Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU, VS en VK spreken China aan op hacken overheden en bedrijven

EU, VS en VK spreken China aan op hacken overheden en bedrijven

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie, de Verenigde Staten en een aantal bondgenoten rekenen China de hack van duizenden overheidsinstanties en bedrijven via een lek in de e-mailsoftware van Microsoft aan. De hackers opereerden vanuit China, stellen de bondgenoten vast. China doet daar op zijn minst te weinig tegen en neemt zijn verantwoordelijkheid niet.

De aanvallen hebben "aanzienlijke schade aangericht" aan "overheidsinstellingen, politieke organisaties en sleutelindustrieën" in de EU en wereldwijd, klaagt EU-buitenlandchef Josep Borrell. De hackers zouden uit zijn geweest op spionage, de diefstal van bedrijfsgeheimen en losgeld.

De daders moeten worden gezocht in hackersgroepen Advanced Persistent Threat 40 en 31, stelt Borrell. Die werken voor of samen met de Chinese veiligheidsdiensten, klinkt het al langer. Microsoft zelf wees al spoedig na de onthulling van de aanvallen naar Chinese hackers.

Passende maatregelen

De computerinbraken zijn "in strijd met de regels voor verantwoordelijk gedrag van landen", waarschuwt de EU. "We blijven de Chinese autoriteiten manen om zich aan deze regels te houden, kwaadaardige cyberactiviteiten niet toe te laten op hun grondgebied en alle passende maatregelen te nemen." China zou nu alles in het werk moeten stellen om de kwestie "in kaart te brengen, te onderzoeken en aan te pakken", stelt de unie.

De VS, die al jaren harder optreden tegen China dan de EU, stellen dat de hackers op de loonlijst van het Chinese ministerie voor Staatsveiligheid stonden. "Landen die zich verantwoordelijk gedragen herbergen niet welbewust cybercriminelen, laat staan dat ze hen ondersteunen of met hen samenwerken", zegt minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken. China moet "erop rekenen dat het verantwoordelijk wordt gehouden als het geen eind maakt aan deze stelselmatige cybersabotage", dreigt zijn Britse collega Dominic Raab.

Novum

Behalve de EU, de VS en het Verenigd Koninkrijk houden ook Australië, Canada, Nieuw-Zeeland en Japan China verantwoordelijk. Ook de NAVO spreekt de regering in Peking aan op de cyberaanvallen. Dat is een novum.

De EU wil nog niet zeggen of zij broedt op sancties tegen China. Borrell kan de EU-landen voorstellen zogeheten cybersancties op te leggen, maar "daar gaan we nu niet op in". Alle lidstaten moeten met zulke sancties instemmen. De afgelopen tijd blokkeerde Hongarije strenger optreden tegen China over bijvoorbeeld diens omgang met Hongkong.

Meer uit Buitenland

UNHCR: Westen moet praten met Assad om terugkeer vluchtelingen

BEIROET (ANP) - Om mogelijk te maken dat Syrische vluchtelingen geleidelijk kunnen terugkeren naar hun land, zou de internationale gemeenschap volgens VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in gesprek moeten gaan met de Syrische president Bashar al-Assad. Ivo Freijsen, vertegenwoordiger van UNHCR in Libanon, denkt dat een terugkeer voor veel Syriërs niet aan de orde is tot westerse landen met Assads regime spreken over betere omstandigheden in het door een oorlog verscheurde land.

33 minuten geleden
VN: operatie om olieramp bij Jemen te vermijden snel van start

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - Een grootschalige operatie om een olieramp voor de kust van Jemen te vermijden zal snel van start kunnen gaan. Het leegpompen en weghalen van de vervallen olietanker Safer met 1,1 miljoen vaten ruwe olie begint medio juni, melden de Verenigde Naties.

46 minuten geleden
Britten: Oekraïne mag Rusland aanvallen als zelfverdediging

TALLINN (ANP/DPA) - Oekraïne mag Rusland aanvallen als zelfverdediging, vindt de Britse regering. Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly heeft Oekraïne principieel het recht om uit zelfverdediging buiten zijn eigen grondgebied toe te slaan, om het de Russen moeilijk te maken Oekraïens grondgebied te treffen.

3 uur geleden
NAVO stuurt versterking naar Kosovo na belagen vredessoldaten

BRUSSEL/OSLO (ANP) - De NAVO stuurt extra troepen naar het onrustige Kosovo. Zeker dertig vredesmilitairen van het bondgenootschap raakten maandag gewond bij botsingen tussen Servische Kosovaren en de politie.

6 uur geleden
Poetin: droneaanval op Moskou poging om angst te zaaien

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De droneaanvallen op Moskou afgelopen nacht waren volgens president Vladimir Poetin een poging om Rusland bang te maken en te provoceren. Het was volgens hem een aanval op burgerdoelen. Rusland houdt Oekraïne verantwoordelijk voor de aanvallen, al wordt dat door Kyiv ontkend.

7 uur geleden
EU zet zich schrap voor de zomer: dubbel zoveel blusvliegtuigen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie vreest voor een zomer met veel bosbranden. Zij verdubbelt daarom het aantal blusvliegtuigen en -helikopters om EU-landen te hulp te schieten.

7 uur geleden
EU: leiders Servië en Kosovo moeten geweld bezweren

BRUSSEL (ANP/AFP) - De leiders van Servië en Kosovo moeten een eind maken aan het geweld in Noord-Kosovo, waarschuwt de Europese Unie. De onlusten, waarbij ook vredesmilitairen van de NAVO gewond zijn geraakt, zijn "absoluut onacceptabel", zegt buitenlandchef Josep Borrell. Hij ziet een "heel gevaarlijke situatie" ontstaan.

7 uur geleden