
Europese begrotingsregels kunnen volgens DNB effectiever
AMSTERDAM (ANP) - De Europese begrotingsregels kunnen effectiever zijn als er voortaan meer naar de overheidsuitgaven zou worden gekeken en minder naar de hoogte van overheidstekorten en de staatsschulden. Dat zegt De Nederlandsche Bank (DNB) in een adviespublicatie. In Brussel wordt momenteel namelijk nagedacht om de regels hierover te herzien.
De deskundigen van DNB wijzen erop dat een overheidstekort erg gevoelig is voor de stand van de economie, vandaar dat er doorgaans ook nog een aantal correcties wordt uitgevoerd om het structurele tekort te bepalen. Daar zit een belangrijk bezwaar, aldus DNB. De effecten waarop wordt 'geschoond' worden namelijk geraamd en achteraf regelmatig bijgesteld. Hierdoor is volgens DNB eigenlijk sprake van een onzekere en beweeglijke variabele, die minder geschikt zou zijn om het begrotingsbeleid te toetsen.
De focus op staatsschuld is volgens DNB ook niet altijd effectief. Met name voor landen met zeer hoge schulden kan dit betekenen dat ze, ook in economisch slechte tijden, fors moeten bezuinigen. Dat kan schadelijk zijn voor de economie. Ook ligt het politiek gezien vaak lastig om zoiets te regelen.
Wanneer meer gekeken wordt naar de overheidsuitgaven spelen deze nadelen niet of minder, luidt het advies. Nu is er ook al een uitgavenregel in Brussel. Die zou dan prominenter kunnen worden en zo ook bijdragen aan de schuldafbouw van EU-lidstaten. Wordt in een land bijvoorbeeld een langdurig hogere economische groei verwacht, dan mag de overheid ook meer uitgeven en vice versa. Volgens DNB wordt zo meer rekening gehouden met de langetermijngroei. Ook hebben overheden dan meer grip op de situatie omdat ze toch zelf bepalen hoeveel ze uitgeven.
Meer uit Financieel
MÜNCHEN (ANP/BLOOMBERG) - Het economisch vertrouwen van Duitse beleggers laat herstel zien van de scherpe daling vorige maand door zorgen over de handelsoorlog van de Amerikaanse president Donald Trump. Dat meldt het vooraanstaande onderzoeksinstituut ZEW uit München. Volgens ZEW zijn beleggers bekomen van de grootste schrik van die handelsoorlog. Ook krijgt het vertrouwen steun van de nieuwe Duitse regering die enorme investeringen in onder meer infrastructuur wil doen.
14 minuten geledenTOKIO (ANP/BLOOMBERG) - De Japanse autofabrikant Nissan heeft in het afgelopen boekjaar een miljardenverlies geleden. Het noodlijdende bedrijf gaf ook geen winstverwachting af voor het nieuwe jaar vanwege de aanhoudende problemen en de onzekerheid rond het handelsbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump. Nissan bevestigde daarnaast dat het bedrijf het aantal fabrieken terugbrengt van zeventien naar tien en 20.000 banen schrapt.
37 minuten geledenHONGKONG (ANP/RTR) - De Verenigde Staten gaan de invoerheffingen op kleinere pakketjes uit China verlagen, meldt het Witte Huis. Dit is opnieuw een stap die de handelsspanningen tussen de twee economische grootmachten moet verminderen.
2 uur geledenROME (ANP/DPA) - Musea en andere culturele bezienswaardigheden in Italië, zoals het Colosseum in Rome en de archeologische sites in Pompeï, zijn vorig jaar door ruim 60 miljoen mensen bezocht. Daarmee overtrof het aantal bezoekers voor het eerst het inwoneraantal van Italië van ongeveer 59 miljoen.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Alfen ging dinsdag hard onderuit op de Amsterdamse beurs. De producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet verlaagde zijn omzetverwachting voor dit jaar. Dat komt volgens het bedrijf door zwakkere marktomstandigheden, vooral bij oplaadsystemen voor elektrische auto's. Alfen rekent daardoor ook op een grotere krimp van de winstmarge dan aanvankelijk gedacht en wil extra maatregelen nemen om de kosten te drukken. Het aandeel kelderde bijna een kwart in waarde.
2 uur geledenBEIJING (ANP) - China heeft het verbod op de levering van Boeing-vliegtuigen aan Chinese luchtvaartmaatschappijen opgeheven. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De stap volgt op de doorbraak in het handelsoverleg tussen Washington en Beijing. Beide landen besloten daardoor hun importheffingen tijdelijk te verlagen.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het dagelijks leven is in april gemiddeld 4,1 procent duurder geworden dan in dezelfde maand een jaar geleden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van definitieve cijfers, die gelijk zijn aan de eerder gemelde snelle raming. De inflatie liep daarmee op ten opzichte van de 3,7 procent in maart.
5 uur geleden