
Europese landen teleurgesteld over nucleair overleg met Iran
WENEN (ANP/RTR/AFP) - Europese diplomaten hebben hun teleurstelling en bezorgdheid uitgesproken over de voortgang van de gesprekken over het herstellen van het atoomakkoord uit 2015 met Iran. Het Witte Huis stelt dat Iran zich niet constructief en oplossingsgericht heeft opgesteld.
De Europeanen concluderen na een nieuwe gespreksronde van vijf dagen in Wenen dat het regime in Teheran toch weer grote veranderingen heeft voorgesteld die eerder gesloten compromissen onderuit zouden halen. Sommige daarvan zijn volgens hen niet te verenigen met het akkoord en het is onduidelijk hoe de kloof kan worden overbrugd. Volgens de Amerikaanse minister Antony Blinken van Buitenlandse Zaken werden de onderhandelingen beëindigd omdat Iran niet bereid lijkt te zijn het akkoord weer te gaan naleven.
De Iraanse onderhandelaar en onderminister Ali Bagheri Kani zei voor zijn vertrek uit Wenen volgens media in zijn land dat Europese onderhandelaars zelf ook discussievoorstellen kunnen doen. De Iraanse buitenlandminister Hossein Amir-Abdollahian had eerder gezegd dat de gesprekken goed verlopen, "maar op alle sporen langzaam".
Nieuwe regering
Er was ook geen doorbraak verwacht. De gesprekken, die vijf maanden hadden stilgelegen, krijgen naar verwachting volgende week een vervolg. Diplomaten uit Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Rusland en China bemiddelden in de Oostenrijkse hoofdstad tussen Iran en de Verenigde Staten. Die stapten in 2018 onder toenmalig president Trump uit het akkoord dat beperkingen oplegt aan het Iraanse nucleaire programma en legden Iran weer zware sancties op. Het fundamentalistische regime voerde zijn atoomprogramma vervolgens op.
De nieuwe regering in Washington wil dat de Iraniërs hun nucleaire programma zodanig aan banden leggen dat de ontwikkeling van kernwapens buiten bereik blijft. De Iraanse machthebbers eisen dat de VS sancties intrekken.
Meer uit Buitenland
SYRACUSE (ANP/AFP) - Vanaf Sicilië is opnieuw een boot van de Freedom Flotilla vertrokken om de mensen in Gaza van noodhulp te voorzien. Aan boord van de Handala zijn ongeveer vijftien activisten.
38 minuten geledenBRUSSEL/WASHINGTON (ANP) - NAVO-topman Mark Rutte bezoekt maandag de Amerikaanse president Donald Trump. Oekraïne en zijn Europese bondgenoten kijken met spanning uit naar die dag, omdat Trump een "belangrijke verklaring" over Rusland heeft aangekondigd. Tegelijkertijd voert Trump de dreiging van een handelsoorlog met Europa op.
1 uur geledenTEHERAN (ANP) - De Iraanse president Massoud Pezeshkian is tijdens de twaalfdaagse oorlog met Israël gewond geraakt, schrijft het Iraanse staatspersbureau Fars. Hij liep lichte verwondingen op aan zijn been tijdens een aanval op een gebouw van de Nationale Veiligheidsraad in Teheran.
1 uur geledenWONSAN (ANP/AFP) - De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un heeft zijn volledige steun voor de Russische oorlog in Oekraïne uitgesproken. Dat deed hij zaterdag tijdens een ontmoeting met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, berichten Noord-Koreaanse staatsmedia zondag.
3 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - De Franse Gisèle Pelicot (72) heeft de hoogste onderscheiding in haar thuisland toegewezen gekregen. Ze is benoemd tot ridder in de Nationale Orde van het Legioen van Eer. Pelicot wordt internationaal geroemd voor haar moed in een grote misbruikzaak.
4 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk heeft een akkoord met Nieuw-Caledonië aangekondigd. Het overzeese gebied blijft Frans, maar wordt wel een staat. "Een staat Nieuw-Caledonië binnen de Republiek: het is een keuze gebaseerd op vertrouwen", schreef de Franse president Emmanuel Macron op X, en prees het "historische" akkoord.
16 uur geledenBARCELONA (ANP/AFP) - In en rondom Barcelona is het leven flink ontregeld door zware regenval. Het treinverkeer in Catalonië werd kortstondig stilgelegd en enkele wegen werden afgesloten, omdat een groot deel van de regio in het noordoosten van Spanje getroffen was door stortregens, aldus autoriteiten.
16 uur geleden