Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ex-adviseur Cummings haalt weer uit naar Britse premier Johnson

Ex-adviseur Cummings haalt weer uit naar Britse premier Johnson

LONDEN (ANP) - De Britse premier Boris Johnson was terughoudend met het aanscherpen van de coronamaatregelen toen het aantal besmettingen in Groot-Brittannië afgelopen herfst weer toenam. Zijn reden hiervoor zou zijn geweest dat mensen die kwamen te overlijden als gevolg van het virus "praktisch allemaal boven de tachtig" waren, heeft voormalig topadviseur Dominic Cummings beweerd in een interview met de BBC.

Ook stelde Cummings dat de premier hem een bericht stuurde waarin hij zei dat hij niet meer geloofde dat de zorg overbelast was. Johnson zou hebben gezegd dat hij het virus liever "door het land wilde laten gaan", dan dat het de economie zou verwoesten.

In een reactie zegt Downing Street, het kantoor van Johnson, dat de premier gedurende de coronapandemie "de nodige maatregelen heeft genomen om levens en levensonderhoud te beschermen, geholpen door het beste wetenschappelijke advies". Daarnaast heeft de Britse regering volgens een woordvoerder weten te voorkomen dat de zorg overbelast raakte door middel van drie nationale lockdowns.

In het interview zei Cummings ook dat Johnson aan het begin van de pandemie zijn wekelijkse bijeenkomsten met de Britse koningin Elizabeth in stand wilde houden. Op 18 maart 2020 zou hij nog van plan zijn geweest haar persoonlijk te bezoeken, ook al waren er toen al medewerkers van Johnson besmet. Cummings zou de premier hebben gewaarschuwd dat de koningin zou kunnen komen te overlijden als ze Covid-19 opliep. Downing Street heeft de bewering van Cummings ontkend.

Het is niet de eerste keer dat de voormalige topadviseur zich uitspreekt tegen Johnson. Vorige maand nog lekte hij informatie uit een WhatsAppgesprek met zijn voormalige baas van begin vorig jaar, waarin Johnson zijn minister van Volksgezondheid zou hebben omschreven als een hopeloos figuur.

Cummings gold voorheen als de rechterhand van Johnson, maar stapte vorig jaar op. Sindsdien heeft hij zich ontpopt als een uitgesproken criticus van de Britse regering. De ex-adviseur vindt onder meer dat de regering een puinhoop heeft gemaakt van het coronabeleid.

Meer uit Buitenland

Boris Johnson treedt af als parlementslid om partygate-onderzoek

LONDEN (ANP) - De Britse oud-premier Boris Johnson treedt af als lid van het Lagerhuis om een onderzoek naar het zogenoemde partygate-schandaal. Volgens Britse media heeft hij zijn zetel voor het district Uxbridge and South Ruislip per direct ingeleverd. Johnson zegt in een verklaring dat hij de resultaten van een parlementair onderzoek heeft ontvangen en dat die onderzoekscommissie hem uit het parlement probeerde te duwen.

1 uur geleden
Vrijgegeven stukken: Trump verdacht van 37 misdrijven

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Donald Trump wordt verdacht van 37 misdrijven. Dat blijkt uit rechtbankstukken die openbaar zijn gemaakt. De oud-president van de VS wordt onder meer verdacht van het achterhouden van documenten en het tegenwerken van een strafrechtelijk onderzoek.

2 uur geleden
Advocaten in Trumps strafzaak rond geheime documenten stappen op

WASHINGTON (ANP/RTR) - Twee advocaten die de Amerikaanse oud-president Donald Trump bijstonden in zijn federale strafzaak, zijn teruggetreden. Jim Trusty en John Rowley zeggen zelf te zijn opgestapt. Ze verdedigen hem ook niet meer in de zaak rond de bestorming van het Capitool, op 6 januari 2021.

4 uur geleden
Poetin: Oekraïens offensief is begonnen, maar onsuccesvol

MOSKOU (ANP/RTR) - Niet alleen internationale media en waarnemers stellen dat Oekraïne is begonnen met het langverwachte offensief, dat denkt ook de Russische president Vladimir Poetin. Hij zegt dat de aanval nog niet succesvol is en dat de Oekraïners nog geen van hun doelen hebben bereikt.

5 uur geleden
VN: onafhankelijk onderzoek naar doorbraak Kachovka-dam nodig

GENÈVE (ANP/DPA) - Er is eerst meer onderzoek nodig rond het instorten van de Kachovka-dam in het zuiden van Oekraïne om vast te stellen wat er is gebeurd. "De omstandigheden van het incident zijn vooralsnog te onduidelijk", stelt woordvoerder Jeremy Laurence van het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties OHCHR. Volgens de woordvoerder is het nog te vroeg om te spreken van een oorlogsmisdaad.

5 uur geleden
Berlusconi terug in het ziekenhuis voor controles

MILAAN (ANP) - De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi is vrijdag weer opgenomen in het ziekenhuis. Zijn dokters zeggen tegen Italiaanse media dat het om controles gaat vanwege zijn chronische leukemie. De controles zijn weliswaar enkele dagen naar voren gehaald, maar er zou volgens dokters en partijgenoten geen reden zijn voor paniek.

6 uur geleden
Poetin: tactische kernwapens kunnen begin juli naar Belarus

SOTSJI (ANP/RTR) - De voorbereidingen om Russische kernwapens op te kunnen stellen in Belarus worden op 7 en 8 juli afgerond. Direct daarna gaan de wapens die kant op. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin aangekondigd na een overleg met de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko. De verplaatsing was al aangekondigd en met de voorbereidingen was al begonnen.

8 uur geleden