoden die zij gebruiken. Ook weten veel scholieren niet hoeveel contant geld zij hebben, of er nog betaalverzoeken uitstaan of dat een onlinebestelling nog moet worden betaald.

Scholieren gebruiken volgens het Nibud vrijwel alle gangbare betaalmethodes. Deze verscheidenheid leidt tot problemen bij het krijgen van overzicht. "Scholieren kunnen hierdoor grip op hun geldzaken verliezen omdat ze denken dat ze meer of minder kunnen besteden dan daadwerkelijk het geval is", zegt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart. Volgens hem is het juist belangrijk dat kinderen voor hun achttiende leren dit overzicht te krijgen, omdat volwassenen daar alleen maar meer mee te maken krijgen.

Het Nibud constateert dat 66 procent van de ondervraagde jongeren wekelijks hun banksaldo checkt. Vijf jaar geleden was dat nog de helft. Met behulp van de bankapp kunnen zij een overzicht krijgen van hun inkomsten en uitgaven.

Achteraf betalen

Maar in dit overzicht wordt niet alles meegenomen, zoals openstaande rekeningen. Zo geeft 13 procent van de middelbare schoolleerlingen aan gebruik te maken van Buy Now Pay Later (BNPL), het achteraf betalen van producten. Officieel moeten zij daar achttien jaar of ouder voor zijn, maar een leeftijdscheck ontbreekt. Het voorlichtingsinstituut waarschuwt dat BNPL kan leiden tot betalingsproblemen. Bijna een kwart van de ondervraagde scholieren geeft aan een rekening weleens te laat te hebben betaald.

Daarnaast zijn betaalverzoekjes zoals Tikkie populair onder jongeren. Driekwart van hen maakt hier weleens gebruik van. Gemiddeld versturen scholieren zo'n twintig verzoeken per maand. Een derde van de ondervraagden stelt dat deze niet altijd worden betaald; ook geeft een derde aan de betaalverzoeken moeilijk te kunnen bijhouden.

Ruim de helft van de leerlingen geeft aan zo nu en dan geld tekort te komen, wat in 2020 ook het geval was. Het verschil met toen is echter dat scholieren vaker geld vragen aan ouders of vrienden. Volgens Vliegenthart blijft het daarom belangrijk om jongeren het principe van "op is op" te leren. "Het dwingt je om keuzes te maken en leert je hoe je kunt rondkomen", aldus de Nibud-directeur.

Meer uit Financieel

Prijzen vliegtickets en bungalowparken stuwen inflatie

DEN HAAG (ANP) - Het dagelijks leven is in april gemiddeld 4,1 procent duurder geworden dan in dezelfde maand een jaar geleden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van definitieve cijfers, die gelijk zijn aan de eerder gemelde snelle raming. De inflatie liep daarmee op ten opzichte van de 3,7 procent in maart.

50 minuten geleden
ANVR: Nederlandse vakantiegangers pakken weer vaker het vliegtuig

LEUSDEN (ANP) - Nederlandse vakantiegangers gaan deze zomer weer massaal met het vliegtuig op vakantie, zelfs vaker dan vorig jaar. Volgens onderzoek dat reisbrancheorganisatie ANVR heeft laten uitvoeren kiest 55 procent van de Nederlanders ervoor om te reizen met het vliegtuig dit jaar. Vorig jaar was dit 51 procent. "De positieve trend voor zowel eigen vervoer als reizen met de trein zet niet door", concludeert de ANVR.

2 uur geleden
Opluchtingsrally op Wall Street na doorbraak in handelsoverleg

NEW YORK (ANP) - De aandelenkoersen op Wall Street gingen maandag hard omhoog, nadat de VS en China tijdelijk lagere importheffingen hadden afgesproken. Hierdoor namen de zorgen over een recessie onder beleggers af en stortten zij zich massaal op technologieaandelen.

9 uur geleden
Havenondernemers Rotterdam overwegen rechtszaak om stikstofbeleid

ROTTERDAM (ANP) - De ondernemers in de haven van Rotterdam zijn klaar met het in hun ogen te weinig doortastende stikstofbeleid van het kabinet. Ze onderzoeken de mogelijkheid om een rechtszaak aan te spannen tegen de overheid, heeft voorzitter Victor van der Chijs van belangenvereniging Deltalinqs gezegd tijdens een jaarlijks diner met de ondernemingen.

9 uur geleden
Heinen kan bonussen KLM-top niet tegenhouden, maakt wel bezwaar

DEN HAAG (ANP) - Minister van Financiën Eelco Heinen vindt het niet kunnen dat KLM "hoge bonussen" uitkeert aan de directie, terwijl het luchtvaartbedrijf wil snijden in de kosten. Daarom wil de VVD-bewindsman volgende week bij de aandeelhoudersvergadering bezwaar maken tegen het beloningsbeleid. Dat bevestigt zijn woordvoerder na berichtgeving van De Telegraaf.

10 uur geleden
Laadpalenmaker Alfen waarschuwt voor lagere omzet

ALMERE (ANP) - Alfen, producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet, heeft zijn omzetverwachting voor heel 2025 verlaagd. Dat komt volgens het bedrijf door zwakkere marktomstandigheden, vooral op de markt voor oplaadsystemen voor elektrische auto's. Het bedrijf rekent ook op een grotere krimp van de winstmarge dan aanvankelijk gedacht.

11 uur geleden
Opluchting op Amsterdamse beurs, chipbedrijven hard omhoog

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op het Damrak haalden maandag opgelucht adem nadat de Verenigde Staten en China overeenkwamen om tijdelijk de importtarieven te verlagen. Door de afgenomen handelsspanningen tussen 's werelds twee grootste economieën, schoten de aandelenkoersen omhoog. De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML behoorden tot de grote winnaars bij de hoofdfondsen, met winsten tot 7,7 procent.

13 uur geleden