Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese begrotingsregels kunnen volgens DNB effectiever

Europese begrotingsregels kunnen volgens DNB effectiever

AMSTERDAM (ANP) - De Europese begrotingsregels kunnen effectiever zijn als er voortaan meer naar de overheidsuitgaven zou worden gekeken en minder naar de hoogte van overheidstekorten en de staatsschulden. Dat zegt De Nederlandsche Bank (DNB) in een adviespublicatie. In Brussel wordt momenteel namelijk nagedacht om de regels hierover te herzien.

De deskundigen van DNB wijzen erop dat een overheidstekort erg gevoelig is voor de stand van de economie, vandaar dat er doorgaans ook nog een aantal correcties wordt uitgevoerd om het structurele tekort te bepalen. Daar zit een belangrijk bezwaar, aldus DNB. De effecten waarop wordt 'geschoond' worden namelijk geraamd en achteraf regelmatig bijgesteld. Hierdoor is volgens DNB eigenlijk sprake van een onzekere en beweeglijke variabele, die minder geschikt zou zijn om het begrotingsbeleid te toetsen.

De focus op staatsschuld is volgens DNB ook niet altijd effectief. Met name voor landen met zeer hoge schulden kan dit betekenen dat ze, ook in economisch slechte tijden, fors moeten bezuinigen. Dat kan schadelijk zijn voor de economie. Ook ligt het politiek gezien vaak lastig om zoiets te regelen.

Wanneer meer gekeken wordt naar de overheidsuitgaven spelen deze nadelen niet of minder, luidt het advies. Nu is er ook al een uitgavenregel in Brussel. Die zou dan prominenter kunnen worden en zo ook bijdragen aan de schuldafbouw van EU-lidstaten. Wordt in een land bijvoorbeeld een langdurig hogere economische groei verwacht, dan mag de overheid ook meer uitgeven en vice versa. Volgens DNB wordt zo meer rekening gehouden met de langetermijngroei. Ook hebben overheden dan meer grip op de situatie omdat ze toch zelf bepalen hoeveel ze uitgeven.

Meer uit Financieel

ANVR: buitenlandse vakanties in trek, Turkije blijft achter

LEUSDEN (ANP) - Reisbranchevereniging ANVR zag de vraag naar vakanties in het buitenland ook in februari toenemen, na een recordaantal boekingen in januari. Nederlanders lijken nog wel wat terughoudend met het boeken van vakanties naar Turkije, waarvan de ANVR denkt dat dit komt door de catastrofale aardbevingen in het land.

42 minuten geleden
Techinvesteerder Prosus koploper in verder herstellende AEX

AMSTERDAM (ANP) - Prosus was dinsdag de sterkste stijger in de AEX-index op het Damrak, die een verder herstel liet zien. Ook de banken en verzekeraars lieten stevige koerswinsten zien. Nu de zorgen over de stabiliteit van de financiële sector wat lijken te zijn afgenomen, zijn beleggers vooral benieuwd in hoeverre de recente onrust in de bankensector van invloed zal zijn op de toekomstige rentestappen van de centrale banken.

48 minuten geleden
Verlies CZ ruim verdrievoudigd door beleggingen en inzet reserves

TILBURG (ANP) - Zorgverzekeraar CZ heeft het verlies vorig jaar meer dan verdrievoudigd, vooral als gevolg van slechte beleggingsresultaten. Ook moest het concern veel geld uit zijn reserves halen om de zorgpremies betaalbaar te houden.

1 uur geleden
Damrak zet herstel voort na afname onrust in bankensector

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak koerst dinsdag af op een verder herstel. De zorgen over de financiële stabiliteit in de bankensector lijken te zijn afgenomen na de overname van de omgevallen Silicon Valley Bank (SVB) door zijn Amerikaanse branchegenoot First Citizens Bank. Beleggers zijn nu vooral benieuwd in hoeverre de recente onrust in de financiële sector van invloed zal zijn op de toekomstige rentestappen van de centrale banken.

1 uur geleden
WSJ: reorganisatie Walt Disney leidt tot opdoeken metaverseteam

BURBANK (ANP/BLOOMBERG) - Entertainmentconcern Walt Disney lijkt af te zien van plannen voor een zogeheten metaverse, een virtuele 3D wereld waarin mensen via internet kunnen bewegen, werken en afspreken met vrienden. Dat meldt de Amerikaanse krant The Wall Street Journal op basis van ingewijden, die vertellen dat het team dat zich daarmee bezighield is opgedoekt.

1 uur geleden
Consumentenbond: grootschalige prijsmisleiding vakantieaanbieders

DEN HAAG (ANP) - Reisaanbieders misleiden consumenten op grote schaal met lokkertjes, concludeert de Consumentenbond na onderzoek. Zo'n 83 procent van de reizen die de organisatie bekeek, was niet voor de aanbiedingsprijs te boeken. De Consumentenbond heeft klachten ingediend bij de Reclame Code Commissie en vraagt concurrentiewaakhond ACM in te grijpen.

2 uur geleden
Musk: Twitter beperkt zichtbaarheid niet-abonnees

SAN FRANCISCO (ANP) - Twitter gaat de zichtbaarheid van niet betalende abonnees beperken. Zij kunnen vanaf midden volgende maand niet meer worden aangeraden als interessant in Twitters 'For You'-lijst, maakte eigenaar Elon Musk bekend in een reeks tweets. Die lijst wordt door Twitters algoritmes samengesteld uit tweets en Twitter-gebruikers die lijken op degene die een gebruiker al volgt en die populair zijn.

2 uur geleden