Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europarlementariërs laaiend over 'groen lobbyschandaal'

Europarlementariërs laaiend over 'groen lobbyschandaal'

STRAATSBURG (ANP) - Nederlandse Europarlementariërs van VVD, BBB en NSC vinden het onacceptabel dat de Europese Commissie jarenlang milieuorganisaties zou hebben gesubsidieerd, waarvoor die in ruil moesten lobbyen voor de Green Deal van voormalig Eurocommissaris Frans Timmermans. Zij vinden dat het "groene lobbyschandaal", zoals BBB'er Sander Smit het noemt, tot op de bodem moet worden uitgezocht. Ook eisen ze opheldering hierover van de Europese Commissie.

De Europarlementariërs reageren daarmee op een publicatie van De Telegraaf, die geheime contracten heeft ingezien van de Europese Commissie en milieuorganisaties. In de Green Deal hebben de EU-landen afgesproken om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn en het verlies aan biodiversiteit te bestrijden.

"De Europese Commissie hoort neutraal te opereren en zich te richten op het maken van eerlijke wetgeving. Ze hoort geen belastinggeld te gebruiken om via de achterdeur invloed uit te oefenen op Europarlementariërs", fulmineert VVD-Europarlementariër Malik Azmani.

NSC: oneigenlijke beïnvloeding

Smit eist dat alle wet- en regelgeving die te maken heeft met de Green Deal wordt opgeschort tot het schandaal is opgehelderd. Ook wil hij opheldering over de rol van Timmermans. Die is tegenwoordig fractievoorzitter van GroenLinks-PvdA in de Tweede Kamer.

NSC-Europarlementariër Dirk Gotink spreekt van "oneigenlijke beïnvloeding van de uitvoerende macht richting de wetgevende macht". Hij wil weten of dergelijk gebruik van de Europese Commissie een uitzondering of regel is. "Dit soort praktijken met belastinggeld moet stoppen."

Chahim pleit voor transparantie

Ook Mohammed Chahim, Europarlementariër voor GroenLinks-PvdA, keurt de handelwijze af. "In een fatsoenlijke democratie is het waarborgen van tegenmacht een belangrijke pijler. Wij moeten als volksvertegenwoordigers horen wat mensen te zeggen hebben, ook als het ons niet bevalt. En dat kan niet alleen het geluid zijn van bedrijven en lobbykantoren met veel geld die hier toch wel de deur platlopen."

Als er lobby-opdrachten zijn gegeven die enkel "welgevallig zijn voor de Europese Commissie, dan moet daar transparantie over komen", vindt Chahim.

Debat

Het Europees Parlement debatteert later woensdag over de financiering van ngo's zoals milieuorganisaties.

Meer uit Politiek

Van Vroonhoven: geen geheim dat het stroefjes gaat in coalitie

DEN HAAG (ANP) - NSC-leider Nicolien van Vroonhoven beaamt dat ze tijdens een recente toespraak bij de Leidse studentenvereniging Minerva heeft gezegd dat ze deel uitmaakt van een onmogelijke coalitie. "Dat is toch geen geheim?", reageerde ze toen Sven Kockelmann haar dit citaat voorlegde bij zijn talkshow Café Kockelmann.

6 uur geleden
Coenradie: relschoppers Scheveningen mogen niet ontkomen

DEN HAAG (ANP) - De jongeren die donderdagavond in Scheveningen rellen veroorzaakten mogen daarmee niet wegkomen, vindt staatssecretaris Ingrid Coenradie (Justitie). Ze reageerde bij televisieprogramma Goedemorgen Nederland als eerste bewindspersoon op de rellen: "Deze gasten moeten weten dat ze niet onaantastbaar zijn, want dit kan niet."

20 uur geleden
Faber vindt Efteling-uitje van jongeren azc 'on-uit-leg-baar'

DEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber (PVV) schrijft op X dat ze het "on-uit-leg-baar" vindt dat jongeren van het asielzoekerscentrum (azc) van Sint Annaparochie binnenkort een uitje hebben naar de Efteling. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft het jaarlijkse uitje van het azc bewust dan georganiseerd om onrust tijdens het dorpsfeest te voorkomen, schrijft de Leeuwarder Courant.

1 dag geleden
Beoogd ambassadeur VS wil inzetten op handel en veiligheid

WASHINGTON (ANP) - Trumps beoogde Amerikaanse ambassadeur voor Nederland, Joe Popolo, wil zich vooral inzetten voor handel, veiligheid en samenwerking op technologisch vlak. Dat zei hij tijdens een hoorzitting voor de Amerikaanse Senaat over zijn voordracht als ambassadeur.

1 dag geleden
Timmermans: kabinet hierna moet akkoord sluiten over loonstijging

DEN HAAG (ANP) - Frans Timmermans bepleit dat een volgend kabinet een akkoord sluit met werknemers en werkgevers en daarin een flinke salarisverhoging afspreekt. In ruil daarvoor krijgen ondernemers investeringen die de productiviteit moeten verhogen. De leider van GroenLinks-PvdA zal zijn plan donderdagavond toelichten als hij de Spiekmanlezing geeft in de Pelgrimvaderskerk in Rotterdam.

1 dag geleden
Coenradie: 4100 cellen minder in 2029 als er geen extra geld komt

ROTTERDAM (ANP) - Staatssecretaris Ingrid Coenradie (Justitie) moet in 2029 4100 cellen sluiten als er geen extra geld voor de gevangenissen komt. Dat zegt ze tijdens een werkbezoek aan een Huis van Bewaring in Rotterdam. De PVV-bewindsvrouw heeft 500 miljoen euro nodig om de problemen in de gevangenissen op te lossen, maar kreeg dat geld tijdens de bijstelling van de begroting niet.

1 dag geleden
OM: voorwaardelijke taakstraf tegen oud-minister Bot om ongeval

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie eist een voorwaardelijke taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van zes maanden tegen oud-minister Ben Bot (87) om een verkeersongeval in november 2022. De officier van justitie eist ook dat de oud-minister 3000 euro overmaakt aan Slachtofferhulp. Bot reed met zijn auto over een stoep aan de Badhuisweg in Den Haag en reed daarbij een 14-jarig meisje aan. Zij brak haar been en neus.

1 dag geleden