Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Fed en Biden krijgen Wall Street nauwelijks in beweging

Fed en Biden krijgen Wall Street nauwelijks in beweging

NEW YORK (ANP) - De beurshandel in New York was woensdag weinig verheffend. De graadmeters kwamen nauwelijks van hun plaats, ook niet toen uit de notulen van de recentste vergadering van de Federal Reserve bleek dat het nog wel even kan duren alvorens de rentes weer worden verhoogd. De toelichting van president Joe Biden op zijn omvangrijke investeringsplan zorgde eveneens nauwelijks voor reuring.

De leidende Dow-Jonesindex sloot de sessie een fractie hoger op 33.446,26 punten. De brede S&P 500 won 0,2 procent tot een nieuwe recordstand van 4079,95 punten en techgraadmeter Nasdaq verloor nog geen 0,1 procent tot 13.688,84 punten.

Volgens de Fed kan het nog wel enige tijd duren voordat aan de voorwaarden wordt voldaan om bijvoorbeeld het omvangrijke opkoopprogramma terug te schroeven. De centrale bank herhaalde dat het belangrijkste rentetarief zeker tot 2023 dicht bij nul zal blijven.

Biden

Biden zei op zijn beurt dat zijn plan om meer dan 2 biljoen dollar in infrastructuur te steken nodig is om de leidende positie van de Verenigde Staten te verzekeren. Daarbij wees hij in het bijzonder op de opkomende macht van China. De president zei te willen luisteren naar politici die tegen zijn voorstel zijn om het tarief van de vennootschapsbelasting van 21 procent naar 28 procent te verhogen.

Bij de bedrijven deden aanbieders van cruises het goed. Die kunnen mogelijk weer uitvaren als het herstel van de coronapandemie dat toelaat. Carnival opende bovendien de boeken en gaf aan genoeg geld te hebben om weer volledig in bedrijf te gaan. Norwegian Cruise Line, Carnival en Royal Caribbean sloten tot 1,4 procent hoger.

AMC Entertainment

Verder stond AMC Entertainment (min 3,4 procent) bij de dalers. De bioscoopketen won dit jaar al flink aan beurswaarde, mede als gevolg van de gekte die particuliere beleggers veroorzaakten. Volgens sommige kenners is het AMC, ondanks bijna een verdubbeling van zijn beurswaarde, niet gelukt om dat gegeven om te zetten in een betere concurrentiepositie. Zij adviseren het aandeel te verkopen.

Computermaker Dell won dik 2 procent. Het bedrijf profiteerde van een positief analistenrapport waarin werd gesteld dat Dell zal profiteren van toenemende investeringen in IT.

De euro was 1,1871 dollar waard, tegenover 1,1849 dollar bij het slot van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent duurder op 59,58 dollar. Brentolie steeg 0,3 procent in prijs tot 63,02 dollar per vat.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Dow-Jonesindex voorbij 35.000 punten, maar eindigt toch in de min

NEW YORK (ANP) - De Dow-Jonesindex op de beurzen in New York heeft maandag voor het eerst ooit boven de 35.000 punten gestaan. Maar later zakte het sentiment van beleggers op Wall Street toch wat in, waardoor de toonaangevende graadmeter alsnog met een klein koersverlies de handel uit ging. Vooral techfondsen moesten het ontgelden bij beleggers door zorgen over de inflatie. Wanneer die hard oploopt zou dat namelijk kunnen betekenen dat de Federal Reserve de rente sneller gaat verhogen, en dat zou vooral voor techaandelen ongunstig zijn.

2 uur geleden
'Opnieuw topoverleg Witte Huis over chiptekort auto-industrie'

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse overheid plant naar verluidt nieuw topoverleg met bedrijven die te maken hebben met het wereldwijde chiptekort, waaronder grote chipfabrikanten en Amerikaanse autoconcerns. Persbureau Bloomberg meldt op basis van ingewijden dat bedrijven als Intel, TSMC, Samsung Electronics, Google, Amazon, General Motors (GM) en Ford zijn uitgenodigd om later deze maand over de problemen te praten.

2 uur geleden
'Belangrijke oliepijpleiding VS waarschijnlijk nog dagen plat'

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het duurt waarschijnlijk nog enkele dagen tot de belangrijkste oliepijplijn naar de Amerikaanse oostkust weer in bedrijf is. Het bedrijf Colonial Pipelines werd eind vorige week gehackt en zette uit voorzorg daarop een aantal systemen uit. Daardoor kwam de oliedistributie stil te liggen. De onderneming denkt dat de meeste systemen tegen het einde van deze week weer moeten werken.

4 uur geleden
Brussel zet tweede juridische stap tegen vaccinmaker AstraZeneca

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie begint dinsdag een tweede juridische procedure tegen de Zweeds-Britse farmaceut AstraZeneca. Er loopt al een kort geding waarin het dagelijks EU-bestuur snelle levering van de beloofde Covid-19-vaccins eist. Bij de langere bodemprocedure is de rechter niet gebonden aan de uitspraak van het kort geding en kan schadevergoeding worden toegewezen.

4 uur geleden
PostNL grote verliezer op beurs ondanks sterk coronakwartaal

AMSTERDAM (ANP) - PostNL was maandag een grote verliezer op de Amsterdamse beurs. Beleggers zetten het aandeel fors lager na het verschijnen van de kwartaalcijfers. De post- en pakketbezorger deed weliswaar goede zaken doordat er veel meer online werd gewinkeld vanwege de coronapandemie. Maar het bedrijf denkt dat een groot deel van die inkomsten eenmalig zal zijn. Ook kampte het aandeel met een adviesverlaging door analisten van de Belgische bank KBC.

6 uur geleden
'Uitstel pensioenwet is tegenvaller voor veel gepensioneerden'

UTRECHT (ANP) - Het uitstel van de invoering van de wet die het nieuwe pensioenstelsel regelt, is volgens vakbond CNV een "hard gelag" voor veel gepensioneerden. Die zouden nu nog een jaar langer moeten wachten op een mogelijke verhoging van hun pensioen. "Een stevige tegenvaller voor veel gepensioneerden die al jaren op de nullijn zitten", zo reageert de teleurgestelde vicevoorzitter en pensioenonderhandelaar van CNV, Patrick Fey.

7 uur geleden
Koolmees: pensioenwet gaat jaar later in

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil dat de wet die het nieuwe pensioenstelsel regelt, per 1 januari 2023 ingaat. Dat is een jaar later dan verwacht. Demissionair Wouter Koolmees (Sociale Zaken) meldt dit aan de Tweede Kamer.

7 uur geleden