Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Experts VS bezorgd over inperken macht gezondheidsdiensten

Experts VS bezorgd over inperken macht gezondheidsdiensten

WASHINGTON (ANP) - Op zeer veel plekken in de Verenigde Staten maken Republikeinse politici zich hard voor meer individuele vrijheid binnen de bestrijding van de coronacrisis. Gezondheidsexperts waarschuwen volgens The Washington Post dat die ontwikkeling ervoor zorgt dat het land in de toekomst minder goed in staat zal zijn een opleving van het coronavirus, of een eventuele nieuwe pandemie, het hoofd te bieden.

De krant baseert zich hierbij op een rapport van de adviesorganisatie Network for Public Health Law. Die houdt, in samenwerking met de koepelorganisatie voor Amerikaanse zorginstanties NACCHO, bij in welke staten wordt geprobeerd de beslissingsmacht van gouverneurs en gezondheidsfunctionarissen in te perken. In zeker vijftien staten is zulke nieuwe wetgeving al doorgevoerd of wordt dit op zijn minst door wetgevers overwogen.

Zo is er in de staat North Dakota al een wet aangenomen die het de gouverneur verbiedt nog langer in de hele staat een mondkapje verplicht te stellen. En in Kansas maakt een nieuwe wet het onmogelijk voor de gouverneur om bedrijven en winkels te sluiten tijdens een gezondheidscrisis als de coronapandemie. Een nieuwe wet in Montana verbiedt het mensen door middel van quarantaine van elkaar te scheiden, ook al zijn zij waarschijnlijk geïnfecteerd met het coronavirus, of op zijn minst aan het virus blootgesteld. Quarantaine mag volgens de nieuwe wet pas als die mensen echt ziek zijn.

Te grote beslissingsmacht

De wetten komen voort uit een woede onder veel Republikeinen over de in hun ogen te grote beslissingsmacht van gezondheidsfunctionarissen tijdens de coronacrisis. Veel van de nieuwe en voorgestelde wetten zijn gebaseerd op voorstellen van conservatieve denktanks en organisaties. Een daarvan is de American Legislative Exchange Council (ALEC). Jonathon Hauenschild van die organisatie geeft in The Washington Post aan dat hij het vooral problematisch vindt dat menig gouverneur zijn tijdens corona verworven machtsmiddelen niet meer lijkt te willen opgeven.

Veel conservatieve denktanks bepleiten daarom ook een automatische einddatum aan crisismaatregelen. Die zouden een bepaald aantal dagen of weken na hun afkondiging automatisch moeten komen te vervallen.

Uit recente uitspraken van Amerikaanse hooggerechtshof blijkt volgens The Washington Post dat ook deze door conservatieve rechters gedomineerde hoogste rechtbank van het land bereid lijkt om regels rondom ziektebestrijding in te perken, om zo bijvoorbeeld de vrijheid van religie beter te kunnen waarborgen.

Meer uit Buitenland

Franse film Anatomy of a Fall wint Gouden Palm

CANNES (ANP) - De Franse film Anatomy of a Fall heeft zaterdagavond de Gouden Palm gewonnen. Regisseur Justine Triet is de derde vrouw die de prestigieuze filmprijs van het festival in Cannes ooit heeft gewonnen.

3 uur geleden
Laatste campagneactiviteiten voor presidentsverkiezingen Turkije

ANKARA/ISTANBUL (ANP) - In Turkije worden de laatste campagneactiviteiten voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen afgerond. Oppositieleider Kemal Kilicdaroglu hield zaterdagmiddag nog een rally in Ankara. President Recep Tayyip Erdogan, die op voorsprong staat in de peilingen, bracht in Istanbul hulde aan zijn in 1961 geëxecuteerde islamitische voorganger Adnan Menderes, in een laatste poging zijn achterban te mobiliseren.

9 uur geleden
Rusland zegt Britse raketten te hebben onderschept

MOSKOU (ANP/RTR) - Russische luchtverdedigingstroepen hebben twee langeafstandsraketten onderschept die door het Verenigd Koninkrijk aan Oekraïne waren geleverd. Dat stelt het Russische ministerie van Defensie volgens staatspersbureau RIA. Oekraïne en het Verenigd Koninkrijk hebben nog niet gereageerd op de bewering van Rusland.

11 uur geleden
Grote democratische partij in Hongkong ontbindt zichzelf

HONGKONG (ANP/RTR/AFP) - Een van de leidende prodemocratische partijen in Hongkong heeft zaterdag aangekondigd zich op te heffen. Hiertoe werd besloten na een stemming door de bestuursleden van de partij. Geen van de leden zou zich nog kandidaat willen stellen voor het bestuur, nu de vrijheden in de stad onder druk staan sinds de invoering van een omstreden veiligheidswet door China.

12 uur geleden
Man die hek bij ambtswoning Britse premier ramde weer vrij

LONDEN (ANP/RTR) - De man die donderdag met een auto tegen het hek bij de ambtswoning van de Britse premier Rishi Sunak op Downing Street 10 reed, is weer op vrije voeten. De politie meldt dat het onderzoek naar het incident nog wel loopt.

13 uur geleden
Paus Franciscus weer beter en aan het werk

VATICAANSTAD (ANP/AFP) - Paus Franciscus is zaterdag na een dag met koorts weer aan het werk gegaan. Zondag gaat hij weer voor in de mis voor Pinksteren, de feestdag waarop de kerk herdenkt dat de Heilige Geest neerdaalde over de apostelen, de vertrouwelingen en volgelingen van Jezus. Maandag heeft de paus een afspraak met de Italiaanse president Sergio Mattarella.

14 uur geleden
Honderden Duitsers moeten snel Rusland uit

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Honderden Duitsers die in Rusland werken in bijvoorbeeld culturele instellingen, diplomatieke vestigingen of het onderwijs moeten vanaf begin juni het land uit. Dat meldt de Süddeutsche Zeitung op basis van een rapport van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Rusland heeft volgens het rapport in april een maximum gesteld op het aantal Duitsers dat in het land mag werken.

15 uur geleden