
Experts VS bezorgd over inperken macht gezondheidsdiensten
WASHINGTON (ANP) - Op zeer veel plekken in de Verenigde Staten maken Republikeinse politici zich hard voor meer individuele vrijheid binnen de bestrijding van de coronacrisis. Gezondheidsexperts waarschuwen volgens The Washington Post dat die ontwikkeling ervoor zorgt dat het land in de toekomst minder goed in staat zal zijn een opleving van het coronavirus, of een eventuele nieuwe pandemie, het hoofd te bieden.
De krant baseert zich hierbij op een rapport van de adviesorganisatie Network for Public Health Law. Die houdt, in samenwerking met de koepelorganisatie voor Amerikaanse zorginstanties NACCHO, bij in welke staten wordt geprobeerd de beslissingsmacht van gouverneurs en gezondheidsfunctionarissen in te perken. In zeker vijftien staten is zulke nieuwe wetgeving al doorgevoerd of wordt dit op zijn minst door wetgevers overwogen.
Zo is er in de staat North Dakota al een wet aangenomen die het de gouverneur verbiedt nog langer in de hele staat een mondkapje verplicht te stellen. En in Kansas maakt een nieuwe wet het onmogelijk voor de gouverneur om bedrijven en winkels te sluiten tijdens een gezondheidscrisis als de coronapandemie. Een nieuwe wet in Montana verbiedt het mensen door middel van quarantaine van elkaar te scheiden, ook al zijn zij waarschijnlijk geïnfecteerd met het coronavirus, of op zijn minst aan het virus blootgesteld. Quarantaine mag volgens de nieuwe wet pas als die mensen echt ziek zijn.
Te grote beslissingsmacht
De wetten komen voort uit een woede onder veel Republikeinen over de in hun ogen te grote beslissingsmacht van gezondheidsfunctionarissen tijdens de coronacrisis. Veel van de nieuwe en voorgestelde wetten zijn gebaseerd op voorstellen van conservatieve denktanks en organisaties. Een daarvan is de American Legislative Exchange Council (ALEC). Jonathon Hauenschild van die organisatie geeft in The Washington Post aan dat hij het vooral problematisch vindt dat menig gouverneur zijn tijdens corona verworven machtsmiddelen niet meer lijkt te willen opgeven.
Veel conservatieve denktanks bepleiten daarom ook een automatische einddatum aan crisismaatregelen. Die zouden een bepaald aantal dagen of weken na hun afkondiging automatisch moeten komen te vervallen.
Uit recente uitspraken van Amerikaanse hooggerechtshof blijkt volgens The Washington Post dat ook deze door conservatieve rechters gedomineerde hoogste rechtbank van het land bereid lijkt om regels rondom ziektebestrijding in te perken, om zo bijvoorbeeld de vrijheid van religie beter te kunnen waarborgen.
Meer uit Buitenland
KYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zegt op X dat zijn land bereid is tot gesprekken met Rusland, maar ook dat een staakt-het-vuren de eerste stap is richting het beëindigen van de oorlog. Hij ziet het Russische voorstel voor onderhandelingen als "een positief teken".
2 uur geledenSEOUL (ANP/RTR) - Een poging van de Zuid-Koreaanse regeringspartij om op het laatste moment van presidentskandidaat te wisselen is mislukt. De partijtop wilde dat oud-minister Kim Moon-soo plaatsmaakte voor de pas afgetreden waarnemend president en premier Han Duck-soo.
3 uur geledenPRZEMYSL (ANP/AFP) - Het voorstel van de Russische president Vladimir Poetin om op 15 mei in Istanbul onderhandelingen met Oekraïne te beginnen om een eind te maken aan de oorlog is "een eerste stap, maar niet genoeg". Dat zegt de Franse president Emmanuel Macron.
4 uur geledenHAMBURG (ANP/DPA) - Zeker twintig mensen zijn zwaargewond geraakt toen fans het voetbalveld bestormden bij de viering van de promotie van Hamburger SV in het Volksparkstadion in Hamburg.
7 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Er komt een "gehele reset" in de handelsrelatie tussen de Verenigde Staten en China. Dat zei de Amerikaanse president Trump zaterdagavond op Truth Social. Volgens hem is er op een vriendelijke en constructieve manier onderhandeld en is er grote vooruitgang geboekt in het Zwitserse Genève.
10 uur geledenISLAMABAD (ANP/AFP) - Pakistan ontkent het zaterdag met India overeengekomen staakt-het-vuren in Kasjmir te hebben geschonden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in een verklaring dat Pakistan zich "blijft inzetten voor een strikte naleving van het bestand". India beschuldigde Pakistan ervan het bestand binnen een paar uur te hebben geschonden en zei terug te slaan.
14 uur geledenLONDEN (ANP) - Bekende Britten als Dua Lipa, Elton John en Ian McKellen roepen premier Keir Starmer op nog eens te kijken naar de copyrightwetgeving in Groot-Brittannië. Zij willen dat ze door goede wetgeving beter beschermd worden tegen kunstmatige intelligentie (AI), schrijft de BBC.
14 uur geleden