Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese gasprijs daalt flink na kortstondige opmars

Europese gasprijs daalt flink na kortstondige opmars

AMSTERDAM (ANP) - De Europese gasprijs ging dinsdag weer stevig omlaag na de forse opmars een dag eerder. De gasprijs schoot maandag omhoog in een reactie op het besluit van het Russische staatsgasconcern Gazprom om de gasleveringen aan Duitsland via de belangrijke pijpleiding Nord Stream 1 langer stil te leggen. Rusland stuurt nog wel gas via een route door Oekraïne naar Europa.

De prijs voor een megawattuur gas noteerde dinsdagochtend bijna 11 procent lager op 219 euro. De gasprijs stond medio 2021 nog rond de 20 euro per megawattuur. Maandag schoot de al hoge gasprijs met 18 procent omhoog door de zorg dat de energievoorziening in Europa deze winter in gevaar komt. Vorige week daalde de Europese gasprijs nog met bijna 40 procent door de hoop dat Rusland de gasleveringen via Nord Stream 1 zou hervatten en berichten over goed gevulde Europese wintervoorraden.

Gazprom heeft de gastoevoer naar Duitsland voor onbepaalde tijd stilgelegd vanwege onderhoud. Volgens het staatsbedrijf kunnen de leveringen via de Nord Stream 1 pas worden hervat als het Duitse Siemens Energy de defecte apparatuur repareert.

Politiek drukmiddel

Siemens Energy zei dit weekend nog dat het geen opdracht had gekregen om reparatiewerkzaamheden uit te voeren. Ook zei het Duitse bedrijf dat het door Gazprom gemelde olielek bij de enige nog werkende turbine doorgaans geen invloed heeft op de werking van het apparaat en ter plaatse kon worden gedicht.

Europese leiders zien het dichtdraaien van de Russische gaskraan vooral als politiek drukmiddel. De Europese Unie heeft tal van sancties tegen Rusland ingevoerd wegens de oorlog in Oekraïne, en dit zou een vergelding zijn. Ook liet het Kremlin weten dat de toevoer van gas niet op het oude niveau zal komen voordat er sancties tegen het land zijn afgeschaft.

Om huishoudens en bedrijven te helpen met de sterk stijgende inflatie en energieprijzen nemen Europese landen maatregelen. Zo trekt Duitsland meer dan 65 miljard euro uit voor extra steun. Ook houdt het land twee kernreactoren langer open. Die gaan als reserve dienen voor het geval er energietekorten ontstaan. De nieuwe Britse premier Liz Truss wil tot 130 miljard pond (151 miljard euro) uittrekken om huishoudens te behoeden voor een fors duurdere energierekening.

Meer uit Financieel

Heinen kan bonussen KLM-top niet tegenhouden, maakt wel bezwaar

DEN HAAG (ANP) - Minister van Financiën Eelco Heinen vindt het niet kunnen dat KLM "hoge bonussen" uitkeert aan de directie, terwijl het luchtvaartbedrijf wil snijden in de kosten. Daarom wil de VVD-bewindsman volgende week bij de aandeelhoudersvergadering bezwaar maken tegen het beloningsbeleid. Dat bevestigt zijn woordvoerder na berichtgeving van De Telegraaf.

17 minuten geleden
Laadpalenmaker Alfen waarschuwt voor lagere omzet

ALMERE (ANP) - Alfen, producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet, heeft zijn omzetverwachting voor heel 2025 verlaagd. Dat komt volgens het bedrijf door zwakkere marktomstandigheden, vooral op de markt voor oplaadsystemen voor elektrische auto's. Het bedrijf rekent ook op een grotere krimp van de winstmarge dan aanvankelijk gedacht.

1 uur geleden
Opluchting op Amsterdamse beurs, chipbedrijven hard omhoog

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op het Damrak haalden maandag opgelucht adem nadat de Verenigde Staten en China overeenkwamen om tijdelijk de importtarieven te verlagen. Door de afgenomen handelsspanningen tussen 's werelds twee grootste economieën, schoten de aandelenkoersen omhoog. De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML behoorden tot de grote winnaars bij de hoofdfondsen, met winsten tot 7,7 procent.

4 uur geleden
Economen vinden deal VS en China goed nieuws voor EU en Nederland

DEN HAAG (ANP) - De tijdelijke verlaging van de importtarieven tussen de Verenigde Staten en China is goed nieuws voor de wereldeconomie en daarmee ook voor de Europese Unie en Nederland. Dat zeggen economen Bert Colijn en Arjen van Dijkhuizen in reactie op de maandag aangekondigde verlagingen, van 30 procent van de VS voor China en 10 procent van China voor de VS voor zeker negentig dagen. "Dit is een enorme de-escalatie van de handelsoorlog", zegt Van Dijkhuizen van ABN AMRO.

5 uur geleden
Ook Wall Street flink hoger na deal over tarieven met China

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen maandag flink omhoog. Beleggers reageerden opgelucht op de de-escalatie van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. De twee landen lieten na handelsgesprekken weten hun importheffingen flink te verlagen voor een periode van negentig dagen. De twee grootste economieën ter wereld krijgen daarmee extra tijd om hun geschillen op te lossen.

6 uur geleden
Iets minder winkels accepteren contant geld, meldt DNB

AMSTERDAM (ANP) - Mensen konden vorig jaar in iets minder Nederlandse winkels met contant geld betalen, meldt De Nederlandsche Bank (DNB) in zijn jaarlijkse onderzoek. Vooral in de grote steden en in apotheken en bioscopen komt dit steeds vaker voor.

7 uur geleden
Minister VS verwacht spoedig nieuw handelsoverleg met China

GENÈVE (ANP/RTR) - De Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent verwacht dat binnen enkele weken nieuwe handelsgesprekken met China zullen plaatsvinden. Dat zei hij in een interview met zakenzender CNBC. Afgelopen weekend spraken de Verenigde Staten en China in het Zwitserse Genève al een forse tijdelijke verlaging af van de wederzijdse importheffingen.

7 uur geleden