
Europees coronarecord voor Spaanse regio: 1 op 18 inwoners besmet
SOLNA (ANP) - De Spaanse regio Navarra is de grootste coronabrandhaard van Europa geworden. In de afgelopen twee weken is één op elke achttien inwoners positief getest op het coronavirus. Nog nooit had een regio zo veel bevestigde besmettingen.
Navarra telde in de afgelopen twee kalenderweken 36.505 positieve tests. Omgerekend zijn dat 5560 gevallen op elke 100.000 mensen. Daarmee is Navarra koploper van alle 211 regio's in Europa. In het aangrenzende Baskenland stijgt het aantal gevallen ook snel.
Het oude record heeft slechts een week standgehouden. Vorige week voerde de Deense hoofdstad Kopenhagen de lijst aan met 4030 gevallen per 100.000 mensen.
Noord-Holland op plek 76
Ook in Nederland stijgt het aantal coronagevallen, maar in andere landen gaat de toename sneller. Zeeland was vorige week koploper van Nederland op de 27e plaats van Europa. Nu is Noord-Holland de eerste Nederlandse provincie op plek 76. Het aantal positieve tests steeg in Noord-Holland met 13 procent. Dit komt vooral door Amsterdam, waar het aantal coronagevallen met 30 procent toenam. Limburg is de snelste daler van Nederland. Voor de achtste week op rij staan alle twaalf provincies op donkerrood, de hoogste waarschuwingskleur.
De coronakaart wordt elke donderdag vastgesteld door het ECDC, de Europese gezondheidsdienst waarbij onder meer het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) aangesloten is. De organisatie kijkt naar het aantal en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. Voor de nieuwe kaart is dat de periode van 20 december tot en met 2 januari.
De Europese coronakaart heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood. Op de kaart van deze week staan 156 regio's op donkerrood, tegen 147 vorige week.
Meer uit Gezond
GRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
1 dag geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen loopt iets sneller op. In de afgelopen week zijn 37 besmettingen geregistreerd. Een week eerder kwamen er 25 nieuwe gevallen bij en de week daarvoor 34.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Stamcelbank Nederland, de enige plek in Nederland waar mensen hun eigen stamcellen konden opslaan, krijgt zijn erkenning niet terug. De goedkeuring was in januari 2022 ingetrokken, en de Raad van State heeft woensdag geoordeeld dat dit terecht was.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.
2 weken geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit mocht gegevens opvragen over mensen die geestelijke gezondheidszorg krijgen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald. Tegenstanders die zich zorgen maakten over privacy hadden samen een massaclaim ingediend tegen de toezichthouder, maar die is afgewezen.
2 weken geleden