Ex-landbouwminister Veerman: sla in Brussel niet met vuist op tafel
AMSTERDAM (ANP) - Oud-landbouwminister Cees Veerman (CDA) waarschuwt voor een al te grote mond van een nieuwe landbouwminister in Brussel. Nederland moet bij de Europese Commissie niet met de vuist op tafel slaan om op die manier te proberen uitzonderingen voor Nederlandse boeren af te dwingen. Een nieuwe landbouwminister moet "met de pet in de hand" vragen om in goed overleg bepaalde maatregelen te mogen verzachten. Dat zei Veerman in het tv-programma WNL op Zondag.
Veerman was landbouwminister in de kabinetten Balkenende 1, 2 en 3.
Hij reageerde daarmee op passages uit het vorige week gepresenteerde hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB en uitspraken van BBB. In het akkoord staat onder meer dat in Europa "met lef alles op alles wordt gezet om Europese richtlijnen zo aan te passen dat ze werkbaar zijn en het verdienmodel ondersteunen". BBB zei eerder dat een nieuwe landbouwminister met lef naar Europa wordt gestuurd die met de vuist op tafel zal slaan om meer voor elkaar te krijgen.
Verdragsverplichtingen
"Zo gaat dat niet werken", zei Veerman. Nederland heeft ten eerste verdragsverplichtingen. "Die zijn we met het volle verstand aangegaan." Die kun je wel opnieuw bezien, zei hij. "Maar als je naar Brussel gaat met een opgestoken staart en daar gaat zeggen hoe de wereld in elkaar zit: no way."
Brussel is een markt van economische en politieke belangen, verduidelijkte Veerman. "Die belangen worden uitgeruild." Tussen de lidstaten is daar "netjes overleg over".
Hij verwacht wel dat een nieuwe Europese Commissie wat ontvankelijker zal zijn voor de belangen van de agrarische sector. Tegen die nieuwe commissie moet de nieuwe landbouwminister zeggen dat Nederland tekortgeschoten is, maar dat het nieuwe kabinet samen met de Commissie tot plannen wil komen. "Dan bereik je veel meer dan dat je met de vuist op tafel slaat."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het drinkwater voldeed vorig jaar bij 601 metingen niet aan de normen. Meestal ging het om stoffen die geen direct gevaar voor de volksgezondheid vormen. Bij 24 metingen werden ziekmakende bacteriën zoals enterococcen of E.coli gevonden.
23 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Alle werkenden betalen in 2026 iets meer belasting om te voorkomen dat het gedoe rond de btw-verhoging op cultuur, sport en boeken de schatkist geld kost. Dat meldt staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen (Fiscaliteit) aan de Tweede Kamer.
31 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Vanaf 1 januari 2026 betalen consumenten overal hetzelfde voor wegwerpbekers of -bakjes op bijvoorbeeld stations of bij tankstations. Nu bepalen ondernemers nog zelf de prijs, wat tot onduidelijkheid leidt. Daarom wordt de meerprijs overal 25 eurocent, meldt staatssecretaris Chris Jansen (Milieu).
44 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en de politie hadden de eigen informatiebeveiliging niet op orde. Dat concludeert de Auditdienst Rijk, de accountantsdienst van de rijksoverheid, in een rapport naar aanleiding van het lekken van staatsgeheimen door oud-NCTV'ers naar Marokko.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof begrijpt dat zijn zorgminister Fleur Agema erg bezorgd is over haar begroting, nu de coalitie en vier oppositiepartijen zorggeld hebben gebruikt om onderwijsbezuinigingen deels terug te draaien. "We kijken hoe we hier de komende periode goed mee omgaan", zei Schoof op zijn wekelijkse persconferentie. Maar, zo zegt hij ook, "sommige pijnlijke keuzes zijn onvermijdelijk".
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland heeft bij de Europese Commissie een tweede betaalverzoek ingediend in het kader van het Herstel- en Veerkrachtplan, bedoeld om de economieën van de EU-lidstaten te helpen herstellen van de gevolgen van de coronapandemie. Dat heeft minister Eelco Heinen (Financiën) bekendgemaakt na de ministerraad.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister van Financiën Eelco Heinen vindt het "jammer" dat potentiële partners van de regeringscoalitie tegen een reeks begrotingen hebben gestemd. Maar hij vreest nog niet dat 'constructieve' oppositiepartijen als CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks-PvdA zich zo tegen het kabinet keren dat er niet meer samen te werken valt.
2 uur geleden