Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Experts: Kamer, maak duidelijker wanneer De Jonge 2G mag inzetten

Experts: Kamer, maak duidelijker wanneer De Jonge 2G mag inzetten

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer moet duidelijker maken wanneer de minister van Volksgezondheid mag besluiten dat evenementen, kroegen en restaurants een 2G-bewijs mogen vragen. Dat zeggen hoogleraar staatsrecht Wim Voermans en Peter-Jan Loof, ondervoorzitter bij het College voor de Rechten van de Mens. Met zo'n bewijs mogen alleen genezen of gevaccineerde mensen naar binnen. Ook wanneer het 3G - waarbij ook negatief geteste mensen toegang krijgen- breder mag worden ingezet, moet beter worden afgebakend.

In de wetsvoorstellen die hierover naar de Kamer zijn gestuurd, staat dat nog niet expliciet genoeg, zeggen Voermans en Loof in een gesprek met de Tweede Kamer. Een van de wetten legt vast dat zorgminister Hugo de Jonge of zijn opvolger via een zogenoemde ministeriële regeling het vragen van 2G in bepaalde sectoren kan regelen. De andere voorstellen regelen dat via zo'n zelfde regeling een coronapas (een 3G-bewijs) kan worden gevraagd op de werkvloer en in het hoger onderwijs.

Dat moet zorgvuldig gebeuren, zegt Voermans. Volgens hem moet de Kamer zorgen dat er duidelijke scenario's worden omschreven in welke specifieke situaties 2G kan worden ingezet en 3G kan worden uitgebreid. Hij vreest dat de wet een "mandje met instrumenten" wordt, "waarvan je kan kijken wanneer het wordt gebruikt". "Dan geeft u als wetgever wel heel veel ruimte weg aan de minister", drukt hij de Kamer op het hart.

Duivels dilemma

Voermans zegt dat 2G sowieso "een veel verdergaande beperking is dan de 3G-maatregel, die al een rigoureuze beperking is." Hij noemt het "misschien wel het grootste, moeilijkste duivelse dilemma" waar de Kamer ooit voor heeft gestaan. Nut en noodzaak van de wet moeten in elk geval goed worden uitgelegd, zegt de hoogleraar, anders kan het zijn dat de wet uiteindelijk voor het mensenrechtenhof sneuvelt.

Volgens Loof is het ook "van belang dat er nu al meer duidelijkheid komt over het type situatie waarin overgegaan zou kunnen worden tot dit soort verstrekkende maatregelen". Daar moeten de Kamer en het kabinet als wetgevers voor zorgen, maar simpel is dat niet. "Een soort vast lijstje van voorwaarden is er niet", zegt Loof.

Hij maakt zich ook zorgen over de ruimte die aan ondernemers wordt gegeven. "Zijn zij er wel toe in staat om die afweging te maken" of ze voor 2G kiezen of niet, vraagt hij zich af. Een horeca-ondernemer kiest misschien sneller voor de "makkelijke weg", omdat 1,5 meter afstand houden betekent dat er minder mensen binnen kunnen zitten. "Dan is de overstap naar 2G wel makkelijk gemaakt."

Het College voor de Rechten van de Mens was erg kritisch op het eerste concept van het 2G-wetsvoorstel. Sindsdien heeft De Jonge de wettekst op belangrijke punten verbeterd, vindt Loof. Daarom slaat hij inmiddels een "mildere toon" aan.

Meer uit Binnenland

NS verwacht normale dienstregeling op zaterdag

UTRECHT (ANP) - NS verwacht dat er zaterdag een normale dienstregeling zal zijn, zegt een woordvoerder. Alleen op "materieel vlak" zou de vervoerder nog last kunnen hebben van de staking op vrijdag.

16 minuten geleden
Suzan & Freek hervatten optredens ondanks ziekte Freek

DEN HAAG (ANP) - Suzan & Freek geven deze zomer ondanks de ziekte van Freek Rikkerink toch optredens op een aantal festivals. Dat maakte het muzikale duo vrijdag bekend in een bericht op Instagram. "Uiteraard allemaal in goed overleg met de arts (die vond het zelfs een goed idee)", schrijft het stel.

1 uur geleden
NS: geen staking maandag, grotendeels normale dienstregeling

UTRECHT (ANP) - NS rijdt maandag grotendeels een normale dienstregeling, ondanks een eerdere stakingsdreiging. Er wordt die dag definitief niet gestaakt, omdat de aanmeldingstermijn sinds vrijdagmiddag 12.00 uur is verstreken. Dat bevestigen vakbonden CNV en VVMC. Normaal is die termijn 36 uur, maar door het tussenliggende weekend gelden andere regels.

1 uur geleden
ANWB: heel erg druk op Nederlandse wegen

DEN HAAG (ANP) - "Het is heel erg druk op de wegen", meldt de ANWB. Volgens de verkeersdienst staat er vrijdagmiddag ruim 800 kilometer file.

1 uur geleden
Nog ruim 60 Nederlanders in Caïro voor mars naar Gaza

DEN HAAG (ANP) - Nog zo'n zestig Nederlandse deelnemers aan de Global March to Gaza zijn op dit moment in Caïro. Ook zijn er nog Nederlanders met het vliegtuig onderweg naar de Egyptische hoofdstad, zegt een woordvoerder van de mars.

3 uur geleden
Amerikaanse transportvliegtuigen geland op Schiphol voor NAVO-top

SCHIPHOL (ANP) - De eerste transportvliegtuigen van de Amerikaanse luchtmacht hebben vrijdag spullen naar Schiphol gebracht voor de komende NAVO-top. Over de precieze lading van de Boeing C-17 Globemasters is niets bekend. De organisator van de top zegt van niets te weten, net als het ministerie van Defensie. Schiphol wil er niets over zeggen, ook niet over maatregelen om de militaire toestellen te beveiligen.

3 uur geleden
Gat man en vrouw groter, Nederland zakt op ranglijst emancipatie

DEN HAAG (ANP) - De kloof tussen vrouwen en mannen in Nederland wordt groter. Daardoor is Nederland gekelderd op een wereldwijde emancipatieranglijst van het World Economic Forum. Nederland staat nu 43e, 15 plaatsen lager dan vorig jaar. Op de lijst staan 148 landen.

4 uur geleden