
Europese landen teleurgesteld over nucleair overleg met Iran
WENEN (ANP/RTR/AFP) - Europese diplomaten hebben hun teleurstelling en bezorgdheid uitgesproken over de voortgang van de gesprekken over het herstellen van het atoomakkoord uit 2015 met Iran. Het Witte Huis stelt dat Iran zich niet constructief en oplossingsgericht heeft opgesteld.
De Europeanen concluderen na een nieuwe gespreksronde van vijf dagen in Wenen dat het regime in Teheran toch weer grote veranderingen heeft voorgesteld die eerder gesloten compromissen onderuit zouden halen. Sommige daarvan zijn volgens hen niet te verenigen met het akkoord en het is onduidelijk hoe de kloof kan worden overbrugd. Volgens de Amerikaanse minister Antony Blinken van Buitenlandse Zaken werden de onderhandelingen beëindigd omdat Iran niet bereid lijkt te zijn het akkoord weer te gaan naleven.
De Iraanse onderhandelaar en onderminister Ali Bagheri Kani zei voor zijn vertrek uit Wenen volgens media in zijn land dat Europese onderhandelaars zelf ook discussievoorstellen kunnen doen. De Iraanse buitenlandminister Hossein Amir-Abdollahian had eerder gezegd dat de gesprekken goed verlopen, "maar op alle sporen langzaam".
Nieuwe regering
Er was ook geen doorbraak verwacht. De gesprekken, die vijf maanden hadden stilgelegen, krijgen naar verwachting volgende week een vervolg. Diplomaten uit Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Rusland en China bemiddelden in de Oostenrijkse hoofdstad tussen Iran en de Verenigde Staten. Die stapten in 2018 onder toenmalig president Trump uit het akkoord dat beperkingen oplegt aan het Iraanse nucleaire programma en legden Iran weer zware sancties op. Het fundamentalistische regime voerde zijn atoomprogramma vervolgens op.
De nieuwe regering in Washington wil dat de Iraniërs hun nucleaire programma zodanig aan banden leggen dat de ontwikkeling van kernwapens buiten bereik blijft. De Iraanse machthebbers eisen dat de VS sancties intrekken.
Meer uit Buitenland
SEOUL (ANP/RTR) - Een poging van de Zuid-Koreaanse regeringspartij om op het laatste moment van presidentskandidaat te wisselen is mislukt. De partijtop wilde dat oud-minister Kim Moon-soo plaatsmaakte voor de pas afgetreden waarnemend president en premier Han Duck-soo.
11 minuten geledenPRZEMYSL (ANP/AFP) - Het voorstel van de Russische president Vladimir Poetin om op 15 mei in Istanbul onderhandelingen met Oekraïne te beginnen om een eind te maken aan de oorlog is "een eerste stap, maar niet genoeg". Dat zegt de Franse president Emmanuel Macron.
1 uur geledenHAMBURG (ANP/DPA) - Zeker twintig mensen zijn zwaargewond geraakt toen fans het voetbalveld bestormden bij de viering van de promotie van Hamburger SV in het Volksparkstadion in Hamburg.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Er komt een "gehele reset" in de handelsrelatie tussen de Verenigde Staten en China. Dat zei de Amerikaanse president Trump zaterdagavond op Truth Social. Volgens hem is er op een vriendelijke en constructieve manier onderhandeld en is er grote vooruitgang geboekt in het Zwitserse Genève.
6 uur geledenISLAMABAD (ANP/AFP) - Pakistan ontkent het zaterdag met India overeengekomen staakt-het-vuren in Kasjmir te hebben geschonden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in een verklaring dat Pakistan zich "blijft inzetten voor een strikte naleving van het bestand". India beschuldigde Pakistan ervan het bestand binnen een paar uur te hebben geschonden en zei terug te slaan.
10 uur geledenLONDEN (ANP) - Bekende Britten als Dua Lipa, Elton John en Ian McKellen roepen premier Keir Starmer op nog eens te kijken naar de copyrightwetgeving in Groot-Brittannië. Zij willen dat ze door goede wetgeving beter beschermd worden tegen kunstmatige intelligentie (AI), schrijft de BBC.
11 uur geledenROME (ANP/RTR) - Paus Leo XIV heeft zaterdag een verrassingsbezoek gebracht aan de kerk Santa Maria Maggiore in Rome, waar zijn voorganger paus Franciscus is bijgezet. De nieuwsdienst van het Vaticaan heeft op X een foto gepubliceerd waarop de paus bidt bij de tombe van Franciscus.
12 uur geleden