Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eurogroep heft verscherpt toezicht op Griekenland in augustus op

Eurogroep heft verscherpt toezicht op Griekenland in augustus op

LUXEMBURG (ANP) - Griekenland is bijna af van het zware financiële toezicht van de eurozone waaronder het land al jarenlang staat. De ministers van de eurozone (Eurogroep) hebben er in Luxemburg mee ingestemd het verscherpte toezicht na 20 augustus op te heffen. De Griekse regering krijgt ook voor de zevende en laatste keer een uitkering voor schuldverlichting, van 748 miljoen euro.

Griekenland werd tussen 2010 en 2018 door de andere eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) financieel op de been gehouden nadat het dreigde failliet te gaan. In augustus 2018 kon deze steun worden beëindigd, maar het land bleef onder verscherpte controle staan om zeker te zijn dat het zich aan alle afspraken over hervormingen zou houden. Inmiddels heeft Griekenland ook alle leningen aan het IMF afbetaald. Dit betekent dat de normale toestand in Griekenland voor het eerst sinds 2010 wordt hersteld, stelt de Eurogroep in een verklaring.

Minister Sigrid Kaag zei na afloop van de Eurogroep dat Griekenland nu "ontslagen is" van het verscherpte toezicht. "En dat is best wel een prestatie na al die jaren. Daar hebben we de Grieken dan ook mee gecomplimenteerd." Eurogroepvoorzitter Paschal Donohoe prees het doorzettingsvermogen van "de Griekse regering en de bevolking, die zich ondanks bosbranden, aardbevingen, een pandemie en nu de oorlog" in Oekraïne blijven inzetten om het land gezond te krijgen.

Checks

Helemaal zonder controles gaat Griekenland niet verder. Net als de andere eurolanden die tijdens de financiële crisis steun kregen uit Europese noodfondsen en ingrijpend moesten bezuinigen (Ierland, Portugal, Cyprus en Spanje), zal het land nog jarenlang met checks te maken krijgen. Het heeft het merendeel van de beloftes ingelost, stelt de Eurogroep vast, en heeft toegezegd verder te werken aan hervormingen om het land economisch en financieel op de rails te houden. Dat is gezien de onzekere en instabiele economische ontwikkelingen vanwege de oorlog in Oekraïne ook hard nodig, waarschuwt de Eurogroep.

De uitkering van 748 miljoen euro die Griekenland krijgt, komt voort uit een eerdere afspraak. In 2012 hielpen Nederland en andere eurolanden Athene door Griekse staatsobligaties op te kopen. De winsten die ze op die Griekse staatsobligaties boekten, werden op een tussenrekening bij het permanente Europese noodfonds ESM gezet. Sinds 2019 krijgt Griekenland elk half jaar een schijf van die winsten uitgekeerd om de rentelasten te verlichten en leningen vervroegd mee af te lossen. Het gaat om een totaalpakket van 4,8 miljard euro.

Meer uit Financieel

Bloomberg: De Beers verkoopt stiekem afgeprijsde diamanten

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Beers, een van de grootste diamantbedrijven ter wereld, heeft de afgelopen maanden in het geheim afgeprijsde ruwe diamanten verkocht aan een selecte groep afnemers. Daarmee probeert het bedrijf zijn voorraden af te bouwen, zonder openlijk de prijzen te verlagen, zeggen betrokkenen tegen persbureau Bloomberg. Het gaat om een zeer ongebruikelijke stap die de spanningen binnen een sector die al in crisis verkeert, verder aanwakkert.

26 minuten geleden
PostNL: duurdere postzegel weegt niet op tegen aanpassing Postwet

DEN HAAG (ANP) - Met het verhogen van de postzegelprijs kan PostNL het verlies van zijn postdivisie slechts beperken. Juist een aanpassing van de Postwet is nodig om post "toegankelijk en betrouwbaar" te houden. Dat zegt directeur Maurice Unck van de posttak van PostNL. "We zitten klem in wat de Postwet ons voorschrijft."

38 minuten geleden
PostNL verhoogt weer postzegelprijs: grootste stap sinds 2014

DEN HAAG (ANP) - PostNL verhoogt de prijs van een postzegel vanaf 1 juli met 10 cent tot 1,31 euro. Dat is de sterkste prijsstijging sinds 2014. Volgens het bedrijf kost postbezorging inmiddels meer dan het oplevert. Ook andere prijzen gaan omhoog: het versturen van post naar het buitenland wordt duurder, evenals het versturen van aangetekende brieven en pakketten.

1 uur geleden
Duits beleggersvertrouwen veert op na scherpe daling

MÜNCHEN (ANP/BLOOMBERG) - Het economisch vertrouwen van Duitse beleggers laat herstel zien van de scherpe daling vorige maand door zorgen over de handelsoorlog van de Amerikaanse president Donald Trump. Dat meldt het vooraanstaande onderzoeksinstituut ZEW uit München. Volgens ZEW zijn beleggers bekomen van de grootste schrik van die handelsoorlog. Ook krijgt het vertrouwen steun van de nieuwe Duitse regering die enorme investeringen in onder meer infrastructuur wil doen.

2 uur geleden
Nissan lijdt miljardenverlies en sluit fabrieken

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - De Japanse autofabrikant Nissan heeft in het afgelopen boekjaar een miljardenverlies geleden. Het noodlijdende bedrijf gaf ook geen winstverwachting af voor het nieuwe jaar vanwege de aanhoudende problemen en de onzekerheid rond het handelsbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump. Nissan bevestigde daarnaast dat het bedrijf het aantal fabrieken terugbrengt van zeventien naar tien en 20.000 banen schrapt.

2 uur geleden
VS verlagen importheffingen op kleine Chinese pakketjes

HONGKONG (ANP/RTR) - De Verenigde Staten gaan de invoerheffingen op kleinere pakketjes uit China verlagen, meldt het Witte Huis. Dit is opnieuw een stap die de handelsspanningen tussen de twee economische grootmachten moet verminderen.

4 uur geleden
Voor het eerst meer museumbezoekers dan inwoners in Italië

ROME (ANP/DPA) - Musea en andere culturele bezienswaardigheden in Italië, zoals het Colosseum in Rome en de archeologische sites in Pompeï, zijn vorig jaar door ruim 60 miljoen mensen bezocht. Daarmee overtrof het aantal bezoekers voor het eerst het inwoneraantal van Italië van ongeveer 59 miljoen.

4 uur geleden