Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ex-topman: Shell wist voor 'Huizinge' al van kleine kans op letsel

Ex-topman: Shell wist voor 'Huizinge' al van kleine kans op letsel

DEN HAAG (ANP) - Shell, een van de moederpartijen van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), wist in de jaren voor de aardbeving in Huizinge in 2012 al dat de gaswinning schade kon veroorzaken en zelfs dat er een kleine kans op letsel was als gevolg van de winning. Dat heeft voormalig Shell-vicepresident Pieter Dekker gezegd in het verhoor door de parlementaire enquêtecommissie.

Die commissie onderzoekt de gaswinning en Groningen. Dekker was als vicepresident van de Shell tussen 1997 en 2016 betrokken bij de gaswinning. Hij was verantwoordelijk voor de joint ventures GasTerra (voorheen Gasunie) en de NAM.

De beving in Huizinge werd als kantelpunt gezien in het Groningen-dossier. Daarvoor bleek uit onderzoeken dat "de maximale grootte van de aardbevingen beperkt zou blijven tot 3.9 op de schaal van Rigter", aldus Dekker.

Bekend risico

"In de periode voor Huizinge wisten we natuurlijk dat er lichte schade zou kunnen zijn", zei de voormalig Shell-voorman. "Dat was een risico dat bekend was en ook dat het veroorzaakt werd door Groninger gaswinning was inmiddels vastgesteld. Maar de analyse was dat die schade beperkt was en dat er slechts een hele geringe kans op letsel was."

Dekker noemt het berekende risico op letsel zelfs "buitengewoon klein" en daarmee voor de NAM een "acceptabel risico" om te blijven boren. In de wet stond evenwel dat het bedrijf alle maatregelen moest nemen "die redelijkerwijs verlangd kunnen worden om schade te voorkomen en veiligheid te waarborgen", wierp commissielid Peter Kwint (Kamerlid voor de SP) tegen.

Dat is volgens de voormalige Shell-topman ook gebeurd. Maar "bij deze activiteit kan je schade niet 100 procent voorkomen". Er was volgens hem "een voldoende veilig kader". Dekker: "Ik denk niet dat we op dat moment andere maatregelen hadden kunnen nemen om die verwachte lichte schade te voorkomen."

Meer uit Binnenland

Provincie mag Tata Steel dwangsommen opleggen voor uitstoot

HAARLEM (ANP) - De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) mag namens de provincie Noord-Holland dwangsommen opleggen aan Tata Steel om het bedrijf te dwingen te stoppen met het uitstoten van ongare kooks. Dat oordeelt de rechtbank Noord-Holland. Ook heeft de provincie terecht de aanvraag van Tata Steel afgewezen voor een omgevingsvergunning voor het beperkt mogen uitstoten van ongare kooks.

2 uur geleden
Faber verlengt grenscontroles opnieuw

DEN HAAG (ANP) - De grenscontroles worden met zes maanden verlengd tot 9 december, laat minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie, PVV) vrijdag aan de Tweede Kamer weten. Het kabinet hoopt met de grenscontroles illegale migratie tegen te gaan.

2 uur geleden
Onderwegpas moet reizen in OV toegankelijker maken voor minima

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat zich sterk maken voor een landelijke reispas waarmee mensen met een laag inkomen gratis of met korting in daluren met het openbaar vervoer kunnen reizen. Betrokkenen kunnen hiermee zowel met de trein, bus, tram als metro reizen, melden minister Barry Madlener en staatssecretaris Chris Jansen (Infrastructuur, PVV) in een Kamerbrief over de klimaatmaatregelen.

2 uur geleden
20-jarige verdachte kunstroof Assen nog vast, twee anderen vrij

ASSEN (ANP) - De 20-jarige verdachte van de kunstroof uit het Drents Museum in Assen die deze week werd opgepakt blijft langer vastzitten, meldt het Openbaar Ministerie (OM). De ander, een 18-jarige man die ook deze week werd aangehouden, is wel vrijgelaten. Beide mannen komen uit Heerhugowaard.

4 uur geleden
Kabinet houdt vast aan CO2-heffing, bedrijven krijgen meer tijd

DEN HAAG (ANP) - De CO2-heffing voor industriële bedrijven blijft in de huidige vorm bestaan tot 2030. Klimaatminister Sophie Hermans noemt het een belangrijke stimulans voor bedrijven om minder CO2 uit te stoten. Bedrijven willen graag van de heffing af.

5 uur geleden
Hogere korting wegenbelasting voor elektrische rijder tot 2029

DEN HAAG (ANP) - Eigenaren van een elektrische auto krijgen de komende drie jaar extra korting op de wegenbelasting. Dat schrijft klimaatminister Sophie Hermans in een brief over het klimaatpakket.

5 uur geleden
Nederland levert weer militairen voor EU-missie in Bosnië

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaat weer voor een jaar een bijdrage leveren aan de EU-missie Althea in Bosnië en Herzegovina. Het gaat om maximaal 175 militairen. Een klein aantal stafofficieren gaat voor twee jaar. Ze moeten daar zorgen voor vrede en stabiliteit, zei minister Ruben Brekelmans (Defensie, VVD) na de ministerraad.

5 uur geleden