Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eurogroep heft verscherpt toezicht op Griekenland in augustus op

Eurogroep heft verscherpt toezicht op Griekenland in augustus op

LUXEMBURG (ANP) - Griekenland is bijna af van het zware financiële toezicht van de eurozone waaronder het land al jarenlang staat. De ministers van de eurozone (Eurogroep) hebben er in Luxemburg mee ingestemd het verscherpte toezicht na 20 augustus op te heffen. De Griekse regering krijgt ook voor de zevende en laatste keer een uitkering voor schuldverlichting, van 748 miljoen euro.

Griekenland werd tussen 2010 en 2018 door de andere eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) financieel op de been gehouden nadat het dreigde failliet te gaan. In augustus 2018 kon deze steun worden beëindigd, maar het land bleef onder verscherpte controle staan om zeker te zijn dat het zich aan alle afspraken over hervormingen zou houden. Inmiddels heeft Griekenland ook alle leningen aan het IMF afbetaald. Dit betekent dat de normale toestand in Griekenland voor het eerst sinds 2010 wordt hersteld, stelt de Eurogroep in een verklaring.

Minister Sigrid Kaag zei na afloop van de Eurogroep dat Griekenland nu "ontslagen is" van het verscherpte toezicht. "En dat is best wel een prestatie na al die jaren. Daar hebben we de Grieken dan ook mee gecomplimenteerd." Eurogroepvoorzitter Paschal Donohoe prees het doorzettingsvermogen van "de Griekse regering en de bevolking, die zich ondanks bosbranden, aardbevingen, een pandemie en nu de oorlog" in Oekraïne blijven inzetten om het land gezond te krijgen.

Checks

Helemaal zonder controles gaat Griekenland niet verder. Net als de andere eurolanden die tijdens de financiële crisis steun kregen uit Europese noodfondsen en ingrijpend moesten bezuinigen (Ierland, Portugal, Cyprus en Spanje), zal het land nog jarenlang met checks te maken krijgen. Het heeft het merendeel van de beloftes ingelost, stelt de Eurogroep vast, en heeft toegezegd verder te werken aan hervormingen om het land economisch en financieel op de rails te houden. Dat is gezien de onzekere en instabiele economische ontwikkelingen vanwege de oorlog in Oekraïne ook hard nodig, waarschuwt de Eurogroep.

De uitkering van 748 miljoen euro die Griekenland krijgt, komt voort uit een eerdere afspraak. In 2012 hielpen Nederland en andere eurolanden Athene door Griekse staatsobligaties op te kopen. De winsten die ze op die Griekse staatsobligaties boekten, werden op een tussenrekening bij het permanente Europese noodfonds ESM gezet. Sinds 2019 krijgt Griekenland elk half jaar een schijf van die winsten uitgekeerd om de rentelasten te verlichten en leningen vervroegd mee af te lossen. Het gaat om een totaalpakket van 4,8 miljard euro.

Meer uit Financieel

ASML investeert 80 miljoen euro in onderzoek TU Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - Chipmachinemaker ASML investeert de komende tien jaar 80 miljoen euro in onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven. Het geld gaat onder andere naar promotieonderzoek op het gebied van natuurkunde, technologie en kunstmatige intelligentie (AI). Ook gaan de universiteit en het techbedrijf samen onderzoek doen.

2 uur geleden
ASML investeert 80 miljoen euro in onderzoek TU Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - Chipmachinemaker ASML investeert de komende tien jaar 80 miljoen euro in onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven. Het geld gaat onder andere naar promotieonderzoek op het gebied van natuurkunde, technologie en kunstmatige intelligentie (AI). Ook gaan de universiteit en het techbedrijf samen onderzoek doen.

4 uur geleden
Vooral het buitenland verdient aan Nederlandse cocaïnehandel

DEN HAAG (ANP) - De opbrengsten uit de Nederlandse handel in cocaïne stromen voor het leeuwendeel door naar het buitenland. Die inschatting doet het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de meest recente beschikbare cijfers. Volgens het statistiekbureau leverde de handel in cocaïne bovendien verreweg de hoogste opbrengsten op in vergelijking met andere drugs.

4 uur geleden
AI-hausse levert chipontwerper Nvidia opnieuw recordomzet op

SANTA CLARA (ANP) - Chipontwikkelaar Nvidia heeft zijn omzet en winst in het afgelopen kwartaal opnieuw fors opgevoerd. Het bedrijf staat bekend als de belangrijkste verkoper van chips die nieuwe toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI) ondersteunen. Nu veel techbedrijven in een race zijn verwikkeld om de geavanceerdste AI-modellen te ontwikkelen, boekt Nvidia recordresultaten.

5 uur geleden
Beurzen in New York sluiten lager na notulen Fed

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met bescheiden verliezen gesloten. De bekendste graadmeters op Wall Street daalden na de publicatie van de notulen van de recentste rentevergadering van de Federal Reserve en drongen die verliezen vervolgens deels terug. Uit de stukken kwam naar voren dat sommige beleidsmakers van de centrale bank zich afvroegen of de rentes wel hoog genoeg waren om de inflatie onder controle te krijgen.

5 uur geleden
Geneesmiddelenbedrijf MSD steekt 136 miljoen in Haarlemse locatie

HAARLEM (ANP) - Geneesmiddelenbedrijf MSD steekt de komende twee jaar 136 miljoen euro in zijn vestigingen in Haarlem. Het geld gaat onder andere naar de faciliteit waar een groot aantal medicijnen op verschillende manieren kunnen worden verpakt. Ook investeert MSD in de vaccinproductie in de Noord-Hollandse stad.

6 uur geleden
Aandelenbeurs Amsterdam sluit licht lager, Heijmans stijgt hard

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is woensdag met een klein verlies gesloten. Beleggers op het Damrak waren in afwachting van de kwartaalcijfers van chipbedrijf Nvidia in de Verenigde Staten en de notulen van de Fed. Bouwbedrijf Heijmans bewoog sterk na de publicatie van nieuwe financiële doelstellingen.

10 uur geleden