Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Exitpoll: Zuid-Koreaanse oppositie wint parlementsverkiezingen

Exitpoll: Zuid-Koreaanse oppositie wint parlementsverkiezingen

SEOUL (ANP/AFP/RTR) - De partij van de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol lijkt op een nederlaag af te stevenen bij de parlementsverkiezingen. Die worden gezien als graadmeter voor de populariteit van de president. Volgens de exitpoll ligt de oppositie op koers om 184 tot 197 zetels te winnen, ruim genoeg om de meerderheid te behouden in de kamer met 300 zetels.

Die prognose is een tegenvaller voor Yoon en zijn conservatieve partij PPP, die slechts op 85-99 zetels staat. De PPP heeft nu nog 114 zetels, terwijl de oppositie er 156 in handen heeft. Als de belangrijkste oppositiepartij, de progressieve Democratische Partij, samenwerkt met kleine oppositiepartijen zouden ze zelfs aan een tweederdemeerderheid kunnen komen.

Yoon leidt sinds 2022 een minderheidsregering, maar had gehoopt nu een meerderheid in het parlement te krijgen. Nu kan het de rest van zijn presidentschap erg lastig worden om zijn plannen door te voeren. De volgende presidentsverkiezingen zijn naar verwachting in 2027.

Bosui

De partijen richtten zich in de campagne op thema's als baanzekerheid en de zorg, maar de verkiezingen werden uiteindelijk gedomineerd door bosuien. Yoon bezocht vorige maand een supermarkt en noemde de prijs van de bosui daar "redelijk", terwijl die enorm in de aanbieding was. De prijzen zijn de afgelopen jaren flink gestegen en de groente is nu vier of vijf keer zo duur. Yoons tegenstanders zagen daarin het bewijs dat de president losstaat van de werkelijkheid en geen idee heeft wat er speelt bij het volk, dat veel last heeft van stijgende prijzen van de boodschappen.

De bosui werd het symbool voor de oppositie. Mensen namen de groente massaal mee naar bijeenkomsten en knutselden hoeden en kettingen van bosuien. De Nationale Kiescommissie heeft het de Zuid-Koreanen zelfs verboden om bosuien mee te nemen naar stemlokalen om zorgen over "verkiezingsinmenging".

Meer uit Buitenland

Von der Leyen wil aparte commissaris voor Defensie

STRAATSBURG (ANP) - Ursula von der Leyen wil de komende vijf jaar een "echte Europese Defensie-unie" opbouwen. Als ze later donderdag wordt herkozen als voorzitter van de Europese Commissie, gaat ze een commissaris voor Defensie benoemen.

6 uur geleden
Zeven doden door brand in appartement in Nice

NICE (ANP/AFP) - Een brand in de Franse stad Nice heeft aan zeven mensen het leven gekost. Drie gewonden liggen in het ziekenhuis. Een van hen is met "grote spoed" naar het ziekenhuis gebracht, meldt de brandweer. Er is mogelijk sprake van brandstichting.

6 uur geleden
CNN: Pelosi vertelt Biden dat hij Trump niet kan verslaan

WASHINGTON (ANP) - De Democrate Nancy Pelosi, voormalig voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft president Joe Biden verteld dat uit peilingen blijkt dat hij Donald Trump niet kan verslaan. Dat meldt CNN.

9 uur geleden
Vance accepteert Republikeinse nominatie voor vicepresidentschap

MILWAUKEE (ANP) - De Amerikaanse senator James David Vance uit Ohio, beter bekend als J.D. Vance, heeft in een speech voor de Republikeinse conventie in Milwaukee de nominatie van zijn partij voor het vicepresidentschap aanvaard. Oud-president Donald Trump had maandag al op zijn sociaal medium Truth Social aangekondigd dat Vance zijn running mate wordt. Als Trump wint in november, wordt Vance (39) vicepresident.

9 uur geleden
NASA stuurt dure robot toch niet naar de maan

HOUSTON (ANP/DPA) - NASA stuurt toch geen rover, een rijdende robot, naar de zuidpool van de maan om er water te zoeken. Dat meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. De kosten van de missie liepen te hoog op.

10 uur geleden
VS-senator Menendez ontkent mediaberichten over zijn opstappen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Democratische senator Bob Menendez ontkent dat hij van plan is af te treden nu hij schuldig bevonden is aan corruptie. Eerder op woensdag had de nieuwszender NBC News gemeld dat Menendez mensen in zijn directe omgeving heeft verteld dat hij zal aftreden als senator vanwege zijn veroordeling.

11 uur geleden
Europese top van EU en buurlanden test ook relatie met Britten

WOODSTOCK (ANP) - Migratie en de hulp aan Oekraïne zijn opnieuw belangrijke thema's op de vierde top van de Europese Politieke Gemeenschap. Maar de vergadering op het Engelse kasteel Blenheim, de geboorteplaats van Winston Churchill, wordt onverwacht ook een test voor een nieuwe relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa na de Brexit van 2020.

11 uur geleden