Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Federale rechter VS oordeelt tegen nieuwe aanmeldingen 'Dreamers'

Federale rechter VS oordeelt tegen nieuwe aanmeldingen 'Dreamers'

AUSTIN (ANP) - Een federale rechter in Texas heeft geoordeeld dat nieuwe aanmeldingen voor een programma dat zo'n 650.000 migranten die als kind naar de Verenigde Staten kwamen tegen uitzetting beschermt, niet meer mogen worden goedgekeurd. Volgens rechter Andrew Hanen strookte het programma niet met de wet toen het in 2012 werd opgezet.

Migranten kunnen via het Deferred Action for Childhood Arrivals (DACA)-programma een speciale status krijgen. Die beschermt ze tijdelijk tegen uitzetting en geeft ze het recht om te werken, maar niet de mogelijkheid om het Amerikaanse staatsburgerschap te verwerven.

Deelnemers van DACA worden vaak Dreamers (dromers) genoemd. Het programma is in 2012 in het leven geroepen door president Barack Obama, maar is voor meerdere staten een doorn in het oog. Zij stellen dat DACA destijds illegaal in het leven is geroepen en Obama zijn boekje te buiten ging.

Donald Trump, de opvolger van Obama, probeerde het programma eerder te beëindigen, maar dat werd teruggedraaid door het hooggerechtshof. Volgens Trump kunnen honderdduizenden Amerikanen geen banen krijgen omdat die worden 'ingepikt' door 'DACA-illegalen'.

Rechter Hanen gaf vrijdag met zijn oordeel gehoor aan de de kritiek van de staten, maar benadrukte dat zijn uitspraak niet betekent dat de Dreamers nu geen bescherming meer genieten tegen uitzetting.

President Joe Biden, die vicepresident was onder Obama ten tijde van de oprichting van het DACA-programma, heeft eerder gezegd dat hij een permanente oplossing wil waarmee Dreamers Amerikaans staatsburger kunnen worden. Een wetsvoorstel dat het mogelijk moest maken voor dergelijke migranten om binnen drie jaar Amerikaan te worden, sneuvelde begin dit jaar in het Congres.

Meer uit Buitenland

Turkse stembureaus open voor slotronde presidentsverkiezing

ANKARA (ANP) - De stembureaus zijn in Turkije geopend voor de beslissende ronde van de presidentsverkiezingen. Ze sluiten om 16.00 uur onze tijd. De eerste uitslagen worden aan het begin van de avond verwacht. Turkse media mogen eigenlijk pas vanaf 20.00 uur eigen prognoses publiceren, maar bij de eerste ronde gaf de Hoge Kiesraad toestemming er al eerder over te berichten. Toen kwamen rond 17.30 uur de eerste prognoses naar buiten.

10 minuten geleden
Luchtalarm in grote delen van Oekraïne, ook in Kyiv

KYIV (ANP/RTR) - In grote delen van Oekraïne loeit in de nacht van zaterdag op zondag het luchtalarm. In Kyiv is volgens burgemeester Vitali Klitsjko de luchtverdediging actief. "Ontploffingen in Kyiv", schrijft Klitsjko op Telegram. Volgens hem komt er later meer duidelijkheid over wat er gaande is, maar zouden afweersystemen luchtdoelen hebben neergehaald.

5 uur geleden
Franse film Anatomy of a Fall wint Gouden Palm

CANNES (ANP) - De Franse film Anatomy of a Fall heeft zaterdagavond de Gouden Palm gewonnen. Regisseur Justine Triet is de derde vrouw die de prestigieuze filmprijs van het festival in Cannes ooit heeft gewonnen.

9 uur geleden
Laatste campagneactiviteiten voor presidentsverkiezingen Turkije

ANKARA/ISTANBUL (ANP) - In Turkije worden de laatste campagneactiviteiten voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen afgerond. Oppositieleider Kemal Kilicdaroglu hield zaterdagmiddag nog een rally in Ankara. President Recep Tayyip Erdogan, die op voorsprong staat in de peilingen, bracht in Istanbul hulde aan zijn in 1961 geëxecuteerde islamitische voorganger Adnan Menderes, in een laatste poging zijn achterban te mobiliseren.

14 uur geleden
Rusland zegt Britse raketten te hebben onderschept

MOSKOU (ANP/RTR) - Russische luchtverdedigingstroepen hebben twee langeafstandsraketten onderschept die door het Verenigd Koninkrijk aan Oekraïne waren geleverd. Dat stelt het Russische ministerie van Defensie volgens staatspersbureau RIA. Oekraïne en het Verenigd Koninkrijk hebben nog niet gereageerd op de bewering van Rusland.

16 uur geleden
Grote democratische partij in Hongkong ontbindt zichzelf

HONGKONG (ANP/RTR/AFP) - Een van de leidende prodemocratische partijen in Hongkong heeft zaterdag aangekondigd zich op te heffen. Hiertoe werd besloten na een stemming door de bestuursleden van de partij. Geen van de leden zou zich nog kandidaat willen stellen voor het bestuur, nu de vrijheden in de stad onder druk staan sinds de invoering van een omstreden veiligheidswet door China.

17 uur geleden
Man die hek bij ambtswoning Britse premier ramde weer vrij

LONDEN (ANP/RTR) - De man die donderdag met een auto tegen het hek bij de ambtswoning van de Britse premier Rishi Sunak op Downing Street 10 reed, is weer op vrije voeten. De politie meldt dat het onderzoek naar het incident nog wel loopt.

19 uur geleden