
Exitpoll: Zuid-Koreaanse oppositie wint parlementsverkiezingen
SEOUL (ANP/AFP/RTR) - De partij van de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol lijkt op een nederlaag af te stevenen bij de parlementsverkiezingen. Die worden gezien als graadmeter voor de populariteit van de president. Volgens de exitpoll ligt de oppositie op koers om 184 tot 197 zetels te winnen, ruim genoeg om de meerderheid te behouden in de kamer met 300 zetels.
Die prognose is een tegenvaller voor Yoon en zijn conservatieve partij PPP, die slechts op 85-99 zetels staat. De PPP heeft nu nog 114 zetels, terwijl de oppositie er 156 in handen heeft. Als de belangrijkste oppositiepartij, de progressieve Democratische Partij, samenwerkt met kleine oppositiepartijen zouden ze zelfs aan een tweederdemeerderheid kunnen komen.
Yoon leidt sinds 2022 een minderheidsregering, maar had gehoopt nu een meerderheid in het parlement te krijgen. Nu kan het de rest van zijn presidentschap erg lastig worden om zijn plannen door te voeren. De volgende presidentsverkiezingen zijn naar verwachting in 2027.
Bosui
De partijen richtten zich in de campagne op thema's als baanzekerheid en de zorg, maar de verkiezingen werden uiteindelijk gedomineerd door bosuien. Yoon bezocht vorige maand een supermarkt en noemde de prijs van de bosui daar "redelijk", terwijl die enorm in de aanbieding was. De prijzen zijn de afgelopen jaren flink gestegen en de groente is nu vier of vijf keer zo duur. Yoons tegenstanders zagen daarin het bewijs dat de president losstaat van de werkelijkheid en geen idee heeft wat er speelt bij het volk, dat veel last heeft van stijgende prijzen van de boodschappen.
De bosui werd het symbool voor de oppositie. Mensen namen de groente massaal mee naar bijeenkomsten en knutselden hoeden en kettingen van bosuien. De Nationale Kiescommissie heeft het de Zuid-Koreanen zelfs verboden om bosuien mee te nemen naar stemlokalen om zorgen over "verkiezingsinmenging".
Meer uit Buitenland
NEW YORK (ANP/RTR) - Een uitgestelde conferentie van de Verenigde Naties om te werken aan een tweestatenoplossing tussen Israël en de Palestijnen staat nu gepland voor 28 en 29 juli, aldus diplomaten. De conferentie werd vorige maand afgeblazen toen Israël een militaire aanval op Iran begon.
21 minuten geledenGÉNÉRAC (ANP) - In de Zuid-Franse plaats Générac is een man overleden nadat hij gewond was geraakt bij het stierenrennen. De burgemeester van het plaatsje ten zuiden van Nîmes heeft dat bekendgemaakt.
1 uur geledenLJUBLJANA (ANP) - De Sloveense regering wil af van de voorgenomen referenda over het NAVO-lidmaatschap en het bijbehorende fors hogere defensiebudget. Het parlement moet dat laatste referendum terugdraaien, vindt premier Robert Golob volgens persbureau STA. Dan kan het andere ook van tafel.
1 uur geledenJERUZALEM (ANP/AFP) - Het Israëlische leger zegt "lessen" te hebben geleerd van de incidenten bij de hulpdistributiepunten in de Gazastrook. Volgens de Verenigde Naties zijn daar sinds eind mei bijna 800 mensen omgekomen toen ze voedsel probeerden op te halen.
3 uur geledenBEIROET (ANP/AFP) - De Libanese president Joseph Aoun sluit normalisatie tussen zijn land en Israël uit. Hij hoopt wel op vreedzame betrekkingen met het zuidelijke buurland, dat nog steeds delen van Zuid-Libanon bezet.
4 uur geledenAMMAN (ANP) - De topman van de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) stelt dat het hoog tijd is om in actie te komen voor de inwoners van Gaza. "Onder ons toezicht is Gaza het kerkhof van kinderen en uitgehongerde mensen geworden", verklaart hij op X.
4 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - De herdenking in het Duitse parlement van de genocide in Srebrenica is overschaduwd door opmerkingen van de extreemrechtse Alternative für Deutschland (AfD). De grootste oppositiepartij bekritiseerde het gebruik van het begrip volkerenmoord.
5 uur geleden