Feestelijke opening Notre-Dame welkome afleider voor Macron
PARIJS (ANP) - Ruim 5,5 jaar na de verwoestende brand in de Notre-Dame wordt de kathedraal in Parijs heropend. President Emmanuel Macron zal hopen dat de feestelijke ceremonie zaterdag en de vele aanwezige wereldleiders de aandacht enigszins kunnen afleiden van de politieke crisis in Frankrijk.
Onder anderen de aanstaande Amerikaanse president Donald Trump is naar Parijs afgereisd voor de opening. Voor Trump is het zijn eerste buitenlandse bezoek sinds zijn overwinning bij de presidentsverkiezingen vorige maand. Hij ontmoet daar mogelijk de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die ook naar Parijs komt. Namens Nederland is premier Dick Schoof aanwezig.
Paus Franciscus heeft de uitnodiging afgeslagen. Een bisschop zei later dat hij dat deed omdat de ruim 850 jaar oude kathedraal zelf de "ster" van de ceremonie moet zijn.
Vrijdagavond werd besloten dat de ceremonie in zijn geheel binnen wordt gehouden vanwege de slechte weersomstandigheden. Weerdienst Météo France voorspelde windstoten tot 80 kilometer per uur.
De schok onder Parijzenaars was groot toen in april 2019 de vlammen uit de Notre-Dame kwamen en het dak instortte. Het is nog altijd onduidelijk wat de brand heeft veroorzaakt, maar volgens onderzoekers was het waarschijnlijk een ongeluk tijdens restauratiewerkzaamheden. Macron beloofde direct om alle schade te herstellen. De restauratie kostte uiteindelijk zo'n 700 miljoen euro.
Frankrijk heeft een hectische politieke week achter de rug, met een motie van wantrouwen en het aftreden van premier Michel Barnier. Macron sprak donderdagavond het land toe over de politieke crisis en had het ook toen over de restauratie van de Notre-Dame. Hij zei dat het project een voorbeeld was van hoeveel het land kan bereiken als mensen samenwerken.
Meer uit Buitenland
WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken verwacht dat het bestand in Gaza zondag daadwerkelijk zal ingaan. Woensdagavond maakte de Amerikaanse president Joe Biden bekend dat er een overeenstemming is bereikt, maar de Israëlische regering is daar formeel nog niet mee akkoord. Blinken denkt dat het nog zal lukken.
43 minuten geledenBRASILIA (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Braziliaanse oud-president Jair Bolsonaro mag niet naar de beëdiging van Donald Trump. Het hooggerechtshof weigert hem zijn paspoort terug te geven.
1 uur geledenDAMASCUS (ANP/AFP) - Qatar heeft Syrië steun toegezegd bij de wederopbouw van het land na bijna veertien jaar burgeroorlog. De rijke Golfstaat gaat assisteren bij het herstel van infrastructuur, zei premier Mohammed bin Abdulrahman van Qatar. Die bracht zijn eerste bezoek aan Damascus sinds de val van het Assad-regime en hield daar een persconferentie met de nieuwe Syrische leider Ahmed al-Sharaa.
1 uur geledenJERUZALEM (ANP/AFP) - Israël meldt de afgelopen dag nog tientallen aanvallen te hebben uitgevoerd in de Gazastrook. De krijgsmacht zou een vijftigtal doelen hebben bestookt in het kustgebied. Hamas waarschuwt dat gijzelaars daarmee in gevaar worden gebracht.
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - Sigrid Kaag, die voor de Verenigde Naties de humanitaire hulp en wederopbouw in Gaza coördineert, heeft naar eigen zeggen goede hoop dat het bestand in Gaza van de grond komt. Toch moet nog blijken of het daadwerkelijk lukt en of hulpverleners erin slagen om de mensen in de hoogste nood goed te bereiken, zei ze in een interview met CNN. Het plan is dat het bestand zondag van kracht wordt.
2 uur geledenJERUZALEM (ANP) - De Israëlische regering beslist donderdag mogelijk niet meer over het bestand met Hamas. Een woordvoerder van premier Benjamin Netanyahu liet de krant The New York Times weten dat het onwaarschijnlijk is dat kabinetsleden voor het eind van de dag nog bijeenkomen voor een stemming. "Er is momenteel geen akkoord, dus komt er ook geen kabinetsbijeenkomst."
2 uur geledenKYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky en de Britse premier Keir Starmer hebben hun handtekening gezet onder een honderd jaar durend partnerschap tussen hun landen op onder meer militair, wetenschappelijk en cultureel gebied. De Britten willen hiermee laten zien dat zij de Oekraïners tijdens en na de oorlog steunen.
2 uur geleden