Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU tempert verwachtingen Oekraïne over snelle toetreding

EU tempert verwachtingen Oekraïne over snelle toetreding

BRUSSEL (ANP) - Een grote groep EU-landen waaronder Nederland maakt zich volgens ingewijden zorgen over de haast en gretigheid waarmee kopstukken van de EU, Ursula von der Leyen en Charles Michel, Oekraïne in de armen sluiten. Ze hebben daarom op de rem getrapt bij het opstellen van een gezamenlijke verklaring die vrijdag naar buiten wordt gebracht na afloop van een overleg van het tweetal met president Volodimir Zelenski in Oekraïne.

De landen willen de verwachtingen temperen over de snelheid waarmee het door Rusland aangevallen land tot de EU zou kunnen toetreden. In juni vorig jaar kende de EU Oekraïne al ongewoon snel de status van kandidaat-lidstaat toe. Premier Denis Sjmihal had het eerder deze week over toetreding "binnen de komende twee jaar".

Voorzitter van de raad van regeringsleiders Michel zei onlangs dat "kosten noch moeite moeten worden gespaard om onze belofte zo snel mogelijk in realiteit om te zetten". Von der Leyen, die sinds de Russische invasie al drie keer bij Zelenski op bezoek is geweest, laat geen gelegenheid onbenut om Oekraïne te complimenteren met de vorderingen die het boekt met de hervormingen die de EU eist. Volgens EU-bronnen zijn vooral oostelijke lidstaten als Polen en Litouwen erop gebrand Oekraïne zo snel mogelijk in de EU te krijgen.

Geen "sneltrein"-procedure

In de conceptverklaring voor de top erkent de EU volgens betrokkenen de vooruitgang die Kiev boekt met onder meer corruptiebestrijding. Maar tegelijk houdt ze vast aan de stappen die noodzakelijk zijn voor toetreding, zo zijn de 27 landen toch overeengekomen. "Er is geen discussie over onze steun aan Oekraïne", aldus een diplomaat. Maar de lidstaten worstelen wel met de manier waarop de boodschap moet worden gebracht dat te hard van stapel lopen op termijn schadelijk voor de EU kan zijn.

Nederland heeft zich vanaf het begin terughoudend opgesteld over het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne. Premier Mark Rutte heeft Zelenski eerder ook gezegd dat er geen "sneltrein"-procedure bestaat.

Meer uit Buitenland

Finland wordt 31e NAVO-lid na goedkeuring door Turks parlement

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - Turkije heeft als laatste NAVO-land het lidmaatschap van Finland goedgekeurd. De ratificatie was een formaliteit nadat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zijn goedkeuring had uitgesproken voor de toetreding. Ook de Turkse oppositie in het parlement sprak haar steun uit.

31 minuten geleden
Media: tweede onderzoek naar zwijggeld Trump na affaire

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse justitie onderzoekt een tweede zaak waarbij ex-president Donald Trump zwijggeld zou hebben betaald om een affaire te verhullen. Het gaat om 150.000 dollar voor voormalig Playboy-fotomodel Karen McDougal die zelf beweert dat ze in 2006 een relatie had met Trump, meldt de krant The Wall Street Journal.

1 uur geleden
Oekraïne: controle over nog maar een derde van Bachmoet

KYIV (ANP/AFP) - Oekraïne heeft nog maar de controle over een derde van Bachmoet, bevestigt een adviseur van de president na meldingen van internationale waarnemers. De stad in het oosten van het land is al maanden het toneel van een bloedige strijd met de Russen.

3 uur geleden
Gelekte documenten tonen Russische geheime plannen in cyberoorlog

HAMBURG/WASHINGTON (ANP) - Gelekte Russische documenten bieden een zeldzame kijk op hoe Rusland cyberaanvallen uitvoert, desinformatie verspreidt en het internet in de gaten houdt, meldt een internationale groep media. Zij wisten de hand te leggen op ruim 5000 pagina's vertrouwelijke bedrijfsdocumenten van de in Moskou gevestigde onderneming Vulkan die tools maakt voor de Russische cyberoorlog tegen bijvoorbeeld vliegvelden, energiecentrales en overheden. De geheime gegevens geven "voor het eerst inzicht in hun wapenarsenaal, en onthullen hun strategie", aldus het Duitse Der Spiegel.

5 uur geleden
Gevluchte vader van meisje met antioorlogstekening opgepakt

MINSK (ANP/RTR) - Een man die in Rusland tot twee jaar strafkamp is veroordeeld vanwege zijn kritiek op de Russische strijdkrachten en wiens dochter een antioorlogstekening maakte, is opgepakt in Belarus. Deze Aleksej Moskaljov (54) zat in de buurt van Moskou in huisarrest, maar vluchtte dinsdag voordat een rechtbank hem later die dag veroordeelde.

6 uur geleden
Uitzetten nijlpaarden Pablo Escobar kost Colombia miljoenen

BOGOTA (ANP/AFP) - Colombia onderneemt opnieuw actie tegen de groeiende populatie nijlpaarden in het land. De dieren, ooit eigendom van drugsbaas Pablo Escobar, veroorzaken overlast en daarom gaat een deel nu naar het buitenland. De kosten worden geschat op zo'n 3,5 miljoen dollar (3,2 miljoen euro).

7 uur geleden
Amerikaanse journalist aangehouden in Rusland wegens spionage

JEKATERINENBURG (ANP/AFP) - Een Amerikaanse journalist in Rusland, Evan Gershkovich van zakenkrant The Wall Street Journal, is in Jekaterinenburg wegens spionage gearresteerd. Een regeringswoordvoerder heeft dit donderdag in Moskou bevestigd en zei dat hij op heterdaad was betrapt. Zijn activiteiten zouden niets met journalistiek te maken hebben. De 31-jarige Gershkovisch en zijn werkgever (WSJ) hebben de beschuldiging verontwaardigd weersproken.

8 uur geleden