Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Fed en Biden krijgen Wall Street nauwelijks in beweging

Fed en Biden krijgen Wall Street nauwelijks in beweging

NEW YORK (ANP) - De beurshandel in New York was woensdag weinig verheffend. De graadmeters kwamen nauwelijks van hun plaats, ook niet toen uit de notulen van de recentste vergadering van de Federal Reserve bleek dat het nog wel even kan duren alvorens de rentes weer worden verhoogd. De toelichting van president Joe Biden op zijn omvangrijke investeringsplan zorgde eveneens nauwelijks voor reuring.

De leidende Dow-Jonesindex sloot de sessie een fractie hoger op 33.446,26 punten. De brede S&P 500 won 0,2 procent tot een nieuwe recordstand van 4079,95 punten en techgraadmeter Nasdaq verloor nog geen 0,1 procent tot 13.688,84 punten.

Volgens de Fed kan het nog wel enige tijd duren voordat aan de voorwaarden wordt voldaan om bijvoorbeeld het omvangrijke opkoopprogramma terug te schroeven. De centrale bank herhaalde dat het belangrijkste rentetarief zeker tot 2023 dicht bij nul zal blijven.

Biden

Biden zei op zijn beurt dat zijn plan om meer dan 2 biljoen dollar in infrastructuur te steken nodig is om de leidende positie van de Verenigde Staten te verzekeren. Daarbij wees hij in het bijzonder op de opkomende macht van China. De president zei te willen luisteren naar politici die tegen zijn voorstel zijn om het tarief van de vennootschapsbelasting van 21 procent naar 28 procent te verhogen.

Bij de bedrijven deden aanbieders van cruises het goed. Die kunnen mogelijk weer uitvaren als het herstel van de coronapandemie dat toelaat. Carnival opende bovendien de boeken en gaf aan genoeg geld te hebben om weer volledig in bedrijf te gaan. Norwegian Cruise Line, Carnival en Royal Caribbean sloten tot 1,4 procent hoger.

AMC Entertainment

Verder stond AMC Entertainment (min 3,4 procent) bij de dalers. De bioscoopketen won dit jaar al flink aan beurswaarde, mede als gevolg van de gekte die particuliere beleggers veroorzaakten. Volgens sommige kenners is het AMC, ondanks bijna een verdubbeling van zijn beurswaarde, niet gelukt om dat gegeven om te zetten in een betere concurrentiepositie. Zij adviseren het aandeel te verkopen.

Computermaker Dell won dik 2 procent. Het bedrijf profiteerde van een positief analistenrapport waarin werd gesteld dat Dell zal profiteren van toenemende investeringen in IT.

De euro was 1,1871 dollar waard, tegenover 1,1849 dollar bij het slot van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent duurder op 59,58 dollar. Brentolie steeg 0,3 procent in prijs tot 63,02 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Bundesbank: geen krimp Duitse economie maar lichte groei

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse economie staat er toch iets beter voor dan verwacht. In plaats van de voorspelde krimp is volgens de Bundesbank in het eerste kwartaal van dit jaar sprake van een "lichte groei". De centrale bank waarschuwt wel dat een duurzaam herstel van de grootste economie van Europa nog lang niet zeker is.

56 minuten geleden
ACM verplicht bedrijven stroomcapaciteit af te staan om congestie

DEN HAAG (ANP) - Netbeheerders kunnen grote bedrijven voortaan tegen een vergoeding verplichten een deel van hun stroomcapaciteit af te staan op momenten dat het stroomnet overvol is. Daardoor moet er meer ruimte ontstaan voor nieuwe aansluitingen. Dat is een van de maatregelen uit een "breed pakket" dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) donderdag heeft gepresenteerd om de problemen rond netcongestie tegen te gaan.

1 uur geleden
Rechter vraagt uitkeringsinstanties om 'oog voor menselijke maat'

UTRECHT (ANP) - Uitkeringsinstanties moeten meer rekening houden met de problemen die kunnen ontstaan bij de terugvordering of herziening van te veel betaalde uitkeringen. Ook moeten de instanties oog hebben voor hun eigen rol bij het ontstaan van die terugbetaling. In dat kader heeft de Centrale Raad van Beroep (CRvB), de hoogste bestuursrechter bij zaken over sociale zekerheid, donderdag uitspraak gedaan. De CRvB gaat voortaan "indringender" toetsen of instanties voldoende letten op de menselijke maat.

2 uur geleden
Tesla schrapt honderden flexbanen in Duitse autofabriek

BERLIJN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla gaat het aantal tijdelijke werknemers in zijn enige Europese fabriek in de buurt van Berlijn met driehonderd verminderen. Het gaat om flexwerkers die via een uitzendbureau bij Tesla aan het werk waren.

2 uur geleden
EU-leiders streven naar meer financiële kennis bij burgers

BRUSSEL (ANP) - De regeringsleiders van de Europese Unie streven naar grotere financiële kennis bij burgers. Dat staat in een concept-akkoord voor de EU-top in Brussel over het versterken van de Europese interne markt.

2 uur geleden
Export Zwitserse horloges daalt flink door minder vraag China

BIEL (ANP/BLOOMBERG) - De export van Zwitserse horloges, van bekende merken als Rolex, Patek Philippe, Breitling, Swatch en Omega, is in maart fors gedaald. Dat kwam doordat de vraag naar dure polsklokken in onder meer China en Hongkong afnam. De export daalde met 16 procent in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder tot 2 miljard Zwitserse frank, omgerekend ongeveer 2,1 miljard euro. Dat maakte de Zwitserse federatie van horlogemakers donderdag bekend.

3 uur geleden
Meerderheid internationaal handelende bedrijven gebruikt AI

DEN HAAG (ANP) - Het merendeel van de Nederlandse ondernemers die internationaal handelen gebruikt kunstmatige intelligentie (AI) in de bedrijfsvoering. Dat komt naar voren uit een peiling door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) onder ruim duizend bedrijven. Bijna 60 procent van de bedrijven maakt gebruik van AI en 56 procent van de ondernemers zegt AI belangrijk te vinden voor zakendoen in de toekomst.

3 uur geleden