Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eurogroep heft verscherpt toezicht op Griekenland in augustus op

Eurogroep heft verscherpt toezicht op Griekenland in augustus op

LUXEMBURG (ANP) - Griekenland is bijna af van het zware financiële toezicht van de eurozone waaronder het land al jarenlang staat. De ministers van de eurozone (Eurogroep) hebben er in Luxemburg mee ingestemd het verscherpte toezicht na 20 augustus op te heffen. De Griekse regering krijgt ook voor de zevende en laatste keer een uitkering voor schuldverlichting, van 748 miljoen euro.

Griekenland werd tussen 2010 en 2018 door de andere eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) financieel op de been gehouden nadat het dreigde failliet te gaan. In augustus 2018 kon deze steun worden beëindigd, maar het land bleef onder verscherpte controle staan om zeker te zijn dat het zich aan alle afspraken over hervormingen zou houden. Inmiddels heeft Griekenland ook alle leningen aan het IMF afbetaald. Dit betekent dat de normale toestand in Griekenland voor het eerst sinds 2010 wordt hersteld, stelt de Eurogroep in een verklaring.

Minister Sigrid Kaag zei na afloop van de Eurogroep dat Griekenland nu "ontslagen is" van het verscherpte toezicht. "En dat is best wel een prestatie na al die jaren. Daar hebben we de Grieken dan ook mee gecomplimenteerd." Eurogroepvoorzitter Paschal Donohoe prees het doorzettingsvermogen van "de Griekse regering en de bevolking, die zich ondanks bosbranden, aardbevingen, een pandemie en nu de oorlog" in Oekraïne blijven inzetten om het land gezond te krijgen.

Checks

Helemaal zonder controles gaat Griekenland niet verder. Net als de andere eurolanden die tijdens de financiële crisis steun kregen uit Europese noodfondsen en ingrijpend moesten bezuinigen (Ierland, Portugal, Cyprus en Spanje), zal het land nog jarenlang met checks te maken krijgen. Het heeft het merendeel van de beloftes ingelost, stelt de Eurogroep vast, en heeft toegezegd verder te werken aan hervormingen om het land economisch en financieel op de rails te houden. Dat is gezien de onzekere en instabiele economische ontwikkelingen vanwege de oorlog in Oekraïne ook hard nodig, waarschuwt de Eurogroep.

De uitkering van 748 miljoen euro die Griekenland krijgt, komt voort uit een eerdere afspraak. In 2012 hielpen Nederland en andere eurolanden Athene door Griekse staatsobligaties op te kopen. De winsten die ze op die Griekse staatsobligaties boekten, werden op een tussenrekening bij het permanente Europese noodfonds ESM gezet. Sinds 2019 krijgt Griekenland elk half jaar een schijf van die winsten uitgekeerd om de rentelasten te verlichten en leningen vervroegd mee af te lossen. Het gaat om een totaalpakket van 4,8 miljard euro.

Meer uit Financieel

Kort geding luchtvaart tegen Staat moet krimp Schiphol voorkomen

HAARLEM (ANP) - De Staat moet dinsdag in de rechtbank in Haarlem uitleg geven over de voorgenomen krimp van luchthaven Schiphol. De luchtvaartbranche heeft een kort geding aangespannen om het plan van tafel te vegen om het aantal vluchten per jaar te verlagen van 500.000 naar 460.000. KLM Groep is initiatiefnemer van het kort geding.

1 uur geleden
Aanvragen tegemoetkoming van energiekosten bedrijven van start

DEN HAAG (ANP) - Ondernemers kunnen vanaf dinsdag een aanvraag indienen bij de overheid voor een tegemoetkoming in de hoge energiekosten. Het loket voor de zogenaamde TEK-regeling gaat om 09.00 uur open voor bedrijven die minimaal 7 procent van de omzet kwijt waren aan energiekosten. Aanvragen kunnen met terugwerkende kracht vanaf 1 november worden ingediend.

1 uur geleden
Bureau begint massaclaim tegen energieleveranciers

AMSTERDAM (ANP) - GoBaxter, naar eigen zeggen een bureau voor consumentenbescherming, begint een massaclaim tegen meer dan tien energiemaatschappijen waaronder Vattenfall, Eneco, Essent, Greenchoice en Budget Energie. Volgens GoBaxter is de aanleiding de rechtszaak die Vattenfall recent verloor van een klant die het niet eens was met een tussentijdse verhoging van het energietarief. De campagne voor aanmelding van deelnemers aan de claim begint dinsdag.

4 uur geleden
Vakbond: Britse oliewerkers boorplatformen Noordzee gaan staken

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Britse werknemers op olie- en gasboorplatformen in de Noordzee gaan staken voor meer loon en betere arbeidsvoorwaarden. Dat maakte de vakbond Unite bekend. Volgens de bond zullen ongeveer 1400 leden meedoen aan de acties die plaatsvinden tussen maart en juni. Exacte data werden niet gemeld.

6 uur geleden
Wall Street omhoog door afnemende onrust bankensector

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met winst gesloten, in navolging van de plussen in Europa eerder op de dag. Beleggers op Wall Street reageerden positief op de overname van het noodlijdende Credit Suisse door de grotere Zwitserse rivaal UBS op zondag. Daardoor nam de onrust in de bankensector wat af. Wel kreeg First Republic Bank weer rake klappen nadat kredietbeoordelaar S&P Global voor de tweede keer in een week tijd de kredietrating van de Californische bank had verlaagd.

7 uur geleden
Protest bij hoofdkantoor Credit Suisse Zürich na redding door UBS

ZÜRICH (ANP/BLOOMBERG) - Ongeveer tweehonderd demonstranten protesteerden maandagavond bij het hoofdkantoor van de Zwitserse bank Credit Suisse in Zürich vanwege de redding van de noodlijdende bank door de grotere Zwitserse rivaal UBS. Er werden onder meer eieren gegooid naar het hoofdkantoor van Credit Suisse aan de Paradeplatz in het centrum van Zürich. Ook werden leuzen geroepen als "revolutie" en "eet de rijken".

7 uur geleden
Winst voor Amsterdamse AEX-index na redding Credit Suisse

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is maandag na een grillige handelsdag met winst gesloten. Ook elders in Europa waren de koersenborden groen gekleurd. De rust rond de bankensector leek weer enigszins terug te keren op de financiële markten na de overname van het noodlijdende Credit Suisse door de grotere Zwitserse rivaal UBS op zondag.

10 uur geleden