
Europees Parlement wil na 2027 hoger budget voor de EU
BRUSSEL (ANP) - Het Europees Parlement wil dat er meer geld beschikbaar komt in de nieuwe meerjarenbegroting 2028-2034 voor de Europese Unie. Dat is nodig om als Europa het hoofd te bieden aan de vele crises en andere opgaven waarvoor de EU staat, vindt een meerderheid van de begrotingscommissie van het EP.
Het huidige uitgavenplafond ligt op 1 procent van het bruto nationaal inkomen (bni) van de 27 EU-landen. Het Europarlement noemt geen nieuw percentage.
Meer budget is nodig omdat de VS zich terugtrekken uit hun mondiale rol, beargumenteert de begrotingscommissie. De EU moet meer geld uitgeven aan de Russische oorlog in Oekraïne. Ook is veel geld nodig om de concurrentiepositie van de EU te verbeteren en de klimaatcrisis aan te pakken.
Defensie-investeringen
De begrotingscommissie vindt net als de Europese Commissie dat er veel meer geld voor defensie-investeringen op de EU-begroting moet worden vrijgemaakt. Het parlement wil niet dat dit ten koste gaat van uitgaven voor bijvoorbeeld sociaal en milieubeleid. De Europarlementariërs zijn voor gezamenlijk lenen voor onder andere veiligheid en defensie.
"We willen een EU-begroting die de nieuwe prioriteiten zoals concurrentievermogen en defensie beter weerspiegelt en tegelijkertijd bestaande prioriteiten zoals landbouw beschermt", zegt Europarlementariër Siegfried Mureşan die het eisenpakket mede heeft opgesteld.
121 miljard euro
De EU-begroting omvat nu jaarlijks ruim 121 miljard euro.
Het besluit van de parlementscommissie moet door een meerderheid van het Europarlement worden bekrachtigd. Het moet worden gezien als eisenpakket van het EP in de komende onderhandelingen met de Europese Commissie en lidstaten over de nieuwe meerjarenbegroting.
Meer uit Financieel
WASHINGTON (ANP/RTR) - Washington staat op het punt om meerdere handelsakkoorden te sluiten. "We verwachten de komende dagen enkele grote aankondigingen", zei de Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent in een gesprek met nieuwszender CNN.
1 uur geledenBEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China voert invoerbeperkingen in op medische apparatuur uit de Europese Unie zodra de waarde ervan boven de 45 miljoen yuan (ongeveer 5,4 miljoen euro) uitkomt. De "tegenmaatregel" treedt zondag in werking, maakte het Chinese ministerie van Financiën bekend.
7 uur geledenPARAMARIBO (ANP/RTR) - Het Maleisische oliebedrijf Petronas begint zondag met het boren naar olie voor de kust van Suriname. De proefboringen zijn bedoeld om extra oliereserves op te sporen, maakte het Surinaamse staatsoliebedrijf Staatsolie zaterdag bekend.
1 dag geledenPARIJS (ANP) - Vanaf 2028 kan Europa het zonder Russisch gas stellen, doordat er in de Verenigde Staten en Qatar volop nieuwe exportinstallaties voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) worden gebouwd. Dat zei Patrick Pouyanné, topman van het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies.
1 dag geledenMOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Rusland heeft zijn exportheffing op tarwe voor het eerst naar nul verlaagd sinds de invoering in juni 2021, om de stagnerende graanverkoop aan te jagen. De maatregel volgt op een sterke daling van de Russische export van tarwe. Het land is wereldwijd de grootste exporteur van deze graansoort, maar voerde in juni slechts 1,12 miljoen ton uit. Dat is een kwart van de hoeveelheid van een jaar geleden.
1 dag geledenSJANGHAI (ANP/AFP) - China heeft zaterdag zijn eerste Legoland geopend, het grootste attractiepark van de Legoketen ter wereld. Duizenden bezoekers trokken naar het nieuwe park in Shanghai, dat het toerisme in China moet aanjagen.
1 dag geledenWENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het oliekartel OPEC+ gaat de olieproductie volgende maand aanzienlijk sterker verhogen dan eerder voorzien. Onder leiding van Saudi-Arabië en Rusland verhoogt de alliantie de productie met 548.000 vaten per dag. In de voorgaande maanden werd de productie telkens met 411.000 vaten per dag opgevoerd. Dit was al drie keer zo veel als oorspronkelijk gepland.
1 dag geleden