
Europees coronarecord voor Spaanse regio: 1 op 18 inwoners besmet
SOLNA (ANP) - De Spaanse regio Navarra is de grootste coronabrandhaard van Europa geworden. In de afgelopen twee weken is één op elke achttien inwoners positief getest op het coronavirus. Nog nooit had een regio zo veel bevestigde besmettingen.
Navarra telde in de afgelopen twee kalenderweken 36.505 positieve tests. Omgerekend zijn dat 5560 gevallen op elke 100.000 mensen. Daarmee is Navarra koploper van alle 211 regio's in Europa. In het aangrenzende Baskenland stijgt het aantal gevallen ook snel.
Het oude record heeft slechts een week standgehouden. Vorige week voerde de Deense hoofdstad Kopenhagen de lijst aan met 4030 gevallen per 100.000 mensen.
Noord-Holland op plek 76
Ook in Nederland stijgt het aantal coronagevallen, maar in andere landen gaat de toename sneller. Zeeland was vorige week koploper van Nederland op de 27e plaats van Europa. Nu is Noord-Holland de eerste Nederlandse provincie op plek 76. Het aantal positieve tests steeg in Noord-Holland met 13 procent. Dit komt vooral door Amsterdam, waar het aantal coronagevallen met 30 procent toenam. Limburg is de snelste daler van Nederland. Voor de achtste week op rij staan alle twaalf provincies op donkerrood, de hoogste waarschuwingskleur.
De coronakaart wordt elke donderdag vastgesteld door het ECDC, de Europese gezondheidsdienst waarbij onder meer het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) aangesloten is. De organisatie kijkt naar het aantal en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. Voor de nieuwe kaart is dat de periode van 20 december tot en met 2 januari.
De Europese coronakaart heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood. Op de kaart van deze week staan 156 regio's op donkerrood, tegen 147 vorige week.
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - Zo'n 5 procent van de kwetsbare mensen die vitamine D voorgeschreven hebben gekregen, is met slikken gestopt nu het voedingssupplement niet langer wordt vergoed, aldus onderzoeksinstituut Nivel. Vitamine D wordt onder meer gebruikt voor de ondersteuning van het immuunsysteem, de spieren en de botten. Een tekort kan met name door te weinig zonlicht ontstaan.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ook de horeca en de vereniging van podiumtechnici gaan zich inzetten om gehoorschade te voorkomen. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de Vereniging voor Podiumtechnologie (VPT) hebben zich achter het Vierde Convenant Preventie Gehoorschade Versterkte Muziek geschaard. Dat meldt demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer. Hij ondertekende het convenant zelf ook namens zijn ministerie. Met de nieuwkomers doen nu twaalf partijen mee.
1 dag geledenZOETERMEER (ANP) - De gemeente Zoetermeer zegt geschrokken te zijn van de financiële problemen bij het HagaZiekenhuis, dat een ziekenhuis in de stad heeft. De gemeente "maakt zich zorgen over de mogelijke gevolgen hiervan voor de toekomst van het zorgaanbod".
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het HagaZiekenhuis, dat vestigingen in Den Haag en Zoetermeer heeft, zit in financiële problemen en wil daarom bezuinigen op de personeelskosten. De ziekenhuisgroep wil minder krachten inhuren en vertrekkende medewerkers soms niet vervangen.
1 dag geledenZEIST (ANP) - Ziekenhuizen zien sinds een paar dagen ineens weer veel coronapatiënten binnenkomen. Het totale aantal opgenomen patiënten is sinds vrijdag met meer dan honderd gestegen. Ook in het rioolwater zijn de laatste tijd weer meer virusdeeltjes te vinden.
2 dagen geledenRAFAH (ANP/AFP) - Het lijden van de bevolking van de Gazastrook is ondraaglijk, zegt de voorzitter van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC), Mirjana Spoljaric. Spoljaric is in de Gazastrook aangekomen voor een bezoek aan onder meer lokale afdelingen van het Rode Kruis en het Europese Hospitaal in Khan Younis. De plaats wordt gebombardeerd door de Israëli's.
3 dagen geledenBASEL (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Farmacieconcern Roche neemt het Amerikaanse Carmot Therapeutics over, een ontwikkelaar van middelen tegen obesitas. Het Zwitserse concern legt daar 2,7 miljard dollar voor neer, omgerekend bijna 2,5 miljard euro. Met die overname mengt Roche zich op de snel groeiende markt voor afslankmiddelen.
3 dagen geleden